2024 İŞKUR Kayıt Rehberi: Kayıt, Giriş ve Profil Oluşturma (Adım Adım)

İŞKUR Kayıt Rehberi: Kayıt, Giriş ve Profil Oluşturma, İŞKUR üzerinden kayıt yapmak isteyen kişiler için izleyecekleri adımları sırası ile paylaştık. İŞKUR profil statüsü nasıl aktif hale getirilir, İŞKUR profil kaldırılmıştır ne demek gibi soruların cevapları yazımızda.
İŞKUR profil oluşturma işlemi, iş arayan ya da işveren olarak İŞKUR’da aktif kayıt oluşturmak isteyenlerin tamamlaması gereken ilk adımlardan biri. Çünkü İŞKUR online işlemler menüsü üzerinden herhangi bir başvuruda bulunabilmek için aktif bir profile sahip olmak gerekiyor. Örneğin, sisteme kaydınız olsa dahi işsizlik maaşı için profil oluşturma adımlarını tamamlamış olmanız şart. Aksi halde İŞKUR iş arayan giriş adımlarını yapmanıza rağmen başvuru oluşturamıyorsunuz. Peki, tüm bu söylediklerimiz ne anlama geliyor? Kayıt olmak ile profil oluşturmak arasındaki fark nedir? Bu işlemler nasıl yapılır? İşte bu yazımızda sizlere İŞKUR profili hakkında bilgiler vereceğiz.
Sizlere yazı içerisinde İŞKUR’da hesap oluşturma ve profil düzenleme ile ilgili detayları anlatacağız. Böylece siz de işveren ya da iş arayan olarak İŞKUR giriş, kayıt ve profil adımları hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğreneceksiniz. Öncelikle sizlerle yazı içerisinde bahsedeceğimiz konuların bir listesini paylaşmak istiyoruz:
- İŞKUR profil oluşturma ne demek?
- İŞKUR’da nasıl profil oluşturulur?
- İŞKUR bilgi güncelleme işlemi nasıl yapılır?
- İŞKUR profil statüsü aktif etme işlemi nasıl yapılır?
- İŞKUR kaydı var fakat profil oluşturması gerekir ne demek?
- İŞKUR profil oluşturmadan bu sayfada işlem yapamazsınız ne demek?
- İŞKUR i̇ş arayan profiline sahip değilsiniz ne demek?
- İŞKUR profil kaldırılmıştır ne demek?
İlk soruyu yanıtlayarak yazımıza başlayalım. İŞKUR profil oluştur ne demek, ona bakalım.
İŞKUR Kayıt Rehberi: Kayıt, Giriş ve Profil Oluşturma (Adım Adım)
Bu işlemi İŞKUR öz geçmiş oluşturma olarak da tanımlayabiliriz. Çünkü aslında İŞKUR’da oluşturulan profil sizin öz geçmişinizi içeriyor ve iş arama noktasında sizi tanıtan bir metin olarak karşımıza çıkıyor. Şöyle ki, İŞKUR yeni kayıt işlemleri sonrasında kişilerden profil oluşturmasını istiyor. Bu profilin içerisinde size ait birçok bilg yer alıyor. Bu bilgiler şöyle sıralanabilir:
- Kişisel bilgiler
- Öğrenim bilgileri
- Meslek bilgileri
- İş tecrübesi
- İş tercihleri
- Kişisel belgeler
- Sınav bilgileri
- Yabancı dil bilgisi
- Referanslar
Bu bilgileri bir araya getiren sistem sizin adınıza bir öz geçmiş hazırlamış oluyor. Yani İŞKUR’da profil oluşturmanın anlamı, sistemde size özel bir CV oluşturmak.

İŞKUR Kayıt Rehberi
Böylece İŞKUR üzerinden açılan ilanlara başvurabilirsiniz. Profilinizi görüntüleyen işveren buradaki detaylara bakarak değerlendirme yapabilir. Aynı şekilde İŞKUR yetkileri de sizin bilgilerinize uygun işler için sizi haberdar edebilirler.
Profil oluşturmanın ne anlama geldiğini öğrendik. Şimdi İŞKUR portal sistemi üzerinden nasıl profil oluşturulacağına bakalım.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Nedir? Şartlar ve Başvuru
İŞKUR Profil Oluşturma Nasıl Yapılır?
İŞKUR e-şube üzerinden profil oluşturma şansı tanıyor. Bunun yanında dileyen kişiler herhangi bir İŞKUR ofisine başvurarak da profil oluşturabiliyor. Ama tabii profil oluşturmadan önce yapılması gereken bir şey var; o da İŞKUR kayıt işlemlerini tamamlamak. İŞKUR kaydını yaptırdıktan sonra profil oluşturmaya başlayabiliyorsunuz. Biz şimdi adım adım ilerleyelim. Önce kayıt işlemlerine bakalım.
İŞKUR İşveren Kaydı Nasıl Yapılır?
İŞKUR sistemine işveren olarak kayıt yaptırmak oldukça basit. Bu aşamada izlemeniz gereken yol şu şekilde:
- Öncelikle bölüm sonunda sizinle paylaşılan linke tıklayın.
- Açılan sayfada sağ tarafta yer alan “İşveren” menüsünden “İŞKUR Üye Ol” seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza bir metin çıkacak. Bu metni okuduktan sonra altta yer alan “Okudum, kabul ediyorum.” yazısının yanındaki kutucuğu seçili olarak işaretleyin. Sonrasında “İleri” diyerek devam edin.
- Açılan sayfada bir form göreceksiniz. Bu formu eksiksiz bir şekilde doldurun ve devam edin. Sistemin sizden istediği tüm bilgileri girdikten sonra “Üye Ol” yazısına tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.
İşveren için İŞKUR online kayıt nasıl yapılır, öğrendik. Şimdi iş arayan için İŞKUR kullanıcı hesabı nasıl oluşturulur, onu öğrenelim.
“İŞKUR Kayıt Ol” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
İŞKUR İş Arayan Üyeliği Nasıl Yapılır?
Bu işlem de işveren kaydına benzer. Adımlar şu şekilde:
- İlk olarak bölüm sonunda verilen linke tıklayarak ilgili sayfayı ziyaret edin.
- Sol tarafta yer alan “İş Arayan” menüsünden “Üye Ol” yazısını seçin.
- Karşınıza bir üyelik sözleşmesi çıkacak. Onu okuyun ve “Onaylıyorum” yazısına tıklayın.
- Ekrana kişisel bilgilerinizi girmenizi isteyen bir form gelecek. Bu formu doldurun ve alttaki güvenlik kodunu girin. Son olarak “İleri” yazısına tıklayarak devam edin.
- İletişim ve adres bilgilerinizin istendiği bir sayfaya geçiş yapacaksınız. Burada da ilgili boşlukları doldurun. Sonrasında en altta yer alan şifre oluşturma adımlarını da tamamlayın ve “Üyeliği Oluştur ve Devam Et” yazısına tıklayın.
Bu noktada üyeliğiniz oluşturulmuş olacak. Bundan sonrası artık profil oluşturma işlemine giriyor. Şimdi onu açıklayacağız.
“İŞKUR Kayıt Ol” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
İŞKUR İş Arayan Girişi Nasıl Yapılır?
İŞKUR Profil Düzenleme ve Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır?
İŞKUR’da profil oluşturabilmek için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekiyor:
- Bunun için bir önceki bölümde verilen linkleri kullanarak İŞKUR ana sayfa üzerinden ilerleyebilirsiniz.
- Eğer iş arayansanız “İŞKUR İş Arayan Girişi” kısmını, işverenseniz “İŞKUR İşveren Girişi” kısmını geçmelisiniz.
- Dilerseniz bölüm sonunda sizinle paylaşılan İŞKUR profil oluşturma linki ile giriş yapabilirsiniz.
- Açılan sayfanın sağ üstünde yer alan giriş seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.
Giriş işlemi için e-Devlet sistemini de kullanabilirsiniz. e-Devlet İŞKUR profil oluşturma için sizi yönlendirecektir. Bu aşamada izlemeniz gereken adımlar şöyle:
- Öncelikle bölüm sonunda verilen linke tıklayarak ilgili sayfayı ziyaret edin.
- Açılan sayfada e-Devlet üzerinden yapabileceğiniz İŞKUR işlemlerinin bir listesini göreceksiniz. Burada en altta yer alan “İş Arayan Üyelik” yazısını seçin.
- Daha önce sisteme giriş yapmadıysanız “Kimliğimi Şimdi Doğrula” diyerek ilerleyin.
- Sistem sizi giriş portalına yönlendirecek. Buradan e-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yapın. Şifreniz yoksa alternatif giriş seçeneklerini deneyebilir ya da bir PTT şubesine giderek şifre satın alabilirsiniz.
- Bir geçiş sayfasına yönlendirileceksiniz. Burada “Uygulamaya Git” diyerek ilerleyin.
- Sistem sizi İŞKUR profil sayfanıza götürecek. Buradan işlem yapabilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıysanız, profil adımlarına devam edebilirsiniz. Detaylar şöyle:
- Giriş sonrasında sistem sizi profil sayfanıza yönlendirecek.
- Bu sayfada bir lise yer aldığını göreceksiniz. Burada “Özgeçmiş” menüsüne tıklayın.
- Burada sizinle ilgili temel bilgilerin olduğu bir ekran açılacak. Sol tarafta da bir menü olduğunu göreceksiniz. Bu menü üzerinden tüm düzenlemeleri yapabilirsiniz. Siz ilerledikçe ekranın sağ üstünde görünen öz geçmiş doluluk oranı barı mavileşecek, yuvarlağın içindeki yüzde oranı da artacaktır.
- Ayrıca bu menü üzerinden sisteme kendi hazırladığınız dosyaları da yükleyebilirsiniz. “Dosyadan Özgeçmiş Yükleme” seçeneğine tıklayarak dilediğiniz dosyayı profilinize kaydedebilirsiniz.
- En son aşamada menünün en altında yer alan “Özgeçmiş Görüntüle” seçeneğine tıklayarak oluşturduğunuz CV’yi görebilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Bu saydığımız adımları var olan profilin düzenlenmesi ve bilgi eklemek için de kullanabilirsiniz. Yani profili bir kere oluşturduktan sonra aynı yolu izleyerek dilediğiniz kadar düzenleme yapabilirsiniz.
Profil oluşturmayı anlattık. Şimdi profilin aktifleştirilmesi konusunu açıklayalım.
İŞKUR profil oluşturma sayfasına gitmek için TIKLAYINIZ!
e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
İŞKUR Profil Statüsü Nasıl Aktif Hale Getirilir?
Siz İŞKUR’da iş arayan olarak profil oluşturduğunuzda, sistem sizi aktif olarak iş arayan biri şeklinde kaydeder. Bu da, İŞKUR’un size iş aradığı anlamına gelir. Böyle bir durumda size uygun bir iş bulunduğunda yetkililer tarafından size bilgi verilir. Bunun yanında İŞKUR iş ilanları üzerinden siz de başvuru yapabilirsiniz. Fakat, statünüz pasife düşerse, bu işlemler gerçekleştirilemez. Şöyle ki:
- İŞKUR profiliniz aktifse, aktif iş arayansınız demektir ve sistem size ona göre davranır. Bu noktada açık iş ilanlarına rahatlıkla başvurabilirsiniz.
- Sistem sizi kayıt olduğunuz günden itibaren tam 1 yıl aktif iş arayan olarak görür. Fakat 1 yıllık süre dolduğunda üyeliğiniz pasif hale getirilir.
- Bu pasifleştirme olayı birçok noktada yanlış anlaşılmıştır. Kişiler profili aktif hale getirmek için İŞKUR kayıt yenileme formu üzerinden işlem yapıldığını düşünür. Fakat aslında böyle bir form yok. İŞKUR kaydınızı kendiniz silmediğiniz sürece, kayıt yenileme gibi bir işlem yapmanız gerekmiyor. Yalnızca profilinizi aktifleştirmeniz lazım.
Peki, profil nasıl aktifleştiriliyor? Şöyle açıklayalım:
- Bu işlem için öncelikle profilinizi açmanız lazım. Bir önceki bölümde yer alan giriş seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.
- Girş yaptıktan sonra açılan sayfada bir liste olduğunu daha önce söylemiştik. İşte bu listede “İş Arama/Kayıt Durumu (Aktif/Pasif)” diye bir menü var. Bu menüyü seçin.
- Açılan sayfanın üst tarafında iki seçenek göreceksiniz. Buradan “İş Arama/Kayıt Durumunu Aktife Al” seçeneğine tıklayarak profili aktif hale getirebilirsiniz.
Buraya kadar İŞKUR kayıtları ve profil oluşturma adımları üzerinde durduk. Biraz da bu konuda özellikle merak edilen birkaç noktaya değinmek istiyoruz.
Kişinin İŞKUR Kaydı Var Fakat Profil Oluşturması Gerekir Ne Demek?
Daha önce de dediğimiz gibi, İŞKUR kaydı ile profil oluşturmak aynı şey değil. Yani kayıt işlemi sonrasında profil oluşturulmadığında bu şekilde bir uyarı alınabilir. Kayıt olmasına rağmen İŞKUR profil oluşturulmamış uyarısı alıyorsanız, 2. bölümde bahsettiğimiz adımları tamamlayarak öz geçmişinizi hazır hale getirmeniz gerekiyor.
Bu soruyu açıkladık. Şimdi bazı işlemler için istenen şartlarla alakalı bir soruyu inceleyelim.
İŞKUR Profil Oluşturmadan Bu Sayfada İşlem Yapamazsınız Ne Demek?
İŞKUR sisteminde aktif bir profil oluşturmadığınız takdirde birçok işlemi gerçekleştiremiyorsunuz. Çünkü öz geçmişiniz bilinmediği için herhangi bir iş başvurusuna ya da programa katılmanız mümkün olmuyor.
- İŞKUR iş ilanları üzerinden başvuru yapmak istediğinizde, eğer daha önce profil oluşturmadıysanız, böyle bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz.
- Aynı şekilde İŞKUR’un sunduğu çeşitli programlara katılmak için başvuru yapacaksanız fakat yalnızca İŞKUR kaydınız varsa, profilinizi tamamlanmamışsa, bu uyarı çıkacaktır.
Bir başka soruya geçelim.
İŞKUR İş Arayan Profiline Sahip Değilsiniz Ne Demek?
İŞKUR’da iş arayan kaydı yaptınız ama henüz profil oluşturmadınız. Bu durumda e-Devlet üzerinden herhangi bir İŞKUR başvurusu yapmaya çalıştığınızda, bu uyarıyla karşılaşırsınız.
Daha önce de e-Devlet üzerinden birtakım İŞKUR işlemlerinin yapılabildiğini söylemiştik. Örneğin, bu menüyü kullanarak işsizlik başvurusu yapmak istiyorsunuz ve daha önce İŞKUR’da profil oluşturmadınız. Burada e-Devlet üzerinden başvuru yapmak isteseniz bile, sistem İŞKUR profilinizi baz alacaktır. Eğer İŞKUR’da profiliniz yoksa, “İŞKUR iş arayan profiline sahip değilsiniz, lütfen profil oluşturup öyle deneyiniz.” uyarısıyla karşılaşırsınız.
Son bir soruyu daha inceleyip, bitirelim.
İŞKUR Profil Kaldırılmıştır Ne Demek?
Eğer daha önce yaptığınız İŞKUR kaydını iptal ettiyseniz, İŞKUR e-şubesi ya da e-Devlet üzerinden İŞKUR işlemlerini gerçekleştirmek istediğinizde karşınıza bu uyarı çıkacaktır. Böyle bir durumda en baştan kayıt yaptırmanız ve sonrasında profil oluşturmanız gerekir.
Sizlere İŞKUR profili oluşturma konusu hakkında kapsamlı bir yazı sunduk. Son adımda anlattıklarımızı birkaç cümle ile toparlayalım:
- İŞKUR profil oluşturma işlemi, kayıt sonrasında yapılır.
- Profil oluşturmanın amacı kişinin kendisini sisteme tanıtmasıdır. Bu sayede işverenler profilini inceleyebilir, İŞKUR profile uygun işleri belirleyebilir.
- İŞKUR üzerinden iş, işsizlik maaşı ya da program başvurusu yapmak için profil oluşturmak şarttır.
- Profil oluşturmak için sisteme giriş yapılması yeterlidir. Sonrasında bilgiler düzenlenerek öz geçmiş hazırlanabilir.
- Profildeki bilgiler istenildiği şekilde yeniden düzenlenebilir.
- İŞKUR iş ilanlarına ve programlara başvurmak için profilin aktif olması da gerekir.
- Üyelik sonrasında 1 yıl aktif kalan profil 1 yılın sonunda pasif hale getirilir. Kişinin sisteme girerek üyeliğin aktifleştirmesi gerekir.
- İŞKUR işlemleri için kimi zaman e-Devlet kapısı da kullanılabilir. Fakat burada da İŞKUR profil oluşturma şartı aranır. Yani İŞKUR’da profili olmayan kişiler e-Devlet üzerinden de işlem yapamaz.
- Profili olmadan başvuru ve işlem yapmak isteyen kişiler farklı uyarılarla karşılaşabilirler.
Sizin İŞKUR’da profiliniz var mı? Aktif halde mi, pasif mi? Yoksa ilk kez mi profil oluşturacaksınız? Konuyla ilgili tecrübelerinizi yazının altında yer alan yorumlar alanından bizlerle paylaşabilirsiniz.
İletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Fikirleriniz bizim için değerli. Yazılarımızla ilgili öneri ve görüşlerinizi bizlere iletebilirsiniz.
İŞKUR Evde İş İmkanları Neler?
İŞKUR Kaydı e-Devlet Üzerinden Yapılabilir mi?
Evet.
İŞKUR Eğitim Programları En Fazla Kaç Ay Sürer?
9 aydır.