yardım başvurusudevlet yardımları

Dul ve Yetim Maaşı Yüzde Kaç Bağlanır? 2024 Dul ve Yetim Maaşı Alma Şartları

Dul ve Yetim Maaşı Yüzde Kaç Bağlanır? 2024 Dul ve Yetim Maaşı Alma Şartları
A+
A-

Dul ve Yetim Maaşı Yüzde Kaç Bağlanır? Dul ve Yetim Maaşı Alma Şartları; Dul aylığını e-Devlet üzerinden nasıl sorgulatabiliriz gelin birlikte bakalım. Dul maaşı başvurusu nasıl yapılır, dul maaşı başvuru şartları nelerdir, dul maaşı kimlere verilir, yetim maaşı kimlere verilir, dul maaşı ne kadar, dul maaşı başvurusu için gerekli belgeler nelerdir, dul maaşı hangi hallerde kesilir, boşanan kadınlar yetim aylığı alabilirler mi gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

Dul ve Yetim Maaşı Yüzde Kaç Bağlanır? Dul ve Yetim Maaşı Alma Şartları

Dul maaşı belli başlı kişilere verilen bir maaş türüdür. Eşi vefat eden kişilere bağlanan dul maaşı kadın erkek fark etmeksizin herkese bağlanabiliyor. Yani dul maaşı erkeklere de bağlanabiliyor.

Sigortalı bir işi olup da vefat eden bir kişinin eşine dul maaşı bağlanır. Eşe dul maaşı bağlanırken çocuklara ise yetim aylığı bağlanır. Ayrıca ölen kişinin anne ve babasına da yetim aylığı bağlanabilir.

Dul maaşı ve yetim aylığı alabilmek için kişinin belli başlı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Şartları taşıyan kişiler dul veya yetim aylığına başvuruda bulunabilir.

Dul ve Yetim Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul maaşına başvurmak için birkaç farklı yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yöntemidir. Dul maaşı almak isteyen kişiler e-Devlet üzerinden başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklamaları yeterli olacaktır.

  • Eşi SSK ya da Bağkur’lu olan kişiler bizzat başvuruda bulunabilirler.
  • Bunun için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek dul maaşı almak için başvuruda bulunacağınızı belirtmelisiniz.
  • 4C sigorta kapsamında olanlar ise posta yolu ile başvuru evraklarını göndermelidir.
  • Başvuru evraklarının gönderileceği adres ise; Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi no:7 Sıhhiye/ANKARA.

Dul Maaşı Sorgulama

Eşi vefat eden kişiler dul maaşına başvurabilmektedir. Dul maaşına başvuran ve başvuru sonucunu merak eden kişiler sonucun olumlu mu olumsuz mu olduğunu merak etmektedirler.

Başvuru sonucunu merak eden kişiler bunun için e-Devlet üzerinden öğrenebilirler. Ayrıca ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi numarasını arayarak da başvurunuza dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dul, Yetim Aylığı Nasıl Alınır? Babadan Emekli Maaşı Alma

dul ve yetim maaşı yüzde kaç bağlanır?

dul ve yetim maaşı yüzde kaç bağlanır?

Dul Maaşı Sorgulama e-Devlet

e-Devlet uygulaması üzerinden dul maaşı sorgulaması yapmanız mümkündür. e-Devlet şifresi olmayan kişiler kendilerine en yakın PTT şubesine giderek e-Devlet şifresi edinebilirler.

e-Devlet sistemine girdikten sonra dul maaşı almak için sorgulama yapacak olan kişi sorgulama sayfasına vefat eden kişinin T.C. kimlik numarasını yazarak sorgulama işlemini yapabilir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklamanız yeterli olacaktır.

Dul Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

Eşi vefat eden kişiler dul maaşına başvurmak için gerekli olan şartları merak etmektedirler.

Dul Maaşı Başvuru şartları;

  • Dul maaşı için başvuracak olan kişinin vefat eden sigortalı eşi ile arasında yasal evlilik bağının bulunması,
  • Eşi vefat ettikten sonra geride kalan ve dul maaşına başvuracak olan kişinin başka biriyle evlenmemiş olması gerekmektedir.
  • Dul maaşı için başvuracak olan kişi eğer eşi vefat ettikten kısa bir süre sonra başkasıyla evlenmişse dul maaşı almak için başvuruda bulunamazlar.
  • Sigortalı eşi vefat eden ve aralarında sadece imam nikahı olan yani resmi nikahı olmayan kişilerde dul maaşına başvuramazlar.
  • Ayrıca bu kişiler sadece imam nikahı kıydıklarından dolayı çocukları için de yetim aylığı alamazlar.

Dul Maaşı Kimlere Verilir?

Dul maaşı alabilmek için başvuran kişilerin belli başlı şartları taşıyor olması gerekmektedir.

  • İlk olarak vefat eden kişinin en az 1800 gün yaşlılık, malullük veya ölüm sigortası primlerinin bildirilmiş olması gerekmektedir.
  • 4/1(a) sigortalı olan ve vefat eden kişinin her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıl sigortalı olmalıdır.
  • Buna ek olarak toplam 900 gün için yaşlılık, malullük veya ölüm sigortası primlerinin bildirilmiş olması gerekmektedir.
  • Vazife malullük aylığı, malullük aylığı ya da yaşlılık aylığı alırken ya da hak kazanmış iken işlemlerini tamlayamadan vefat eden kişilerin eşleri yazılı istekte bulunarak dul maaşı alabilirler.
  • Vazife malullük aylığı, malullük aylığı ya da yaşlılık aylığı başladıkları sigortalı işten dolayı kesilen ve vefat eden kişilerin eşleri yazılı istekte bulunarak dul maaşı alabilirler.
  • Dul maaşı almak için vefat eden kişi ile aranızda yasal evliliğinizin bulunması şartı aranmaktadır. Ayrıca eşi vefat ettikten sonra başkası ile evlenen dul maaşı alamaz.

Yetim Maaşı Kimlere Verilir?

Kız erkek çocuk fark etmeksizin dul maaşı için başvuran kişilerin çocuklarına SGK yetim aylığı da bağlamaktadır. Kız çocukları evlenene kadar ya da sigortalı bir işe girene kadar yetim aylığı almaya devam eder.

  • Eğitimi bırakan erkek çocukları yetim aylığını sadece 18 yaşına kadar alabilirler.
  • Fakat eğitimi bırakmayan ve devam eden lise eğitiminde olanlar 20 yaşına kadar, üniversitede olanlar ise 25 yaşına kadar yetim aylığı almaya devam ederler.
  • Engelli çocuklar ölene dek yetim aylığı alma hakkına sahiptirler.
  • En az %60 engelli olan ve başvuruda engelli raporunu teslim eden kişiler evlenmelerine rağmen yetim aylığı almaya devam ederler.
  • Engel oranı %60 altına düşerse de yetim aylığı kesiliyor.
  • Sigortalı vefat eden kişinin anne babası 65 yaş üstü ise hak sahibi çocuk ve eşten artan hisseye bakılmaksızın yetim aylığı bağlanır,
  • 65 yaş altı ise hak sahibi çocuk ve eşten geriye artan hisse şekline maaş bağlanır.

Dul Maaşı Ne Kadar?

Vefat eden eşin bağlı olduğu sigorta koluna göre dul maaşı miktarı değişmektedir. Eşe %50, çocuklara %50 oranında maaş bağlanır. Çocuk olmaması durumunda ise vefat eden kişinin eşine %75 oranında maaş bağlanır.

Dul Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Eşi vefat eden kişiler dul maaşı alabilmek için başvuruda bulunabilirler. Bunun için bizzat SGK il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru belgeleri ile birlikte gidilmesi gerekmektedir.

  • kimlik fotokopisi,
  • 3 adet vesikalık fotoğraf,
  • vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • başvuru belgesi,
  • vefat eden eşin ölüm belgesi,
  • engelli başvuru sahipleri için engelli raporu,
  • vasi tayin edilenler için vasi ilamı,
  • ikametgah belgesi,
  • erkek çocuklar için yetim aylığına başvurulacak ise öğrenci belgesi gerekmektedir.

Dul Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

Dul maaşı için başvuruda bulunan ve başvurusu onaylanan kişilerin bazı durumlarda aldıkları maaş kesilebilmektedir. Dul maaşı; evlenme, T.C. vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma durumlarında kesilir.

Eşi vefat ettikten sonra başkası ile evlenen kişilerin dul maaşı kesilir. Harp malulü ile evlenen kadınların ise aylığı kesilmez. Kişi eğer SSK, Emekli Sandığı ya da BAĞKUR sigorta kollarından birinde işe başlarsa maaşı kesilmez sadece aylık bağlanma oranlarında değişiklik olur.

e-Devlet Dul ve Yetim Aylığı Sorgulama

dul ve yetim maaşı alma şartları

dul ve yetim maaşı alma şartları

Dul Maaşı Sigortalı Olunca Kesilir Mi?

Dul maaşı için başvuran ve başvurusu kabul edilen kişiler herhangi bir sigortalı işe girmeleri durumunda aldıkları dul maaşı kesilmez.

Yetim Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Yetim aylığı kesilme nedenleri; evlenme, sigortalı işe girme, T.C. vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma, eğitim görmeyen erkeklerin 18 yaş, lise 20 yaş, üniversite 25 yaşını dolduran erkeklerin yetim aylığı kesilir.

Yetim maaşı kişi evlenince kesilirken, malul erkek çocukların yetim aylıkları evlense de kesilmez.

Dul ve Yetim Maaşı Hangi Bankadan Alınır?

Dul ve yetim maaşı bağlanan kişiler ilk olarak Ziraat Bankasından maaşlarını alırlar. Daha sonraki aylıkları ise PTT hesabına yatmaktadır.

Boşanan Kadınlar Yetim Aylığı Alabilirler Mi?

Evlenen ya da sigortalı bir işe giren kadınların yetim aylığı kesilir. Eşinden boşanan kadınlar tekrardan yetim aylığı almak için başvuruda bulunabilirler. Bunun için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gitmeleri gerekmektedir.

Anne babası üzerinden yetim aylığı almaya devam etmek isteyen bazı kişiler anlaşmalı boşanarak eşleriyle aynı evde yaşamaya devam etmektedirler. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde kişiler hakkında cezai yaptırım uygulanır.

 

Yetim Aylığı Alan Kişi Dul Maaşı da Alabilir mi?

Evet alabilir.

Çalışan ve Çocuğu Olmayan Kişiye Dul Maaşı Yüzde Kaç Oranında Bağlanır?

%50 oranında maaş bağlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.