Moda Tasarımcısı Maaşı 2024 Moda Tasarımcısı Nasıl Olunur?
Moda Tasarımcısı Maaşı – Moda Tasarımcısı Nasıl Olunur? Her yıl değişen moda rüzgarını takip eden birçok birey bulunmaktadır. Ayrıca bunu meslek haline getirerek tasarımcı olan kişilerin sayısı da oldukça fazladır. Moda Tasarımcısı Nasıl Olunur? Moda Tasarımcıları Nerelerde Çalışır? Moda Tasarımcıları Ne Kadar Kazanırlar? Moda Tasarımcılarının Görev Tanımı Nedir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Moda sektörü en hızlı çağını yaşamakta. Geçtiğimiz ve bu yüzyıl içerisindeki değişimler modaya ilgiyi artırırken bu alanda çalışan kişilere duyulan ihtiyaç da aynı ölçüde arttı. Sektörün bel kemiği ise tasarımcılar. Stilist, modacı, moda tasarımcısı adı her ne olursa olsun bu mesleği icra edenler modaya yön veren kişiler haline geldi.
Moda tasarımcıları; çeşitli malzemeleri bir araya getirerek bir fark ortaya koymaya çalışır. Ayrıntıların önemli olduğu bir iştir. Moda dünyası büyülü bir dünyadır. Bu dünyanın içerisinde yer almak ise bazıları için büyük bir hayaldir. Genellikle kadınlar tarafından tercih edildiği düşünülse de dünyaca ünlü erkek modacıların varlığı ve başarıları bilinen bir gerçektir.
Dışarıdan, Açıktan Üniversite Nasıl Okunur? (10 Soruda Açık Öğretim)
Moda Tasarımcısı Nasıl Olunur?
Moda tasarımcısı olmak için hem liselerde hem de üniversitelerde belirli alanlar bulunur. Stilist olmak için hangi okullar okunmalı? Lisede moda tasarım meslek liselerinde okuyanlar, bu iş için ilk adımlarını atmış demektir. Üniversitelerin ise tekstil tasarım, moda tasarım gibi bölümlerinde bu alanda eğitim alınabilir. Tasarım bölümleri yetenek sınavı ile öğrenci alır.
Yani tasarımcı olmak için belirli bir yaratıcı güce ve tasarıları kağıt üzerine dökebilme yeteneğine bakılır. Bu bölümlerde tasarım yapma, kalıp çıkartma, uygulama, sanat tarihi, moda tarihi gibi konularda eğitim verilir. Ayrıca materyallerin tanınmasına yönelik dersler de vardır. Kumaş ve boya çeşitleri, aksesuarlar gibi modanın olmazsa olmazları hakkında dersler bulunur.
Mezun olduktan sonra tasarımcı olmak için nereden başlanmalı? Öncelikle bir staj döneminin geçirilmesi gerekir. Staj için tekstil firmaları, özel moda evleri tercih edilebilir. Burada moda tasarımcılığının incelikleri hakkında bir fikir elde edilir. Çoğu marka staj dönemini başarı ile tamamlayan tasarımcılara iş teklifi ile gider. İyi bir moda tasarımcısı kendini geliştirmekten, yeni trendler hakkında fikir sahibi olmaktan çekinmez. Bunları uygulamaya dökebilir.
Moda Tasarımcılarının Görev Tanımı
- Sezona uygun olarak bir tasarım planı oluşturmak
- Tasarladıkları ürünlerin elle ya da bilgisayar ortamında görsellerini hazırlamak
- Modelin kalıp aşamasından üretiminin tamamlanmasına kadar takibini gerçekleştirmek
- Defile kreasyonları oluşturmak
- Yaş ve cinsiyete göre farklı ürünler oluşturmak (Örneğin erkek, çocuk, bebek, kadın gibi gruplandırmalar altında tasarımlar yapmak)
- Dünya modasında oluşan değişiklikleri takip eder.
- Kumaş çeşitlerini tanır ve geliştirilen kumaşları yakından inceler.
Moda Tasarımcılarının Özellikleri Nelerdir?
- Değişime açıktırlar, farklı aksesuarlar, farklı kumaşları kullanmaktan çekinmezler.
- Moda tasarımcılarının en önemli özelliklerinden biri de sabırdır. Yaratım süreci içerisinde çoğu durum olumsuz gelişebilir. Hatta tasarımcı bir noktada tıkanabilir.
- Moda tasarımcılarının bakış açıları geniş olmalıdır.
- Yaratıcı özellikleri ön plandadır.
Moda Tasarımcıları Nerelerde Çalışır?
Moda tasarımcıları kıyafet üreten, tekstil sektöründe hizmet veren işletmelerin tamamında çalışabilir. Bunların içerisinde büyük ölçekli işletmeler olduğu gibi daha butik atölyeler de vardır. Bu kişiler moda evlerinde çalışabilirler. Belirli bir tecrübeye ulaşan tasarımcılar ise kendi markalarını oluşturabilir, kendi moda evlerini kurabilirler. Ayrıca moda konusunda blog açabilir, dergi yazarlığı yapabilir, televizyon programı hazırlayabilirler.
Özellikle moda konusunda iyi oluşturulmuş bir bloğun sıkı bir takipçi sayısı olduğu bilinir. Hatta kişilere özel imaj danışmanlığı bile yapabilirler. Dileyen moda tasarımcıları üniversiteden mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimlerine devam ederek akademik çalışmalarını da sürdürebilirler. Böylece çeşitli YÖK’e bağlı üniversitelerde moda tasarım bölümlerinde ders verme imkanları olur. Hatta adı duyulan tasarımcıların sözleşmeli olarak bu bölümlerde derslere girdikleri de bilinir.
Moda Tasarımcısı Maaşı
Moda tasarımcılarının kazancı çalıştıkları firmaya göre değişir. En düşük ücret ise 15.000 TL civarındadır. Bunun çok üzerinde, hatta on binlerce lira ücret alan tasarımcılar da var. Bu kişiler genellikle ismi duyulan ve ünlü moda evlerinde çalışan tasarımcılardır.
Tasarımcının çalıştığı marka ne kadar büyükse, aldığı ücret de o oranda artar. Tabii ki sorumlulukları da o derece büyür. Dünyaca ünlü markaların tasarımcıları çoğunlukla markayı kuran kişilerdir. Bu kişiler kendileri tarafından yönetilen bir tasarım grubu ile çalışırlar. Marka yaratmayı ve dikkat çekmeyi başarmış moda tasarımcıları ise bu alanın en çok kazanan kişileridir.
Ünlü Moda Tasarımcılarından Örnekler
Gianni Versace
Tam bir moda efsanesi olan Gianni Versace, İtalya’da annesi Francesca’nın terzi atölyesinde moda ile tanışır. Aslen mimar olan Versace, moda tasarımcısı olmak için Milano’ya taşınır. Kısa sürede yeteneği fark edilir ve farklı firmalara kreasyon hazırlar.
Yaşamı, tasarımları hatta kendisinin tasarladığı malikanesi bile dillerden düşmez. Bir süre sonra kendi markasını oluşturabileceğinin farkına varır ve bir moda devi olan Versace markasını kurar. Versace markası ile dünyaca ünlü isimlere tasarımlar hazırlar. Ölümünün ardından Versace markası kardeşi tarafından yönetilmeye devam eder.
Alexander McQueen
Moda düyasının yaramaz ve kötü çocuğu olarak anılan Alexander McQueen, Anderson & Sheppard’da çıraklık yapmaya başlayarak moda dünyasına adım atar. Moda tasarımında yüksek lisans derecesi sahibidir. 1996’da Givenchy’nin baş tasarımcısı olan McQueen, buradan ayrıldıktan sonra Gucci’ye geçer.
Gucci’nin %51 hissesini satın alır. Alexander McQueen adlı bir markası da vardır. Şubat 2010 tarihinde intihar ederek yaşamına son verir. Sıra dışı tasarımları bugün bile halen konuşulmaktadır.
Coco Chanel
”Moda geçer stil kalır” cümlesinde imzası bulunan Coco Chanel, bir şapka dükkanında başlayan iş hayatını ünlü bir moda markasının sahibi olmaya kadar sürdürür. 1883’te Fransa’nın Saumur şehrinde dünyaya gelen Chanel, küçük yaşlarda dikiş dikmeyi öğrenir.
Yaptığı şapkalar rağbet görmeye başlayınca küçük bir dükkan açar. Buradan ise moda sektörünün zirvesine çıktığı yola girer. Chanel, bu gün bile stil ikonları arasında gösterilir. Chanel No:5 bir tasarımcının ismini taşıyan ilk parfümdür.
Yıldırım Mayruk
Ülkemizin en önemli moda tasarımcılarından olan Yıldırım Mayruk, ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başlar. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Bursa’da geçiren Mayruk, daha sonra İstanbul’a taşınarak kendisine bir atölye açar.
Ardından yavaş yavaş ismini duyurmayı başarır. Sanatçılara diktiği kıyafetler ile dikkat çeker. Ülkemizin yurt dışında da adını duyurmayı başarmış sayılı modacılarından biridir. 1990 yılından itibaren Barbaros Şansal ile birlikte çalışmaktadır.
Moda ve Tekstil Tasarımı Hangi Puan Türünden Almaktadır?
Eşit Ağırlık
Moda Tasarımı TYT mi AYT mi?
TYT puan türünden alınmaktadır.
Bende moda tasarımcısı olmak istiyorum ve benim çok güzel resimlerim var inşallah isteyen istediği mesleği kazanır ama ben moda tasarımcısı olursam ne kadar maaş alırım öğrenmek istiyorum ama bulamadım bana yardımcı olacak varmı?