Meslekler ve Maaşlar

Tekniker Nedir, Nasıl Olunur? 2024 Ne Kadar Maaş Alır?

Tekniker Nedir, Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Kamu Tekniker Maaşları, Kamuda Tekniker Ne İş Yapar? Yüksek Tekniker Nedir? İnşaat Teknikeri Ne İş Yapar? Elektrik Teknikeri Nasıl Olunur? Harita Teknikeri Maaşı, Fizyoterapi Teknikeri Maaşı, Anestezi Teknikeri Maaşı ve daha fazlası yazımızda...

Tekniker Nedir, Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Teknikerlik sıkça araştırılan ve merak edilen meslek gruplarındandır. İnşaat Teknikeri Nedir? Harita Teknikeri Nedir? Fizyoterapi Teknikeri Nedir? Anestezi Teknikeri Nedir? Bilgisayar Teknikeri nedir? Yüksek Teknikerlik nedir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Teknikerlik, ilgili iki yıllık ön lisans programını başarıyla bitirenlerin dahil oldukları bir meslek grubudur. Mevkisi ara meslek statüsünde olan teknikerler mühendisle teknisyen arasındaki koordinasyonun doğru bir şekilde kurulmasını sağlar. Tekniker aslında alanındaki teknik işleri yapmakla yükümlü de olsa çalıştığı kurumun iş yapısı dahilinde görev tanımında olmayan işleri de yapmak zorunda kalabilir. Ülkemizde teknikerlik maalesef yeterli değeri görmeyen ve suistimal edilen bir meslek haline getirilmiştir.

Teknikerlik, dünya çapında hızla gelişen sanayiye ve teknolojiye paralel olarak önem kazanmaktadır. Önümüzdeki 100 yılda önemini kaybetmeyecek yegane mesleklerden birisi olan teknikerlik hayatın her alanında özel sektörler ve devlet kurumlarında çok geniş bir alana yayılmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile teknikerlere olan ihtiyaç artmış, bu artış maaşlara da yansımıştır. Bu artış özel sektör tekniker maaşları ve devlet kurumlarında çalışan tekniker maaşlarına farklı şekillerde yansımıştır.

Zooteknist Ne Kadar Maaş Alır?

İnşaat Teknikeri

İnşaat teknikerliği, inşaat bölümünde ön lisans öğrenimi görmüş kişilerin oluşturduğu meslek dalıdır. İnşaat teknikerleri, mühendis ya da mimar yönetimi altında inşaat işlerinin, proje ve şartnamelere uygun olarak yapılmasını sağlarlar. İnşaat teknikerinin görevleri;

  • Metraj çıkartmak,
  • Maliyet hesabı yapmak ve
  • İş programı, organizasyon işlerini düzene sokmaktır.

Çeşitli çizim programları yardımıyla projelerin teknolojik ortamda hazırlanması inşaat teknikerleri için elzem hale gelmiştir. Gerektiğinde mimarlar, mühendisler ve taşeronlar ile firma arasındaki iletişimi de sağlamakla yükümlü olan inşaat teknikerlerinin teknik bilgilerinin yanı sıra iletişim becerileri ve sosyal ilişkileri de sağlam olmalıdır.

Yeni mezun inşaat teknikeri maaşları 8-12 bin TL civarındadır. Maaşlar sektördeki tecrübeye, firmanın ve üzerinde çalışılan projenin büyüklüğüne göre değişir. Şantiyecilik ve ofiscilik konusunda yeterli tecrübeye ve maddi birikime sahip olduğunuz takdirde kendi işinizi kurup daha büyük mecralara atılabilirsiniz.

i̇nşaat teknikeri
i̇nşaat teknikeri

Elektrik Teknikeri

Elektrik teknikerliği, elektrik-elektronik bölümü ön lisans programını tamamlamış kişilerin içinde bulunduğu meslek grubudur. Elektrik teknikeri, elektrik enerjisinin üretimi, dağıtım ve kullanımı ile ilgili her türlü tesisat ve makine kurulumunun yanında bakım ve onarım yapan kişidir.

Elektrik mühendisi ile iş birliği halinde cihazların çıkartılan projeye uygun olarak yerleştirilmesinden de sorumludur. Bazı elektrik teknikerleri, binaların elektrik tesisatı işlerinde ve büyük firmalarda şehir içi ve şehirler arası elektrik hatlarının döşenmesinde de görev alabilirler. Can güvenliği açısından tehlikeli işlerin yapıldığı bir alan olduğundan dolayı teknikerler, son derece dikkatli bir şekilde mesleklerini icra etmeliler.

Elektrik teknikeri maaşları 8-12 bin TL civarındadır. Çalışma koşullarının daha iyi olması ve tanınan haklardan dolayı devlet kurumları elektrik teknikerlerinin öncelikli tercihidir. Ayrıca diğer teknikerliklere oranla elektrik teknikerlerinin maaşı daha yüksektir.

elektrik teknikeri
elektrik teknikeri

Harita Teknikeri

Harita teknikerliği, harita kadastro bölümünden ön lisans mezunu olan kişilerin oluşturduğu meslek dalıdır. Harita teknikeri, harita mühendislerinin gözetimi altında arazinin biçimi, konumu, engebe durumu gibi yönlerini belirleyerek haritanın çizilmesinde görev yapar.

Haritası yapılacak araziyi inceler, hesaplamasını yapıp kroki ve harita taslağını çıkartır. Harita düzenlemesini ve renklendirmesini yapar. Bu işi yapabilmek için çizim yeteneğinin yanında aritmetik ve geometrik işlemler konusunda yetenekli olmak gerekir.

Harita teknikerinin işi gereği sık sık seyahat etmesi gerekir. Görevlerini büronun haricinde açık havada, yürüyerek yahut tırmanarak, her türlü iklim koşulunda icra ederler. Harita teknikeri maaşları 8-12 bin TL civarındadır.

harita teknikeri
harita teknikeri

Fizyoterapi Teknikeri

Fizyoterapi teknikerliği, fizik tedavi bölümünden ön lisans mezunu olan kişilerin içinde yer aldığı meslek dalıdır. Fizik tedavi teknikeri olarak da bilinen fizyoterapi teknikeri özürlü, yaşlı ve hasta bireylerin egzersiz çalışmalarını fizik tedavi doktorunun denetiminde yaptıran kişidir.

Fizyoterapi teknikeri fen bilimlerine ilgi duymalı, göz ve ellerini eş güdümlü kullanmanın yanında el ve parmak becerileri gelişmiş bir kişi olmalıdır. Bu mesleği icra edecek olan kişi sürekli fiziksel olarak zor durumda olan insanlarla münasebet halinde olduğu için sabırlı, sevecen ve empati duyguları gelişmiş bir bireyse meslek hayatında daha mutlu ve başarılı olur.

Fizyoterapi teknikeri maaşları 17-19 bin TL civarındadır.

fizyoterapi teknikeri
fizyoterapi teknikeri

Bilgisayar Teknikeri

Bilgisayar teknikerliği, bilgisayar ve bilgisayarın dalları olan bölümlerden ön lisans mezunu olan kişilerin içinde bulunduğu meslek dalıdır. Verilerin bilgisayarda toplanması ve işlenmesi, bilgisayar sistemlerinin kurulması ve çalıştırılması alanlarında görevlidirler. Bu alanda çalışacak kişiler başarılı olmak için analitik düşünmeli, araştırma yapmaya hevesli olmalı ve takım çalışma ruhuna uyum göstermelidir.

Bilgisayar teknikerliği, mekanik beceriye sahip, matematik ve fizik alanlarında başarılı, bilgisayar yazılımlarının ana dili olan İngilizceye hakim kişiler için uygun bir meslektir.

Bilgisayar teknikeri yazılım ve donanım işlerinden, teknik makinelerin ve bilgisayarların bakımına kadar birçok alanda çalışabilmektedir. Bilgisayar teknikeri maaşları 8-12 bin TL civarındadır.

Anestezi Teknikeri

Anestezi teknikerliği, anestezi bölümünden ön lisans mezunu olan kişilerin oluşturduğu meslek dalıdır. Anestezi teknikerinin asıl görevi, anestezi için kullanılacak cihazları ve ilaçları hazırlayıp, anestezi uygulanacak hastayı uygulamaya hazır hale getirmektir.

Bunların yanında anestezi kayıtlarını tutmak ve anestezi uzman doktoruna yardımcı olmak da anestezi teknikerinin görevleridir. Sağlık teknikeri olarak hizmet veren meslek grubunun da oldukça tercih edildiğini de belirtelim.

anestezi teknikeri

Anestezi Teknikeri

Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur?

Yüksek Teknikerlik

Çoğu kişinin merak ettiği yüksek tekniker nasıl olunur sorusunu cevaplamadan önce ülkemizde artık yüksek teknikerlik unvanının olmadığını söylemekte yarar var. Seksenli ve doksanlı yıllarda mühendis yetersizliğinden dolayı oluşturulmuş bir mesleki unvan olan yüksek teknikerlik unvanı 1 yıl daha üniversite okuyarak sahip olunan teknikerlik mertebesiydi.

Yani o dönemlerde 2 yıllık mezunlar tekniker, 3 yıllık mezunlar yüksek tekniker, 4 yıllık mezunlar mühendis olarak adlandırılmıştır. Günümüzde yeterli oranda mühendis olduğu için yüksek teknikerliğe artık ihtiyaç duyulmamaktadır.

Sağlık Teknikeri Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

 

Tekniker Nedir?

Genellikle tasarımcı, mühendis, programcı veya yönetici gibi alanlarda çalışır.

Teknisyen Nedir?

Teknik ekibin bir parçası olarak çalışır ve teknik işlerin uygulanması, bakımı ve onarımı ile ilgilenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu