yardım başvurusudevlet yardımları

Sızdırmazlık Raporu Nedir? 2024 Sızdırmazlık Raporu Muayenede Gerekli mi?

Sızdırmazlık Raporu Nedir? 2024 Sızdırmazlık Raporu Muayenede Gerekli mi?
A+
A-

Sızdırmazlık Raporu Nedir? Sızdırmazlık Raporu Muayenede Gerekli mi? Son günlerde merak edilen konulardan biri olan sızdırmazlık raporu hakkında güncel değişen bilgileri sizler için derledik… Sızdırmazlık Raporu Nasıl Alınır? Sızdırmazlık Raporu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? LPG Sızdırmazlık Raporu Muayenede Gerekli mi? Sızdırmazlık Raporu Kalktı mı gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Sızdırmazlık raporu, halk arasında tüp gaz da denen, sıkıştırılmış petrol gazı (LPG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ile çalışan araçlarda, sistem montajının usulüne uygun yapılıp yapılmadığının denetlendiğini gösteren ve yakıt sistemi bu şekilde olan araçların trafiğe çıkmadan önce mutlaka almaları gereken bir belge idi. “İdi” diyoruz, zira bu belge 01.01.2018 tarihi itibarıyla artık yürürlükten kalkmış bulunuyor.

Yeni Ehliyet Randevu Alma, Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Sızdırmazlık Raporu Kalktı mı?

1 Mart 2006 yılından itibaren LPG’li ve CNG’li araçların kontrollerini yapma yetkisine sahip olan Makine Mühendisleri Odası’nın, araçlarda gaz kaçağı olmadığına dair verdikleri bu belge olmadan araçların muayeneye girmeleri mümkün değildi. Sızdırmazlık belgesi olmayan araçlar “ağır kusurlu” kabul ediliyor ve trafiğe çıkmalarına izin verilmiyordu. Ruhsatlarının önceden LPG’li olarak işlenmiş araçlar gibi, LPG montajları yeni yapılmış araçlar da Makine Mühendisleri Odası tarafından kontrol edilmek ve sızdırmazlık raporu ile birlikte aynı zamanda “Montaj Tespit Raporu” da almak zorundaydılar. Araç sahipleri, bu raporu aldıkları aynı gün, araçlarının muayenesini yaptıracakları istasyona gidebiliyorlardı.

17 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan ve 1 Ocak 2018’de uygulanmaya başlayan genelge ile, LPG’li araçların trafiğe çıkabilmesi için gerekli olan sızdırmazlık raporu alma zorunluluğu kaldırıldı. Fakat bu, isteyen her aracın LPG taktırabileceği ve sorgusuz sualsiz trafiğe çıkabileceği anlamına gelmiyor. Bu genelgeyle, hususi araçların 2 senede bir, ticari araçların ise her sene Makine Mühendisleri Odası’nda sızdırmazlık kontrolü yaptırma zorunlulukları kaldırıldı. Bundan böyle sadece LPG’li sisteme ilk kez dönüşecek olan araçlar için dönüşümün yapıldığı servis tarafından verilen belge yeterli olacak. Bu belgeyle araçlarını muayene istasyonlarında ruhsata LPG/CNG dönüşümlü olarak işleten sürücülerin bir daha sızdırmazlık raporu almalarına gerek kalmayacak.

LPG Sızdırmazlık Raporu Muayenede Gerekli mi?

Ruhsatına LPG dönüşümü işlenmiş araçların muayenesi için sızdırmazlık belgesi gerekli değil. Araç ruhsatında LPG/CNG dönüşümü işli olmayan araçlar için, 1 defaya mahsus olmak üzere montajın yapıldığı servis tarafından verilen “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” (önceden TMMO’dan alınan Montaj Tespit Raporu yerine) gerekir. Bunun dışında, muayenenin hiçbir aşamasında Gaz Sızdırmazlık Raporu talep edilmez.

sızdırmazlık raporu nedir?

sızdırmazlık raporu nedir?

Sızdırmazlık Raporu Nasıl Alınır?

Bir araca ilk kez LPG/CNG takıldığı zaman ya da LPG/CNG tankının süresi bitti ve değiştirildiyse aracın mutlaka muayeneye girmesi gerekir. Araçların yakıt sistemlerinde yapılan değişiklikler tadilat olarak kabul edilir ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı Araç İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik‘te “müsaade edilen tadilatlar” arasında yer alır. Araçların muayenesi yeni yapılmış bile olsa, böyle bir tadilattan sonra yeniden tadilat muayenesi yaptırılması gerekir.

Araçlarda yapılan tadilatların tescil ettirilmesi ve muayenesinin zamanında yaptırılması mecburidir. Bunu yerine getirmeyen araçlar zorunlu muayeneye tabi tutulurlar. Bu araçların rutin muayene zamanları gelmemiş olsa bile süreleri bitmiş sayılır ve muayenelerine öncelik verilir.

Sızdırmazlık Raporu İçin Gerekli Belgeler

İlk kez LPG/CNG takılmış ya da yakıt tankı kullanım süresi dolmuş ve değişmiş araçlardan tadilat muayenesi için gerekli belgelerden başka, sadece “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” istenir. Eğer LPG/CNG tankının süresi dolmuş ve bu araç muayenesi sırasında anlaşılmışsa, hafif kusurlu kabul edilir.

Tadilat muayenesi için istenen belgeler:

  • Ruhsat
  • Trafik sigortası
  • T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı
  • Tadilat projesi ve hesapları (yetkili mühendis tarafından çizilmiş)
  • Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınan trafik tescil müracaat formu

LPG Sızdırmazlık Raporu Ne Kadar Süre Geçerli?

1 Ocak 2018 tarihine kadar yürürlükte olan sızdırmazlık raporunun geçerlilik süresi özel araçlar için 2 yıl, ticari araçlar için ise 1 yıldı. Yeni başlayan uygulamaya göre ise, sızdırmazlık raporu alma mecburiyeti ortadan kalktığı için geçerlik süresi de ortadan kalkmıştır.

Zorunlu, periyodik ya da tadilat sonrası araç muayeneleri için yapılması gerekenler, araç sahiplerinden istenen belgeler ve ödenmesi gereken ücretler arasında fark yoktur.

Araç Tadilat Muayenesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

Araçların İmal, Tadil Ve Montajı Hakkında Yönetmelik İçin TIKLAYINIZ!

Araç Cezaları Nelerdir?

gaz sızdırmazlık raporu nedir? nasıl alınır? | 2a mühendislik

 

 

Sızdırmazlık Raporu Özel Araçlar İçin Kaç Yıl Geçerlidir?

Sızdırmazlık raporu özel araçlar için 2 yıl geçerlidir.

Ticari Aracın Aldığı Sızdırmazlık Raporu Süresi Nedir?

Sızdırmazlık raporu ticari araç için 1 yıl geçerliliğe sahiptir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.