Eve Haciz Gelir mi? Eve Haciz Gelirse Ne Yapmalıyım? 2024
Eve Haciz Gelir mi? Eve Haciz Gelirse Ne Yapmalıyım? İcra dairesince el koyma anlamına gelen haciz, kişinin malına, aylığına ya da parasına el konularak yapılmaktadır. Haciz Nedir? Eve Haciz Gelirse Ne Yapmalıyım? Haciz İşlemi Durdurulabilir mi gibi pek çok soruyu sizler için yanıtladık…
Bir borçtan ötürü eve haciz gelmesi çok can sıkıcı ve üzücü bir durumdur. Herkes borcuna sadık kalmaya çalışır tabii ki ama hayat şartları bazen aksi yönde ilerler. Vaziyet haciz işlemine kadar geldi mi hem alacaklı tarafın hem de borçlu olan kişinin dikkat etmesi gereken hususlar var. Böyle bir konuda gerekirse hukuki bir yardım almak da işlerin daha kolay ve hatasız halledilebilmesi açısından yararlı olabilir.
Eve Haciz Gelir mi? Eve Haciz Gelirse Ne Yapmalıyım?
Haciz Nedir?
Haciz, borçlu olan kişinin borcunu ödeyememesi halinde sahip olduğu taşınır ya da taşınmaz mallara icra memurları aracılığıyla el konulması durumudur. Ancak haciz için borcun kesinlikle ödenmemesi ve icra takibinin kesinleşmiş olması gerekir.
Haciz durumunun başlatılabilmesi için alacaklı tarafın İcra Müdürlüğü’ne gidip icra takibinde bulunması gerekir. Buna göre İcra Müdürlüğü bir takip talebi düzenler ve borçlu tarafa bunu bildirir. Borçlu, bu ödeme emrini aldığında tebligatta bildirilen yükümlülüklere uymak zorundadır. Tebligatta ise şu maddeler yer alır:
- Tebligat alındıktan sonra, belirlenen süre zarfında ilgili tarafa ödemenin yapılması
- İtiraz etme hakkına sahip olunduğu
- Mal beyanında bulunulması durumunda başvuru yapılmasının gerekli olduğu
E-Devlet İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Eve Haciz Gelir mi?
Haciz icra işlemlerinin aşamalarından biridir ve öncesinde İcra Müdürlüğü tarafından evinize bir kağıt gönderilir. Bu tebligat bir ödeme ya da icra emridir. Bu yüzden ne olduğunu dikkatle okuyun çünkü bir süreye tabidir. Bu süre içerisinde, eğer bir borcunuz yoksa ya da bildirilen borç miktarı yanlışsa itiraz edebilir ve takibi durdurabilirsiniz. Yasal olarak bunu yapma hakkınız vardır. Eğer itiraz etmezseniz, süre dolduğu anda icra takibi kesinleşir. Bu aşamadan sonra ise evinize haciz gelebilir, mallarınıza ya da bankada bulunan paranıza el konulabilir. Ev haczi kalktı mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Çünkü yeni kanunlarla birlikte buna dair de söylentiler çıkmıştı. Ancak haciz işlemi kalkmadı, sadece bu durumla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.
Yeni çıkan yasaya göre, borçlu olan kişinin evinde hayatını idame ettirebilmesi için gerekli olan eşyalara ve evi paylaştığı kişilerin kullandığı eşyalara dokunulmaması gerektiği söyleniyor. Yani buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi veya koltuk gibi gerekli eşyalar alınmaz. Söz gelimi evinizde size ait bir adet bilgisayar varsa ve bu sizin işlerinizi hallettiğiniz kişisel bilgisayarınızsa buna da dokunulmaz. Ama size ait iki adet bilgisayar varsa, değeri yüksek olana el konulur, diğeri bırakılır. Bunun haricinde nakit para ve ziynet eşyaları da haczedilebilir. Yani eve icra gelir mi sorusunun cevabı ne yazık ki evet.
Eve Haciz Gelirse Ne Yapmalıyım?
Öncelikle eğer evinize haciz işlemi için gelindiyse bilmelisiniz ki sadece sizin eşyalarınıza el konulabilir. Yani diyelim ki eşinizden ve çocuğunuzdan oluşan 3 kişilik bir aileniz var. Eğer haciz size geldiyse sadece sizin eşyalarınız alınabilir. Eşinizin veya çocuğunuzun kişisel eşyaları alınmaz. O an alınsa bile daha sonrasında itiraz etme hakkına sahipsiniz. Yaşamanız için gerekli olan bir eşya haczedilirse, bunun için de haciz sırasında veya sonrasında yine itirazda bulunabilirsiniz.
Beyanınız veya herhangi bir talebiniz varsa icra memuru bunu haciz zaptına yazmalıdır. Bu nedenle tutanağı dikkatlice okumanız gerekli, kesinlikle okumadan imzalamayın. Eğer beyanlarınız zapta geçirilmediyse bu durumu tutanakta belirttikten sonra imzalayabilir ya da imzalamaktan kaçınabilirsiniz. Bu süreçte yapmanız gerekenler size karmaşık geliyorsa ya da yanlış bir şey yapmaktan çekiniyorsanız hukuki bir yardım almanız en doğrusudur.
Haczedilemeyecek Diğer Mallar
- Kanunlarda haczi caiz olmadığı ifade edilen mallar
- Borçlu kişiye hastalık, ölüm vb. durumlarda bağlanan sosyal yardım amaçlı maaşlar
- Borçlu çiftçi ise, geçimini sağladığı arazi ve çiftlik hayvanları ile ziraat aletleri
- Öğrenci bursu
- Emekli maaşı, askeri malüllere verilen emeklilik maaşları, ikramiyeler veya tazminatlar
- Borçlu kişi ve ailesinin iki aylık yiyecek, erzak ve yakacak masrafı
- Borçlu geçimini hayvancılıkla sağlıyorsa hayvanların üç aylık yem ve yataklıkları
- Borçlu bahçecilik veya bağcılık yapıyorsa geçimi için gerekli olan alet ve malzemeler
- Borçlu kişinin bir adet konutu varsa ve satılması durumunda elde edilen para ile başka bir ev almak mümkün değilse
Haciz İşlemi Durdurulabilir mi?
Ödeme/icra emri geldikten sonra mal beyanında bulunmanız gerekir. Mal beyanında bulunmak, haciz için elverişli olan mallarınızın ya da mal varlığınızın açıkça belirtileceği bir dilekçedir. Bu işlemi 10 gün içerisinde yapmakla yükümlüsünüz. Eğer belirtilen süre içerisinde borcunuzu öderseniz İcra Müdürlüğü haciz işlemini durdurur. Bunun haricinde, alacaklı veya alacaklının vekilinin isteği doğrultusunda da haciz durdurulabilir. Ancak belirtilen süre zarfında mal beyanında bulunmazsanız veya borçlu olduğunuz miktarı ödemezseniz, alacaklı taraf mahkemeye başvurabilir ve hakkınızda 3 ayı geçmeyecek şekilde hapis cezası istenebilir.
Haciz işlemiyle el konulan mallar Yediemin Depolarına götürülür ve icra müdürlükleri tarafından satılarak elde edilen para alacaklı kişiye ödenir. Eğer icra takibine konu olan borcunuzu öderseniz haczedilen eşyalarınızı geri alabilirsiniz. Bu durumda deponun ücretini de ödemekle yükümlüsünüz. Yediemin, haczedilen malların satışı yapılıncaya kadar veya sahibi gelip alana kadar muhafaza edildiği yerdir.
İhtiyati Haciz Nedir?
İhtiyati haciz, alacaklı tarafın borcunu güvence altına almak ve borçlunun mal kaçırmasını önlemek için mahkeme kararıyla borçlu tarafın mallarına el koydurması anlamına gelir. Çünkü bazı kötü niyetli borçlular, icra emri gelmeden evvel mal kaçırabilir, sahip olduğu ev veya arabasını satabilir, bankada bulunan parasını çekebilir ya da varsa borsadaki hisselerini satabilir. Bu durumu engellemek için de ihtiyati haciz kararı aldırılabilir. Ancak alınacak borcun henüz vadesi dolmamışsa bu işlem için başvurulamaz.
İhtiyati haczin gerçekleştirilmesi için alacaklı tarafın asliye ticaret veya asliye hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvurması gerekir. Dilekçe incelendikten sonra ihtiyati haciz kararı verilirse alacaklının haksız çıkma olasılığına karşılık bir miktar teminat talep edilir. İcra takibi kesinleştikten sonra bu teminat geri alınabilir. İhtiyati hacze borçlunun itiraz etme hakkı vardır. İtiraz ettiği takdirde, bu itiraz alacaklı tarafa bildirilir. Alacaklı veya vekili 7 gün içerisinde bu itirazın kaldırılmasını talep etmelidir. Etmediği takdirde kanunlar gereği ihtiyati haciz hükmünü kaybeder.
PTT E-Tebligat Sorgulama İşlemi Nasıl ve Nereden Yapılır?
Hangi Mallar Haczedilebilir?
Evde bulunan beyaz eşyalardan ihtiyaç dışı ikinci bir eşyanız, altın ve paranız, antika gibi kıymetli eşyalarınız haczedilebilmektedir.
İcra İlk Olarak Neye Gelmektedir?
İcra ilk kişinin maaşına gelmektedir.
Mrh. Benim 4 bankaya toplam da 130 bin tl lik bir borcum söz konusu ve ben bu parayı hiç bit şekilde ödeyemem çünkü çarkım ters döndü. Çalıştığım yerde bi maaşım var ve üzerime hiç birşey yok evde eşimin bir kaç küpe yüzüğü var. Sorum şu ? Eve haciz geldiğinde altınları ne yapmamız gerekiyor ? Evimde bulunan 1 adet klimaya haciz gelir mi ? Tşk ederim