yardım başvurusudevlet yardımları

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır? 2024 Sanayi Sicil Belgesi e-Devlet

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır? 2024 Sanayi Sicil Belgesi e-Devlet
A+
A-

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır? Sanayi Sicil Belgesi e-Devlet; Sanayi sicil belgesi hakkında merak edilen birçok konu vardır. Peki sanayi Sicil Belgesi Nereden Alınır? Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sanayi işletmelerine verilen bir çeşit belge olan sanayi sicil belgesi, işletmeler için bazı faydalar da sağlamaktadır. Elektrik faturalarının sanayi abonesi tarifesiyle ödenmesi, Kamu İhale Kanunu’nda yerli isteklilerin belirlenmesinde sağlanan avantaj, ihraç kaydıyla mal teslimlerindeki KDV tecil – terkin işlemlerinden faydalanma, dolaylı iş imkanları, kamu kurum ve kuruluşların sağladığı destekler gibi çeşitli avantajlar söz konusudur.

Hem bu avantajlardan faydalanmak hem de kanun tarafından zorunluluk tutulan sanayi sicil belgesini almak için ise birtakım belgelerin hazırlanması ve kuruma başvuru yapılması gerekir. Belgenin alınması halinde iki senede bir yenilenmesi gerekir.

Araç Sicil Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Sanayi Sicil Belgesi Nereden Alınır?

Sanayi ile uğraşan işletmelere, seri halde ve devamlı olarak tamirat işleriyle ilgilenen işletmelere ve elektrik ya da diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük çaptaki inşaat firmalarına verilen sanayi sicil belgeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden temin edilir. Ayrıca internet üzerinden sanayi sicil bilgi sistemine kayıt olunarak da bu belgeyi almak mümkündür.

sanayi sicil belgesi nasıl alınır?

sanayi sicil belgesi nasıl alınır?

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır?

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurularak ya da internet üzerinden kayıt oluşturarak bu belgeyi alabilirsiniz. Sanayi sicil belgesi başvurusu için bazı belgeler gerekmektedir.

Sanayi sicil belgesi için gerekli evraklar şunlardır:

  • Sanayi sicil beyannamesi (Sansic A ile Sansic C formu): Sansic C formunun yalnızca gayri maddi hak (know how, patent, lisans) kullanan işletmeler tarafından doldurulması gerekir.
  • Senelik işletme cetveli (Sansic B formu): Firmanın bir önceki seneyle ilgili faaliyetlerini gösterir nitelikte olması gerekir. İlk başvuruda ve onu takip eden her sene verilmesi şarttır.
  • Kapasite raporu: Bu raporun süresi, geçerliliği olan ve ilgili oda tarafından onaylı olmalıdır. (Kapasite raporuna sahip olmayan resmi sektör sanayi işletmelerinin senelik tüketilen madde miktarı, makine tesisat listeleri ve senelik üretim kapasite miktarını ihtiva eden, kurumları tarafından onaylanmış liste vermeleri gerekir).
  • Ticaret sicil gazetesi: Kuruluş ve değişiklik yapıldıysa unvan değişikliğine ilişkin gazeteye ait fotokopilerin ibraz edilmesi gerekir. (Resmi sektör işletmecilerin başvuru esnasında ticaret sicil gazetesi vermelerine gerek yoktur).
  • Kira sözleşmesi: Makine tesisatlarının kiralık olması durumunda en az bir senelik kira sözleşmesine ait fotokopinin ibraz edilmesi gerekir.

Sanayi Sicil Belgesi İçin Online Kayıt Nasıl Oluşturulur?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının internet üzerinden hizmetini sağladığı sicil bilgi sistemi üzerinden kayıt yapılması halinde de bu belgeyi temin etmek mümkündür. İlgili sanayi işletmeleri üretim faaliyetlerine başladıktan sonraki iki aylık süre zarfı içerisinde bu sisteme kayıt olmak zorundadır. Ayrıca üretim yapılan her yer için ayrı ayrı kayıt oluşturulması gerekir. Sanayi sicil bilgi sistemine yapılan kayıtlar için her işletme adına sicil belgesi düzenlenir.

  • İnternet üzerinden kayıt oluşturmak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sanayi sicil bilgi sisteminin resmi web sayfasını açın.

o6st1ys5lkyeo94ahyct8icoaif6nm7id5cemgv7.jpeg

  • Eğer bir kaydınız varsa sağ tarafta yer alan kullanıcı girişi bölümündeki ilk boşluğa kullanıcı adınızı, ikinci boşluğa ise sistem için belirlemiş olduğunuz şifreyi yazın. Daha sonra alt bölümde yer alan “giriş” butonuna tıklayarak sistemdeki aşamaları takip edin.
  • Eğer bir kayıt oluşturduysanız ve şifrenizi hatırlamıyorsanız “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayın. Daha sonra karşınıza çıkan sayfadaki boşluklara kullanıcı adınızı ve sisteme kayıt olurken vermiş olduğunuz e-posta adresinizi yazın. “Gönder” butonuna tıkladıktan sonra şifre sıfırlama bağlantınız e-posta adresinize iletilecektir.
  • Sicil belgesi almak için ilk kez kayıt oluşturmak istiyorsanız “yeni kullanıcı kaydı yapmak için lütfen tıklayınız” yazısının yer aldığı bölüme tıklayın.

fhiejmz5t01tfsfdz0ga69p9cr2qvoqfblfjfg6d.jpeg

  • Bu bölümde ise sistemde kullanmak istediğiniz kullanıcı adınızı, şifrenizi, e-posta adresinizi, şirketinize ait vergi numarasını ya da başvuruyu yapan kişiye ait T.C. kimlik numarasını ve sanayi sicil belge numarası ya da numaralarını girin. Son olarak en altta yer alan “kaydet” butonuna tıklayın.
  • Sisteme kayıt olduktan sonra kullanıcı girişinizi gerçekleştirdikten sonra sistemdeki aşamaları takip ederek işletmelerinize ait kayıtları oluşturabilir ve sicil belgenizin hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Konuyla ilgili destek almak isterseniz 09:00-17:00 saatleri arasında Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine telefonla ya da e-posta aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

İnternet üzerinden sicil kaydı oluşturmak için TIKLAYINIZ

Araç Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?

 

Sanayi Sicil Belgesi Vize İşlemleri Kaç Yılda Bir Yapılır?

2 yılda bir yapılmaktadır.

Sanayi Sicil İşletim İlk Kayıt Ücreti Ne Kadar?

161 TL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.