İş Bitirme Belgesi Nasıl Alınır? 2024 Müteahhit İş Deneyim Belgesi
İş Bitirme Belgesi Nasıl Alınır? Müteahhit İş Deneyim Belgesi; Kamu ve özel sektörde yapılan bazı işler kapsamında verilen ve ilerideki işler için önemli bir evrak olan iş bitirme belgesi, vatandaşların ya da işletmelerin başvuru yapması halinde çıkarılır. Bu belgelerin belli bir geçerlilik süresi olur.
Günümüzde iş deneyim belgelerini almak için internet üzerinden başvuru yapmak yeterlidir. İş bitirme belgesi hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz…
İş Bitirme Belgesi Nedir?
Başta inşaat sektörü olmak üzere pek çok ayrı sektörde bitirilen işlerin ardından alınan belge, “iş bitirme belgesi” olarak tanımlanır. Bu belge için kullanılan bir diğer tabir ise iş deneyim belgesidir. Yurt içinde ya da yurt dışında kamu kuruluşları tarafından yapım işini doğrudan tek sözleşme ile taahhüt etmiş ve bitirmiş, geçici kabulünü yaptırmış olan yüklenicilere idare tarafından düzenlenip verilir.
İş bitirme belgesi örneğini indirmek için TIKLAYINIZ!
İş Bitirme Belgesi Kimlere Verilir?
İş bitirme belgeleri, kamuya ve özel sektöre yapılmış olan yapım işleri için düzenlenir. Dolayısıyla bu belgeleri, söz konusu işleri gerçekleştiren şirketler ya da şahıslar alabilir.
İş deneyim belgesi almaya hakkı bulunan işletmeler ve kişiler, başvurularından sonraki 20 iş günü süresi içerisinde belgelerini alabilirler.
İstifa Eden Memurun Hakları Nelerdir? (6 Soruyla En Güncel Bilgiler)
İş Bitirme Belgesi Nasıl Alınır?
İş bitirme belgesinin düzenlenmesine yönelik talepleri e-Devlet sistemi üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletmek mümkündür.
- Bu işlemi yapmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-Devlet sisteminden “iş deneyim belgesi verilmesi” başlıklı sayfayı açın.
- Sisteme giriş yapabilmek için ilk olarak karşınıza gelen sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın.
- Bu bölümde ise ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet sistemi için belirlemiş olduğunuz şifreyi girin. Daha sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
- Eğer e-Devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz bulunduğunuz konuma yakın herhangi bir PTT ofisine mesai günü ve saati içerisinde gidip ilgili personele kimlik kartınızı göstermek şartıyla içerisinde parolanızın yazılı olduğu zarfı satın almanız mümkündür.
- Şifrenizi hatırlamıyorsanız giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayabilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistem sizden güvenlik amaçlı bazı kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını isteyecektir. Bu bilgileri de yazdıktan sonra cep telefonu numaranıza gönderilen kısa mesajda yer alan onay kodunu ilgili ekrana yazıp yeni bir şifre belirleyebilirsiniz. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız yoksa bu işlemi yapmanız mümkün olmayacağı için yeni bir şifre almak için tekrar PTT ofislerine gitmeniz gerekir.
- e-Devlet şifresi dışındaki yöntemlerle de sisteme giriş yapıp iş bitirme belgesi hakkında başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Giriş sayfasında üst menüde yer alan T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza opsiyonlarından size uygun olanını seçip ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra iş deneyim belgesinin verileceği sayfaya geçebilmek için karşınıza çıkan ekranda alt bölümde yer alan mavi renkli buton içerisindeki “uygulamaya git” yazısına tıklayın.
- Bu bölümde ilk olarak kim için başvurduğunuzu seçmeniz gerekir. Kendi şahsınız için başvuru yapıyorsanız “kendim için başvuruyorum”, bir şirket için başvuruyorsanız “tüzel kişilik için başvuruyorum” yazısına tıklayın ve sağ altta yer alan “ileri” butonuna tıklayın.
- Bu sayfada ise boş bölgelere kişisel bilgileri yazmanız gerekir. Bazı bilgiler sistem tarafından otomatik çekilecektir, boş kalan alanları ise sizin doldurmanız gerekir. Burada bilgilerinizi doğru bir şekilde girdikten sonra alt bölümde yer alan bilgilendirme seçeneklerini işaretleyin ve sağ altta yer alan “ileri” butonuna tıklayıp işleme devam edin.
- Bu aşamada ise istenen belgeleri yüklemeniz gerekir. İlk bölümden il müdürlüğünü seçtikten sonra ikinci bölüme SGK hizmet dökümünüzün yer aldığı dosyayı yükleyin. Daha sonra “dilekçe metni” bölümüne hizmete ilişkin görüş, öneri ve açıklamalarınızın yer aldığı metni yazın. Son olarak “sunduğum belgelerin ve bilgilerin doğruluğunu kabul ediyorum” seçeneğini işaretleyip “ileri” butonuna tıklayın.
- Bu aşamadan sonra başvurunuza ait ön izleme sayfası karşınıza gelecektir. Buradan başvuru bilgilerini kontrol edin, eğer bir hata yoksa başvurunuzu onaylayın ve kuruma iletin.
e-Devlet sisteminden iş bitirme belgesine başvurmak için TIKLAYINIZ!
İş Bitirme Belgesi Geçerlilik Süresi
İş deneyim belgelerinin süresi 4734 sayılı kanunda yapım işleri için ayrı, mal ve hizmet alımları için ayrı olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ilan tarihinden geriye doğru olan son beş sene içerisinde gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarının iş deneyim belgeleri kabul edilir. Yapım işlerinde ise ilan tarihinden geriye doğru son 15 yıllık süre, belgenin geçerliliği için yeterlidir.
Müteahhit İş Deneyim Belgesi
Yapım ihaleleri, hizmet alımları ve mal alım ihalelerinde yeterlilik için önemli bir ölçüttür. Hem kamu hem özel sektörde bulunan işlerden elde edilebilen iş deneyim belgesi, ilgili mevzuatta açıkça belirtilmiştir.
SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir?
İş Deneyim Belgesini İstemek Zorunlu mudur?
Evet.
İş Deneyim Belgesinde Kesin Kabul Tarihi Ne Zamandır?
En son tarihli olan dikkate alınır.