yardım başvurusudevlet yardımları

İstifa Eden Memurun Hakları Nelerdir? 2024 İstifa Dilekçesi Örneği

İstifa Eden Memurun Hakları Nelerdir? 2024 İstifa Dilekçesi Örneği

İstifa Eden Memurun Hakları Nelerdir? İstifa Dilekçesi Örneği; Ülkemizde hemen hemen herkesin girmek için uğraştığı ve çeşitli sınavlara tabi tutulduğu devlet memurluğu, oldukça popüler bir meslektir. Devlet memurlarının 657 sayılı kanuna göre istedikleri zaman devlet memurluğundan çekilme hakları var. Bu sayede, devlet memurları emeklilik için gereken süreyi doldurmadan memuriyetten istifa edebiliyor. Memurluktan istifa ve başka sektörlere geçiş ise kişinin emeklilik ve tazminat hakları açısından kafa karıştırıcı olabiliyor. Öte yandan özellikle OHAL döneminde istifa eden ya da memurluktan atılan pek çok vatandaş, haklarının ne olduğunu merak ediyor.

Biz de sizin için istifa eden memurun hakları başta olmak üzere merak edilen konuları araştırdık. Ve sizlere merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bir araya getirdiğimiz bu yazıyı hazırladık. Yazı boyunca bahsedeceğimiz konuları ve cevaplandıracağımız soruları sıralamak gerekirse:

  • İstifa eden memurun tazminat hakkı var mıdır?
  • İstifa eden memur sonrasında göreve geri dönebilir mi?
  • İstifa eden memur başka bir kurumda farklı bir göreve başlayabilir mi?
  • İstifa eden memur nasıl emekli olur?
  • Görevden atılma durumunda emeklilik nasıl olur?
  • Herhangi bir nedenden dolayı göreve geri atanan memurun özlük hakları nelerdir?
  • İstifa süreci nasıl işler?
  • Polislikten istifa nasıl olur?
  • Emekli polis yeniden atanabilir mi?

Gördüğünüz gibi sizlere oldukça kapsamlı bir yazı hazırladık. Şimdi gelin ilk konumuza bakalım. Böylece siz de “İstifa etsem tazminat alabilir miyim” sorusunun yanıtını öğrenmiş olursunuz. 

Yabancı Dil Tazminatı Hesaplama – Kimlere Verilir?

1. İstifa Eden Memur Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

İstifa eden memurun hakları denince akla tazminat hakkı geliyor. Bu konu hakkında da birtakım karmaşalar bulunuyor. Şöyle söyleyelim, bazı şartları sağladığınızda istifa sonrasında emekli yolluğu ve ikramiyesi alabiliyorsunuz. Çünkü memurların kıdem tazminatı yoktur, emekli ikramiyesi vardır. 

Fakat bu konunun farklı bir detayı daha var. Şöyle ki, 8 Eylül 1999’dan önce memur olan ve 10 sene memur olarak çalışan bir vatandaş, sonrasında işçi olarak çalışmaya başlar ve istifa ederse kıdem tazminatını almaya hak kazanır. Bu durumun tam tersi de geçerli olabilir. İşçi iken memur olanların kıdem tazminatı alabilme durumu değişkendir:

  • Çalıştığınız kurumda memur olduysanız istifa ettiğinizde kıdem tazminatı haklarınız yukarıdaki istifa şartlarına uymuyorsa ödenmez. Emekli olduğunuzda işçilikte geçen süreniz için emekli ikramiyesi alabilirsiniz.
  • Başka bir kurumda memur olduysanız ve istifa nedeniniz yukarıdaki şartlara uyuyorsa istifa ettiğiniz kurum kıdem tazminatınızı öder, ödemezse emekli ikramiyenize dahil olur. Ama işçilik süreniz ikramiyesine dahil olmaz.
  • İki durumda da kıdem tazminatı almazsanız, tazminatınızı memur emekli ikramiyesi hesaplamasına göre alacağınız için miktar azalır.

İstifa sonrası tazminat hakkını konuştuk. Şimdi istifa eden bir memurun göreve iade edilme durumu olabilir mi, ona bakalım.

i̇stifa eden memur

i̇stifa eden memur

2. İstifa Sonrası Dönüş Hakkı Var mı?

İstifa sonrasında memurların göreve dönme hakkı bulunuyor. Fakat bu hakkın kullanılması için birtakım şartlar var. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden dönemez. 
  • Yerine atanacak kişi gelene kadar çalışmayanlar 1 yıl geçmeden dönemez.
  • Devir ve teslim sorumluluğuna uymayanlar 3 yıl geçmeden dönemez.
  • OHAL, seferberlik ve savaş hallerinde veya doğal afet bölgelerindeki memurlar çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerlerine yeni birileri gelmedikçe görevini bırakamaz. Bırakırsa memurluğa dönemez. OHAL istifa kararları titizlikle alınmalıdır.

Şimdi de görevine geri dönmek isteyen bir memur aynı yerde çalışmak zorunda mı yoksa başka yere atanabilir mi, konusuna değinelim.

3. İstifa Eden Memur Başka Kurumda Göreve Başlayabilir mi?

İstifa eden memurlar bir önceki bölümde verilen koşullara uydukları takdirde, bekleme süreleri dolduktan sonra, yalnızca eski kurumlarına dönebilirler. Tabii bunun için kurumda boş kadro olması gerekir. 

Geri dönüş koşullarından bahsettik. Şimdi, istifa eden memurun emeklilik durumunu inceleyelim. 

Kurumlar Arası Geçiş Nasıl Yapılır?

4. İstifa Eden Memurlar Nasıl Emekli Olur?

İstifa kapsamına göre:

  • İstifa eden memur, istifa sonrası 4A veya 4B kapsamında hizmet birleştirme yaparak emekli olduğunda veya bu statüde çalışmaya devam ederken memurlukta geçen süresinin emekli ikramiyesini de alabiliyor.
  • Emekli yolluğu ise toptan ödeme hükümleri uygulananlara ve cezaen olmamak üzere görevine son verilenlere ödeniyor. 

Ancak memuriyetten istifa eden ve yeni sigorta kolunda emekli olanların memurlukta geçen zamanlarına karşılık emekli ikramiyesi alabilmesi, kıdem tazminatına hak kazanmaya uygun olarak memuriyetlerinin sona ermesine bağlı. Memuriyetten istifa edip 4A veya 4B’den emekli olan kişilerin memuriyetteki emekli ikramiyesini alabilmeleri için aranan şartlar şunlar:

  • Evlendikten sonraki 1 yıl içinde kendi isteğiyle ayrılan kadınlar,
  • Emekli, malullük ya da vazife malullüğü aylığı bağlanarak veya şahsına toptan ödeme yapıldıktan sonra ayrılanlar,
  • Muvazzaf askerlik görevi nedeni ile ve kendi isteğiyle ayrılan erkekler,
  • 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanlar için, bu tarihten itibaren 15 yıllık sigortalı olan ve 3600 prim ödeme gün sayısını doldurduğunda ayrılanlar,
  • 8 Eylül 1999’dan sonra çalışmaya başlayanlar için, 25 yıllık sigortalı olan ve 4500 prim ödeme gün sayısını dolduran ya da sadece 7000 prim ödeme gün sayısına sahipken ayrılan vatandaşlara emekli ikramiyesi ödenir.

İstifa durumunda emekliliğin nasıl olacağını da konuştuk. Şimdi sırada görevden ihraç edilen memurun emeklilik hakları var. 

Ne Kadar Emekli İkramiyesi Alırım? 

i̇stifa eden memurlar nasıl emekli olur?

i̇stifa eden memurlar nasıl emekli olur?

5. Memuriyetten Atılma Durumunda Emeklilik Nasıldır?

Emekli maaşı için hizmet yılı ve yaş grubu kriterleri yeterlidir. 4A ve 4B hizmetleri olduğu durumda da maaş verilebiliyor.

Ancak memuriyetten çıkarılma durumunda emeklilik ikramiyesi hakkı değişkendir. Memurun 4A ve 4B hizmetleri varsa ikramiye ve maaş ödenir, yoksa ödenmez. 

Şimdi de görevine iade edilen memurların haklarına bakalım. 

Ne Zaman Emekli Olabilirim?

6. Göreve İade Edilen Memurun Özlük Hakları Durumu Nedir?

Memurların özlük hakları meselesi kamu görevinden ihraç edildikleri için mahkemelerce tanınmıyor ve göz ardı ediliyordu. Ancak Manisa’da alınan bir emsal kararla mahkeme, bir öğretmenin 3 yıl boyunca mahrum kaldığı maddi haklarının ödenmesine hükmetti. “Memurluktan atılanlar tazminat alabilir mi” sorusunun cevabı olumluya dönmeye başladı diyebiliriz. Fakat bu konuyla ilgili henüz netleşmiş bir kanun yok. 

İstifa eden memurun hakları üzerinde durduk. Şimdi biraz da istifa aşamalarını konuşalım. 

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır? Süreç Nasıl İşler?

Devlet memurları çalıştıkları kuruma yazılı biçimde başvurarak memurluktan çekilmek istediklerini aşağıdaki gibi bir memur istifa dilekçesi ile beyan edebilirler.

Dilekçe dışında istifa sürecinde neler yaşanıyor, onlara da bakalım:

  • Mazeretsiz ya da kurumun kabul etmediği mazeret olmadan görevini kesintisiz 10 gün boyunca terk eden memurlarda yazılı müracaat şartı da aranmaz, memurluktan çekilme isteğinde bulundukları kabul edilir.
  • İstifa eden memur, yerine atanan başka birinin gelişine ya da çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam etmek zorundadır.
  • Bir ay boyunca kimse atanmazsa ya da bir vekil gelmezse, üstlerine haber vererek görevden çekilebilir.
  • Olağanüstü mazeret nedeniyle istifa eden memurlar bu süreyi beklemek zorunda değildir.

İstifa sürecini kısaca özetledik. Şimdi en çok merak edilen konulardan biri olan, polislikten istifa hususuna değinelim.

Polislikten İstifa Nasıl Olur?

Emniyet Teşkilatı Kanununa göre, aday polis memurları atandıkları tarihten itibaren 6 yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamaz.

Bu süreçte polisler memuriyetten çekilme veya çıkarılma durumlarında mecburi hizmet süresinin kalan her yılı için öğretim masraflarını tazminat olarak ödemek zorundadır.

Ancak aday polislik aşamasını geçen kişiler için durum farklıdır. Bu kişiler için bir önceki bölümlerde açıklanan memuriyetten istifa kuralları geçerlidir. 

Son olarak emekli polislerin göreve iade durumlarından bahsedelim.

polislikten i̇stifa

polislikten i̇stifa

Emekli Polis Tekrar Göreve Dönebilir mi? 

KHK ile ihraç edilip sonrasında emekli olan ancak OHAL Komisyonunca göreve iade edilenler, gerekli sağlık raporlarını sağladıklarında, dönebilir. Yaş haddinden emekli olanlar için rapor almak daha zordur.

İstifa eden memurun hakları ve istifa süreci hakkında merak edilenleri tek tek açıkladık. Şimdi konuştuklarımızı kısaca özetleyelim: 

  • İstifa eden memur kıdem tazminatı almaz. Onun yerine emekli yolluğu ve ikramiyesi ödenir.
  • Memuriyetten özel sektöre geçen kişiler 8 Eylül 1999’dan önce memur olmuşlarsa ve 10 yıl şartını sağlarlarsa, kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
  • İstifa eden memur belli şartları sağlarsa göreve dönebilir.
  • Göreve dönmek isteyen memur, ancak daha önce çalıştığı idarede boş kadro olması durumunda yeniden atanabilir.
  • Memuriyetten istifan eden kişiler 4A ve 4B kodları üzerinden emekli olabilir. İkramiye ödemesi ise birtakım şartlara bağlıdır. 
  • İstifa dilekçesini sunan memurun görevden ayrılana kadar geçen süre içerisinde de birtakım sorumlulukları vardır.
  • Meslek hayatının ilk 6 yılında istifa etmek isteyen polis memurlarının eğitim masraflarını karşılaması beklenir. 
  • Polislikten emekli olan kişiler, belirli şartları sağladıklarında, göreve geri dönebilirler. 

Siz istifa eden memura daha çok hak tanınması gerektiğini düşünüyor musunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar bölümden paylaşabilirsiniz.

Yazılarımızı takip etmek için Facebook sayfamıza üye olabilirsiniz. Öneri ve fikirlerinizi iletişim kanallarımız aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz. 

 

Derece Kademe Nasıl İlerler?

Memur Maaşları Ne Zaman Yatar? 

Memur Disiplin Soruşturması Nasıl Yapılır?

Sözleşmeli Memur Kadroya Nasıl Geçer?

Memuriyetten Çekilirsem Ne Zaman Geri Dönebilirim?

6 ay geçmeden dönemezsiniz.

Devir ve Teslim Sorumluluğuna Uymayanlar Kaç Yıl Geçmeden Memurluğa Geri Dönemezler?

3 yıl geçmeden memurluğa geri dönemezler.

Yorumlar

  1. Volkan dedi ki:

    İş ISTİYOR um