Trafik

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? 2024 Ehliyetsiz Kişiye Araç Verme Cezası

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? Ehliyetsiz Kişiye Araç Verme Cezası, Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ruhsat Sahibi, 2. Kez Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası, Trafik Cezası Nasıl Ödenir? Ruhsat Sahibine Ceza İtirazı Hakkı ve daha fazlası yazımızda...

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? Ehliyetsiz Kişiye Araç Verme Cezası; Ehliyetsiz trafiğe çıkanlar için yeni yılda uygulanacak olan cezaları yazımızda paylaştık. Ehliyet Alma Yaşı Kaç? Trafik Cezası Nasıl Ödenir? Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ödenmezse Ne Olur gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Yasal olarak trafikte araç kullanılabilmesi için ehliyet sahibi olma şartı aranır. Bunun için ehliyet almak isteyen kişiler belirli aralıklarla yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki sınava tabi tutulurlar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlar yılda 5 defa yapılır. Ehliyet kursuna kaydolup gerekli eğitimleri alan ve sınav ücretini ödeyen adaylar yazılı sınava alınır. Bu sınavda başarılı olunması halinde uygulamalı sınava girmeye hak kazanılır.

Ehliyet Alma Yaşı Kaç?

Ehliyet alma yaşı her sürücü belgesi için farklıdır. Bazı sürücü belgeleri 16 yaşından, bazıları ise 24 yaşından itibaren verilmektedir. Genellikle küçük hacimli motorları kullanma yaşı düşüktür. İş makinaları ya da tırlar için istenen asgari yaş sınırı daha yüksektir.

  • M, A1, B1 sürücü belgelerini alabilmek için en az 16 yaşında,
  • A2, B, BE, C1, C1E, F, G için en az 18 yaşında,
  • A için en az 20 yaşında,
  • C, CE, D1, D1E için en az 21 yaşında,
  • D ve DE için ise en az 24 yaşında olmak zorunludur.

Ehliyetsiz Kişiye Araç Verme Cezası

Ehliyetsiz araç kullanmak suçtur ve bununla beraber ehliyetsiz kişiye araç vermenin de cezası vardır. Bu cezalar Trafik İdari Para Ceza Rehberi’nde belirtilir. Aracı ehliyetsiz kullanırken yakalanan kişi aracın ruhsat sahibi ise sadece o kişiye tek bir ceza kesilir.

  • Ehliyetsiz araç kullanma cezası 8.190 TL’dir.
  • Ehliyetsiz birinin aracını kullanmasına izin veren ruhsat sahibine plaka tescili üzerinden aynı miktarda ceza tutanağı kesilir.

Eğer ceza kesilen tutar erken ödenirse %25 indirim uygulanır. İndirimden yararlanmak için cezanın kesildiği tarihten itibaren 30 gün içinde ödenmesi gerekir. İlk otuz günde ödenmeyen ceza tutarlarına geciktirilen süreye bağlı olarak kademeli olarak faiz yansıtılır.

Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Anlaşmalı Bankalar Aracılığıyla Borç Ödeme

Ceza size tebliğ edildikten sonra elinizdeki ceza makbuzuyla birlikte Ziraat Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, HSBC, Yapı Kredi ,QNB Finansbank, TEB, Vakıfbank, Türkiye Finans, Aktifbank şubelerine gidip borcunuzu ödeyebilirsiniz. Talep etmeniz durumunda kredi kartından da ödeme yapılabilmektedir. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız yukarıdaki bankaların mobil şubelerine girip dakikalar içerisinde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar? ehliyetsiz kişiye araç verme cezası
ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar? ehliyetsiz kişiye araç verme cezası

PTT Aracılığıyla Borç Ödeme

Trafik cezası kesildikten sonra makbuzuyla birlikte herhangi bir PTT şubesine gidip nakit olarak borç ödenebilir. Yanınızda ceza makbuzu olmak zorundadır.

İnternetten Trafik Cezası Borcu Ödenir mi?

Bankaların cep şubelerinin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığının resmi sitesinden trafik cezası borcu ödenebilir. Tek yapmanız gereken sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmak.

Gelir İdaresi Daire Başkanlığının resmi sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

e-Devletten Trafik Cezası Borcu Ödenir mi?

e-Devlet üzerinden sadece trafik cezasına ait detaylar sorgulanır. Trafik cezası ödeme işlemi bu kanaldan yapılamaz. Bununla birlikte detaylarda görülen borca tıklandığında otomatik olarak ödeme sayfasına yönlendirilir. Karşınıza çıkacak ödeme sayfası ise ww.gib.gov.tr internet sitesidir.

Ceza Taksitlendirme Var mı?

Vergi cezaları için devlet, tek seferlik yapmış olduğu 30 Haziran 2017 tarihli bir düzenlemeyle trafik cezaları da dahil olmak üzere olan büyük bir faiz miktarından vatandaşın lehine vazgeçti. Bu süreçte trafik cezası borçlarını yapılandırmak ve 48 aya kadar taksite bölmek mümkün oldu.

Yeni bir taksitlendirme yapabilmek için devletin geçici bir kanun çıkarması gerekir. Şu an için böyle bir düzenleme söz konusu değil. İkinci seçenek ise vergi dairelerine taksitlendirme başvurusu yapmaktır. 36 ay kadar geniş kapsamlı bir taksitlendirme imkanı bulunmamasına rağmen cezayı ödeyecek mükelleflerin borçları en azından 3’e bölünür. Bu işlem için vade farkı uygulanır.

Peki taksitlendirme yetkisi tüm vergi dairelerinde var mıdır? Taksitlendirme yetkisi sadece trafik cezasına çarptırılan aracın bağlı olduğu vergi dairesinde yapılır. Örneğin; 41 FU 486 plakalı bir aracın taksitlendirmesini sadece Kocaeli Vergi Dairesi yapabilir.

Sürücü Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Ruhsat Sahibine Ceza İtirazı Hakkı

Eğer ruhsat sahibinin aracını kendisi dışında ehliyetsiz birinin kullandığı polis tarafından tespit edilirse ruhsat sahibinin kendisine kesilen cezaya itiraz yolları açıktır. Aracın ehliyetsiz kullanıldığı tespit edilen tarih ve saatte olay yerinde olmadığını ve olaydan haberi olmadığını ispatlayan ruhsat sahibine ceza iptali mümkündür. Olasılığı çok yüksek olmamakla beraber daha önceden bu konuda emsal teşkil eden mahkeme kararları mevcuttur.

Polisin aracı durdurup yüz yüze verdiği cezalarda itiraz süresi cezanın kesildiği anda başlar. Trafik cezası mobese kameralarından tespit edilmişse veya radar limitini aşma gerekçesiyle kesilip ceza makbuzu eve gönderilmişse, itiraz süresi kağıdın elinize ulaşmasıyla başlar. İtiraz edebilmek için tebliğin ulaştığı andan itibaren 15 gün mühlet verilir.

İtiraz işlemleri Trafik Mahkemeleri’ne yapılır. İtiraz etmek için gerekli belgeler şunlardır:

  • Öncelikle dava açmak için yazılması gereken dilekçe
  • Daha önceden tebliğ edilen trafik cezası tutanağının fotokopisi
  • Tebligatın fotokopisi
  • Araç ruhsatının fotokopisi
  • Kimlik ve ehliyet fotokopisi

Hazırlanan evraklar Sulh Ceza Mahkemesi’nin özel kalemine teslim edilir. İstenen belgelerin aslı sizde kalacak şekilde fotokopileri mahkemeye verilir. Açtığınız davanın sonucunda herhangi bir duruşma olmaz. Dilekçede yazılan itirazlara binaen konu incelenir ve karar şahsi adrese tebligat edilir. Mahkemenin karar alma süresini tahmin edebilmek zordur. Fakat yoğunluğa bağlı olarak 2-3 ayı geçmemektedir.

Toplumsal bilinç açısından mahkemelere itiraz yollarını sadece yüzde yüz haklı olduğunuzu düşündüğünüz durumlarda kullanın çünkü gereksiz konularda yapılan şikayetler mahkemeleri gereksiz bir şekilde meşgul eder. Hızlı verilmesi gereken kararlar gecikir ve bu durumda pek çok insan mağdur olabilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Ehliyetsiz araç kullanan kişiye trafik idari para cezası tutanağı kesilir. Sadece ehliyetsiz sürücüler için değil, trafik kurallarını ihlal eden her sürücü için bu tutanak tutulur. Sürücüye teslim edilen tutanaktaki ceza ücreti zamanında ödenmezse ödenek ücrete geciktiği ay başına faiz işletilir. İşletilen faizin oranı toplam ceza üzerinden ay başına yüzde 5’tir.

Faizin işletilmesine rağmen cezayı ödemekle yükümlü olan kişi geciktirmeye devam ederse borcuna her ay faiz yansıtılmaya devam eder ve bunun yanında kişinin bankalarda bulunan hesaplarından borçlu olduğu tutar faiziyle beraber temin edilir. Eğer cezalının bankalarda bu ücreti karşılayacak kadar nakit parası bulunmazsa maaşına haciz koyulur ya da icra işlemleri başlatılır. Borç ödenmediği müddetçe aracın satışı da yapılamaz.

Trafik cezası borcunuzu sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Araç Muayene Randevu Alma İşlemi Nereden Yapılır?

 

Sahte Plaka Kullanma Cezası Ne Kadar Oldu?

20.302 TL oldu.

Muayenesiz Araçla Trafiğe Çıkma Cezası Ne Kadar Oldu?

951 TL oldu.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Aracimi arkadasimaverdim ehliyetsiz oldugunfan haberim yokdu cevirmede ceza yazilmis 2018 ona 3018 bana sadece kendi cezami odedigimde aracin muayne islemlerini satis devir islemlerini yapabiliyormuyum?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu