Yeni Kimlik Online Başvuru 2024 Yeni Kimlik Randevu Alma

Yeni Kimlik Online Başvuru – Yeni Kimlik Randevu Alma; Kimlik randevusunu nasıl alabilirsiniz gelin birlikte bakalım. Yeni kimlik kartlarıyla ilgili çıkan söylentiler, kartını yeniletmek isteyen pek çok vatandaşın kafasını karıştırmış durumda. Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşımlar nedeniyle başvuru tarihi ve randevu işlemleriyle ilgili oluşan bilgi kirliliği kafası karışmış milyonlarca vatandaşı daha da zor bir duruma sokuyor. Oysaki yeni kimlik işlemleri son derece basit.
Yeni Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?
Öncelikle konuyla ilgili genel bir yanlış anlaşılmayı düzeltelim. Kimlik değiştirme işlemlerinizde nüfus müdürlüğünden randevu almak zorunda değilsiniz. Bir randevunuz olmasa bile nüfus müdürlüklerine giderek yeni kimlik başvurusunda bulunabilirsiniz.
Ancak ülkemizdeki milyonlarca vatandaşın yeni kimlik kartına geçmek için nüfus müdürlüklerine akın ettiğini düşünecek olursak, saatler boyunca sıra beklememek ve işleminizi daha hızlı bir şekilde halledebilmek için nüfus müdürlüklerine randevu alarak gitmeniz yararınıza olur.
Konuyla ilgili bir diğer yanlış bilgi de nüfus müdürlüklerini telefonla arayarak randevu alınabildiği yönündedir. Ne telefonla ne de başka bir yöntemle yaşadığınız şehirde bulunan nüfus müdürlüğü randevu vermez. Yalnızca ALO 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezi üzerinden ya da internet aracılığıyla randevu alınabilir.
1. İnternet üzerinden yeni kimlik randevusu almak
- Öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ilgili internet adresine gitmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
- Sol üstte yer alan menüden “Randevu Al” seçeneğine tıklayın.
- Açılan ekrana onay vererek devam edin.
- Açılan sayfada sizden istenen bilgileri doldurun.
- Sonraki sayfada il ve ilçe bilgilerini girin. “En erken randevu” tarihi altında nüfus müdürlüğünün müsait olduğu tarih yer alır.
- Sonraki ekranda randevunun kimin için olacağını seçin. Kendiniz için randevu alabileceğiniz gibi anneniz, babanız, kardeşiniz veya eşiniz için de randevu alabilirsiniz.
- Açılan yeni sayfada eklediğiniz kişilere göre randevu saatinizi seçin. Randevu listesine kaç kişi eklediyseniz her biri için ayrı saat seçmeniz gerekir. Eğer otomatik olarak belirlenen tarih size uygun değilse başka bir tarih seçebilirsiniz.
- Son ekranda, başlangıç sayfasında girmiş olduğunuz mail adresi veya telefonunuza gönderilen onay kodunu girdikten sonra randevu işleminiz tamamlanmış olur.
Eğer seçmiş olduğunuz randevu tarihi veya saatinde nüfus müdürlüğüne gidemeyecekseniz, en az iki gün önceden randevunuzu iptal etmeniz gerekir. Randevunuzu iptal etmeden gitmemeniz durumunda, aynı sistem üzerinden 1 ay içerisinde başka bir randevu alamazsınız.
İnternet üzerinden kimlik kartı randevusu almak için TIKLAYINIZ!
2. Telefonla yeni kimlik randevusu almak
Yeni kimlik randevusu ve diğer vatandaşlık işlemleriniz için ALO 199’u arayabilirsiniz. ALO 199’u aradıktan sonra sesli yanıt sistemiyle çağrı merkezi yetkilisine bağlanıp size yöneltilen soruları yanıtlayabilir ve randevu işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu numara haricinde başka bir kimlik randevu telefon numarası bulunmamaktadır.
ALO 199 İle Randevu Almak İçin TIKLAYINIZ!
Kimlik Randevu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
ALO 199 veya NVİ’nin sitesinden almış olduğunu randevunuzla ilgili bilgilere yine NVİ sitesinde yer alan menüden “Randevu Durumu” seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu ekranda kimlik randevu güncelleme işlemlerinizin yanı sıra randevu iptali de yapabilmeniz mümkün. Ancak randevu tarihine iki günden az kalmışsa yaptığınız iptal işleminin ardından 1 ay içerisinde nüfus müdürlüğünden yeni randevu alamayacağınızı hatırlatalım.
Randevu durumunuzu sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinden yapılan duyuruya göre;
- Kanuni bildirim süresi geçmiş yeni doğan bebeklere,
- Değişim nedeniyle,
- Nüfus cüzdanı kaybı nedeniyle yapılan yeni kimlik kartı işlemlerinde ödenmesi gereken tutar 83 TL’dir.
Kanuni bildirim süresi içerisinde yeni doğan bebeklere çıkarttırılan kimlik kartlarından ücret alınmaz. Eğer yenilediğiniz kimlik kartınızı kaybettiyseniz, yeni kimlik kartı kayıp bedeli 166 TL’dir.
Yeni Kimlik Ücretleri İle Alakalı Daha Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ
Yeni Kimlik Çıkarttırmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Tek bir yerden gerçekleştirilen eski nüfus cüzdanı işlemlerine kıyasla yeni kimlik kartı işlemleri birkaç farklı adımdan oluşuyor ve farklı yerlere gitmeniz gerekiyor.
Öncelikle yakın tarihte çekilmiş bir adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız var. Biyometrik fotoğraflar, normal vesikalıkların aksine kişinin yüz detaylarının biyometrik olarak ölçümlenebildiği, uluslararası standartlarda fotoğraflardır. Biyometrik fotoğraflar gözlüklü, sakallı veya türbanlı çektirilebilir ancak;
- Kullanılan gözlüğün camlarının yansıtıcı özelliğinin olmaması,
- Kişinin sakalının çene ve kulak yapısını gizleyecek uzunlukta olmaması,
- Türbanlı fotoğraflarda kişinin çene ve alın arasında kalan bölgenin net biçimde seçilebilir olması gerekir.
Bu standartlara uymayan biyometrik fotoğraflar yeni kimlik kartı işlemlerinde kullanılamaz.
Biyometrik fotoğraf işlemlerinin ardından NVİ’nin anlaşmalı olduğu bankalardan birine giderek yeni kart ücretini yatırmanız gerekiyor. Kredi veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesinin internet sitesine girerek de kart ücretini yatırabilirsiniz. Banka veya İnteraktif Vergi Dairesi tarafından verilen dekontu atmayın. Kimlik randevunuzda istenen belgelerden biri de bu dekonttur.
Randevu tarih ve saatinde biyometrik fotoğrafınız, yeni kimlik ücretini yatırdığınıza dair dekontunuz ve kimlik tespiti yapılmasına olanak veren eski nüfus cüzdanınız, ehliyetiniz, pasaportunuz veya başka bir resmi belgenizle nüfus müdürlüğüne gidin.
Nüfus müdürlüğünde parmak iziniz ve imza örneğiniz biyometrik fotoğrafınızla birlikte sisteme girilir. Varsa eski nüfus cüzdanınızın köşeleri delgeçle delinerek geçersiz hale getirilir. Kimlik yenileme randevunuz bu işlemlerin ardından tamamlanmış olur.
Yeni Kimlik İçin Gerekli Tüm İşlem ve Evraklar
Yeni Kimlik Gelene Kadar Hangi Belgeyi Kullanacağım?
Eğer yeni kimlik başvurunuzda eski nüfus cüzdanınızı kullandıysanız ve resmi işlemlerde kullanabileceğiniz ehliyet, pasaport, avukat kimliği gibi başka bir kimliğiniz yoksa yeni kimliğiniz tarafınıza teslim edilene kadar nüfus müdürlüğü tarafından size verilen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz. Nüfus ve vatandaşlık bilgilerinizin yer aldığı bu çıktı, yeni kimlik kartınız gelene kadar resmi evrak statüsündedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Nasıl Yatırılır?

Yeni Kimlik
Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?
Eski nüfus cüzdanları başvurunun tamamlanmasının ardından nüfus müdürlükleri tarafından teslim edilirken yeni çipli kimlik kartları Ankara’da üretiliyor ve dağıtımları PTT tarafından yapılıyor. Başvurunuzun ardından kartınız ortalama 2 iş günü içerisinde hazırlanır ancak kartın tarafınıza iletilmesi, yaşadığınız bölgeye bağlı olarak 7 ila 10 iş gününü bulabilir. Kimlik kartı, PTT görevlisi tarafından yalnızca zarfın üzerinde yazan kişiye teslim edilir. Akrabalık veya yakınlık derecesi ne olursa olsun kart sahibinden başka kimse yeni kimlik kartını teslim alamaz.
Kimliğim Ne Zaman Elime Ulaşır? Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?
Adreste Bulunmazsam Kimlik Kartıma Ne Olur?
Adreste olmamanız halinde öncelikle görevli bir kez daha kartınızı getirmek için adresinize uğrar. Bu sefer de adreste olmamanız halinde bilgi notu bırakarak PTT şubesine gelmeniz gerektiğini bildirir. Yeni kimliğiniz;
- 7 gün süreyle PTT şubesinde bekletildikten sonra nüfus müdürlüğüne;
- Nüfus müdürlüğünde 20 gün bekletildikten sonra Ankara genel merkeze gönderilir.
Ankara’ya geri gönderilen kartların kişiye tekrar gönderimi sağlanmaz ve imha edilir. Eğer kartınız, teslim almadığınızdan dolayı imha edilmişse tüm adımları baştan uygulamanız ve bu kez yeni kimlik kartı kayıp ücreti olan 166 TL’yi yatırmanız gerekir.
Yeni Kimlik İçin Para Nereye Yatırılır?
Anlaşmalı bankalara yatırılır.
Nüfus Müdürlüğüne Randevu Almadan Gidebilir miyiz?
Evet.
Resmen gidilemeyince 1 ay boyunca ceza kesiliyor ve randevu verilmiyor, nasıl bir ülkede yaşıyoruz!!