Sorgulamalar

e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024 e-Devletten Haciz Sorgulama

e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? e-Devletten Haciz Sorgulama, E-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır? Emekli Maaşına Haciz Konur mu? Banka Hesapları için Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Araç Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? e-Haciz Nedir ve daha fazlası yazımızda...

e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? e-Devletten Haciz Sorgulama ; e-Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Emekli Maaşına Haciz Konur mu? E-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır gibi soruların cevabı yazımızda…

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kayıt altına alınan bütün alacak verecek ilişkileri kanun tarafından düzenlenmiş ve tarafların hakkı koruma altına alınmıştır. Bir alışverişte ya da banka işleminde hizmet, ürün ya da para alan bir kişi sözleşmede yazan koşulları yerine getirmek ve vaktinde borcunu ödemekle yükümlüdür. Borçlu durumundaki kişi vaktinde borcunu ödeyemezse ve yapılandırmadan faydalanamazsa alacaklı borcun tahsilatı için devlet kurumlarına başvuru yapabilir.

Devlet ise borcun ödenebilmesi için bir araştırma başlatır ve borçlunun durumuna göre banka hesabına, gayrimenkule ya da araca e-Haciz uygulaması gerçekleştirebilir. Eğer borç ödenmezse ya da teminat gösterilmezse e-Haciz uygulaması devam eder. Günümüzde e-Haciz ile ilgili sorgulama işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile e

E-Devlet sisteminin yaptığı iş birliği sayesinde vatandaşlar tapularına, araçlarına ve banka hesaplarına e-Haciz uygulanıp uygulanmadığını hızlı ve güvenli bir şekilde tespit edebilirler.

e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren e-Devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirilen e-Haciz görüntüleme işlemleri sayesinde banka hesaplarına, araçlara ve tapulara uygulanan haciz kararlarını görüntülemek mümkündür.

Banka Hesapları için Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • E-Devlet sisteminden banka hesaplarınıza e-Haciz uygulanıp uygulanmadığını öğrenmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer verdiğimiz bağlantıya tıklayın.

dwmro9doggmno1uajdrw0i3hnylovprusp3dqokg.jpeg

  • E-Devlet haciz sorgulama işlemine başlayabilmek için sisteme giriş yapmanız gerekir. Bu sebeple bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza gelen sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

9crwwb8ddfs0hrxo6t1nsg6knjodqkxay7atsrft.jpeg

  • Bu bağlantıya tıkladıktan sonra e-Devlet giriş sayfasına aktarılırsınız. Giriş ekranında ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet parolanızı girin.
  • Bu bilgileri doğru bir şekilde uygun boşluklara yazdıktan sonra “sisteme giriş yap” yazısına tıklayabilirsiniz.
  • Eğer henüz e-Devlet parolanızı temin etmediyseniz mesai günleri ile saatleri içerisinde bulunduğunuz yere yakın konumda yer alan PTT ofislerinden herhangi birine gidin. Yetkili personele kimlik belgenizi gösterip içerisinde e-Devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Daha önce e-Devlet şifresi oluşturmanıza rağmen şu anda parolanızı hatırlayamıyorsanız giriş ekranındaki “şifremi unuttum” bağlantısını kullanabilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra sistem sizden bazı kimlik bilgileri ister, bu bilgileri doğru bir şekilde yazdıktan sonra e-Devlet hesabınızda tanımlı olan cep telefonu numarasına doğrulama kodu gönderilir. Bu kodu da yazdıktan sonra yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer e-Devlet hesabınıza daha önce bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız bu yöntemle şifre oluşturamaz ve haciz sorgulama işlemine devam edemezsiniz.
  • Ayrıca e-Devlet şifresi dışında da çeşitli yöntemlerle sisteme giriş yapmak mümkün. Giriş ekranındaki internet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve e-imza seçeneklerinden birini kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • E-Devlet’e giriş yaptığınızda sorgulama işlemini gerçekleştirebilmeniz için Gelir İdaresi Başkanlığının sitesine geçiş yapmanız gerekir. Bunun için karşınıza çıkan sayfanın alt bölümünde yer alan “uygulamaya git” yazısına tıklayın.

  • Eğer hakkınızda herhangi bir e-Haciz bildirimi yoksa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız.
  • Adınıza düzenlenmiş bir haciz bildirimi söz konusu ise bu sayfada konu ile ilgili gerekli detaylara ulaşabilirsiniz.

E-Devlet Sistemi Aracılığıyla E-Haciz Bildirisi Sorgulamak için TIKLAYINIZ.

Araç Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet sistemi aracılığıyla aracınızla ilgili haciz kararı olup olmadığını öğrenmek için ilk olarak bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayın.

cmjuvm08tj7w45ohfkc6qvdokv9fhjtltikmsnkh.jpeg

  • Eğer sisteme giriş yapmadıysanız, karşınıza gelen ekranda “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapın.
  • Sisteme girişle ilgili sorun yaşarsanız bir üst başlıktan tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

93r9ggca3zscy6yg1qniawsmkvjwvt9biwqtfpsd.jpeg

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekrandan “uygulamaya git” yazısına tıklamanız gerekir.
  • Bu yazıya tıkladıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan sayfaya yönlendirilirsiniz ve aracınızla ilgili haciz kararı olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
  • Günümüzde sadece plakadan haciz sorgulama işlemi mümkün olmadığı için araç sahibinin e-Devlet hesabına giriş yaparak bu yöntemle sonucu öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Sistemiyle Aracınızda Haciz Olup Olmadığını Sorgulamak için TIKLAYINIZ

Tapu Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Tapuyla ilgili haciz kararı olup olmadığını e-Devlet sistemindeki tapu bilgilerini görüntüleme sayfası aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Ayrıca tapu fotokopisi ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı hizmet veren il ve ilçe merkezlerine gitmeniz durumunda da gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

  • E-Devlet aracılığıyla sorgulama yapmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

2nzfjmhqjpgnfmxgnbcv5nkhdyarogixkcdzaasv.jpeg

  • “Kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladıktan sonra sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak adınıza kayıtlı taşınmazların listesi karşınıza gelir.
  • Bu listeden hakkında haciz kararı olup olmadığını öğrenmek istediğiniz taşınmazı seçerek gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Tapuda Haciz Kararı Olup Olmadığını Öğrenmek için TIKLAYINIZ.

Emekli Maaşına Haciz Konur mu?

Normal şartlar altında memur emeklisi olanlar dışında, yani SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olanların maaşına üçüncü kişi ya da kurumlara olan borç sebebiyle haciz konabilmesi için maaş sahibinin rızası olması gerekir. Yani bir başka deyişle, emekli maaşına haciz kişinin rızası olmadan konulamaz.

Maaşıma Haciz Geldi Ne Yapmalıyım?

Eğer yukarıda anlatılan duruma rağmen bir kişinin emekli maaşına haciz uygulandıysa, rızası olmadan haciz ile karşılaşan vatandaşın “Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır” yazısıyla birlikte icra dairesine itiraz etmesi gerekir.

Emekli Maaşına Haciz Konulamaz Dilekçe Örneği için TIKLAYINIZ.

Genel Haciz Yoluyla Takip Nedir?

Sadece para ile teminat alacakları için uygulanan takip yöntemidir. Genel haciz yoluyla takip uygulamasının gerçekleşebilmesi için alacağın rehinle de temin edilemiyor olması gerekir. Alacağı rehinle temin edilen alacaklılar genel haciz yoluyla takip uygulanması için başvuru yapamazlar. Diğer taraftan rehin tutarı borcu ödemek için yeterli değilse bunun için başvuru yapmak mümkündür.

Varlık Yönetim Şirketleri Haciz Yapabilir mi?

Varlık yönetim şirketleri haciz işlemlerine başlamadan önce borcun ödenebilmesi için tüm yöntemleri uygular. Borçlu taraf bu süreçte borcunu ödeyemezse şirketler yasal takip başlatabilir ve haciz uygulamasına başvurabilirler.

Eve Haciz Gelir mi?

Eğer borçlu borcunu ödeyemezse ve bankalarda bu borcu karşılayacak miktarda parası yoksa, evinde yer alan mallara haciz uygulanabilir.

haciz sorgulama
haciz sorgulama

Eve Haciz Kalktı mı?

Hayır, eve haciz uygulaması kalkmadı. Fakat bazı malların evden haczedilmesi mümkün değil. Örnek vermek gerekirse koltuk, halı, buzdolabı, bulaşık makinası, çamaşır makinası gibi önemli eşyaların haczi söz konusu olamaz.

Haciz Hangi Adrese Gelir?

Haciz, borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine gelir.

Kocasının Borcundan Dolayı Eşe Haciz Gelir mi?

Evlilik devam ederken bir eşin malı sadece kendisine aittir. Tıpkı bunun gibi borçlarda da bir borç, sadece borcu olan eşi etkiler. Diğer eşin maaşına, kendi adına kayıtlı eşyasına haciz konamaz. Dolayısıyla kocasının borcu olan bir kadın, bu borç yüzünden kendi üzerine kayıtlı mallarda ya da banka hesaplarında haciz riskiyle karşı karşıya kalmaz. Eğer eşlerden biri diğerine kefil olduysa bu durumda borç diğer eşi de etkiler.

Babanın Borcundan Dolayı Çocuklarına Haciz Gelir mi?

Tıpkı eşlerde olduğu gibi baba-çocuk ilişkisinde de borçların kişiselliği esastır. Yani babanın borcu resmiyette sadece babayı bağlar. Eğer aile fertleri birbirine kefil olmadılarsa bir aile üyesi borcunu ödemezse, diğer aile üyelerinin mallarına ve paralarına haciz konamaz.

Fakat baba ile çocuğun aynı evde yaşadığını göz önünde bulundurursak borcun tahsili için evdeki bazı mallara haciz uygulanması çocuğu direkt olarak etkileyebilir. Ama hiçbir durumda çocuğun maaşına, aracına, evine haciz konmaz.

Haciz Tatbik Edilmiştir Ne Demek?

Haciz kararının uygulamaya konduğunu gösterir. Dolayısıyla ödenmeyen borç için devlet yetkili kurum ve kişiler aracılığıyla tahsilatı gerçekleştirecektir.

E-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Banka hesabına uygulanan e-Haciz işleminin kaldırılması için vergi dairesine başvurulması ve borcun tamamının ödenmesi ya da taksitlendirme talep edilmesi gerekir. Eğer taksitlendirme ya da yapılandırma mümkün değilse borcun tamamı ödenmediği durumda banka hesabına uygulanan e-Haciz kaldırılamaz.

Araç Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?

Araçla ilgili haciz kaldırma işlemi için ise borcun tamamının ödenmesi ya da borca yetecek değerde bir teminat gösterilmesi gerekir. Aynı durum gayrimenkulde de geçerlidir. Borcun tamamı ödenemese bile borcu karşılayacak değerde teminat gösterilirse araçlarda olduğu gibi gayrimenkullerde de e-Haciz kalkmış olur.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu