Kamu Haber

2024 Kaçak Elektrik Kullanmanın Cezası Nedir? Kaçak Elektrik Cezasına İtiraz

Kaçak Elektrik Kullanmanın Cezası Nedir? Kaçak Elektrik Cezasına İtiraz, Kaçak Elektrik Kullanımı, Kaçak Elektrik İhbar, Kaçak Elektrik Kullanımı Nedir? Kaçak Kullanım Bedeli ve daha fazlası yazımızda...

Kaçak Elektrik Kullanmanın Cezası Nedir? Kaçak Elektrik Cezasına İtiraz; Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan ulaşım, ısınma, barınma gibi temel hizmetler, kullanım miktarı ölçülerek ve yıllık enflasyon verilerine göre vergilendirilerek ücretlendirilir. Her evin temel tüketici hizmeti olan su, doğal gaz, elektrik faturaları düzenli olarak ödenmek durumundadır.

Fakat bazı vatandaşlar çeşitli hileli yöntemler kullanarak fatura ödemekten kaçmaya çalışıyorlar. Özellikle elektrik faturasını ödememek için kaçak elektrik kullanımı oldukça yaygın. Abonesiz elektrik kullanımı olarak bilinen bu durum kanunda suç sayılıyor.

Kaçak Elektrik Nedir?

Kaçak elektrik kullanımı elektrik sayacında yapılan değişimler ile kullanılan elektrik miktarının farklı gösterilmesiyle başlar. Elektrik sayacında uygulanan yöntemler, tüketim miktarının doğru bir şekilde sayaçtan okunmasının imkanını ortadan kaldırır. Dolayısıyla faturaya sayacın gösterdiği miktar yansır.

Kaçak elektrik kullanımı sayaçta uygulanan hileler ile sınırlı değildir. TEDAŞ Dağıtım şirketi ve tüketici arasında ikili anlaşma kapsamının dışında usulsüz kullanılan ve tüketilen elektrik de kaçak elektrik kapsamındadır. Çünkü abone kaydı olmayan konutlarda sayaç okuması yapılamadığından fatura da kesilemez. Elektrik abone kaydı oluşturmadan veya elektrik sayacında çeşitli yöntemler uygulayarak kaçak elektrik kullanan vatandaşlar yasa kapsamında cezaya tabi tutulur.

Kaçak Elektrik Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizde kaçak elektrik kullanımı, denetimlere rağmen oldukça yaygındır. Bu durumun yaygın olmasından dolayı da devlet tarafından aylık elektrik ödemesi yapan abonelerin faturasına %15 kaçak elektrik kullanım ücreti eklenmektedir. Kaçak elektrik kullanımı birkaç şekilde fark edilebilir;

  • Size gelen fatura ile komşunuzun faturası arasında yarı yarıya fark varsa,
  • Elektrik tüketimini kontrollü yaptığınız halde faturanız fazla geliyorsa,
  • Sayacını kontrol ettiğiniz konutun sayacı çalışmıyor veya çok yavaş çalışıyorsa,
  • Kış aylarında elektrikli ısıtıcı, yaz aylarında ise klimanın sürekli çalışmasına rağmen elektrik faturası düşük geliyorsa kaçak elektrik kullanıldığını anlayabilirsiniz.

Kaçak Elektrik Nasıl Çekilir?

Kişilerin kaçak elektrik kullanması yasak olduğu gibi, birilerine para karşılığında kaçak elektrik hattı bağlatılması da yasaktır. Sık kullanılan kaçak elektrik çekme yöntemlerinin bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Balkon kaçağı: Bazı binalar enerji nakil hatlarına çok yakındır. Böyle binalarda özellikle 3. ve 4. katta oturanlar bir değnek ucuna taktıkları kabloları geceleri nakil hattına bağlayıp, sabah kaldırırlar. Böylece geceleri tükettikleri enerji faturaya yansımaz.
  • Müteahhit kaçağı: Binalar inşa halindeyken elektrik hattı kaçak hat üzerinden döşenir. Elektrik aktarımı da evlere kaçak hat aracılığıyla yapılır. Çok enerji harcayan kısımlar kaçak hattan kullanılırken, az yakan kısımlar ise aboneliği bulunan elektrik hattından gösterilir. Böylece sanki binada çok az elektrik tüketiliyormuş durumu ortaya çıkar.
  • Kibrit çöpü: Normalde sayaç içinde elektriğin aşırı yüklenmesinde sigorta atar. Sigortanın atmasıyla sayaç mührü kırılır ve yangın önlenir. Bazı kişiler sayaç mührü yerine kibrit çöpü koyarak sigorta atmasının önüne geçer.

Tüm bunların yanında elektriğini komşusunun sayacına bağlayan, çevresindeki dükkan veya camilerin sayacından elektrik hattı çekerek kaçak elektrik kullanan binlerce vatandaş var. Kullanmadığınız halde başkalarının faturalarını ödemek istemiyorsanız, kaçak elektrik kullanımı yapan kişileri gerekli mercilere ihbar etmelisiniz. Kaçak elektrik kullandığından şüphe ettiğiniz kişileri ”ALO 186″ ihbar hattına şikayet edebilirsiniz.

Kaçak Elektrik Cezası Kapsamında Olan Durumlar

Elektrik kullanımının doğru bir biçimde ve yasal sınırlar dahilinde yapılması gerekir. Farkında olmadan veya bilinçli bir şekilde elektrik kullanımında meydana gelen değişimler kaçak elektrik cezası almanıza sebep olabilir. Kaçak elektrik kullanım cezası şu tür durumlarda verilir:

  • Elektrik sayacı bozuk olan ve sayacın doğru okuma yapmadığını anlayan abone, durumu yetkili kişilere haber vermekle yükümlüdür. Sayacın bozukluğunu veya elektriği yanlış okumasını fırsat bilip görmezden gelen kişiler tespit edildiğinde kaçak elektrik cezası verilir.
  • Elektrik abonesinin yasal herhangi bir hakkı olmaksızın, kendi sayacından ikinci veya üçüncü kişilere abonelik verip elektrik sağlaması da yasal değildir. Bu tür bir kullanım şikayet edildiğinde dağıtım sağlayan abone hakkında yasal işlem başlatılır.
  • Bazı durumlarda kurum personeli, sayacı mühürler ve personelin dışında sayaç mührünün açılmaması gerekir. Vatandaşların kurum personeline haber vermeden sayacı kullanmaları kaçak elektrik kullanımı kapsamında değerlendirilerek ceza almalarına neden olur.

Yukarıda belirtilen durumlar elektrik kurumu personeli tarafından tespit edildiğinde kaçak elektrik kullanıldığına dair tutanak tutulur. Akabinde ilgili yerin elektriği kesilir ve elektrik sayacı mühürlenir. Bu aşamadan sonra süreç, cezanın hesaplanması ve aboneye kaçak elektrik ihbarı yapılmasıyla devam eder.

kaçak elektrik kullanmanın cezası
kaçak elektrik kullanmanın cezası

Kaçak Elektrik Cezası Hesaplama

Kaçak elektrik kullanımı tespitinin ardından abonelere ihbarname gönderilir. İhbarnameyle kişilere kaçak elektriğe neden olan durumları ortadan kaldırmaları için süre tanınır. EPDK tarafından hazırlanan ihbarnamede, kaçak elektrik kullanım cezası ve son ödenme süresi belirtilir.

  • Elektrik abonesinin usulsüz yollarla kaçak elektrik kullanımın tespitinin ardından kaçak tüketim miktarı hesaplanır. Abonenin kaçak kullanım yapıldığı belirlenen tarihten itibaren kullanmış olduğu enerji bedeli 1,5 katı ile çarpılır ve miktar faturaya yansıtılır.
  • Abonenin eline geçen ihbarnamedeki süre uyarınca kaçak elektrik cezasının ödenmesi gerekir. Abonenin ödemesi gereken miktar açma kapama bedelinin 5 katı olacak şekilde hesaplanmıştır.
  • Elektrik açma kapama bedeli kullanıcı grubuna göre değişir. Mesken grubu (konut, iş yeri) abonelerinin, açma kapama bedeli 37 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda kaçak elektrik kullanım ücreti; 37X5 = 185 TL olur.
  • Abonenin kaçak elektrik kullanımını tekrarlaması halinde normal cezaya ek, 2 kat tahakkuk bedeli hesaplanır ve faturaya eklenir. Bu yüzden ödenecek olan fatura hayli kabarır.
  • Kaçak elektrik cezalarının verilen süre içinde ödenmemesi halinde abone hakkında hukuki süreç başlatılır.

Kaçak Elektrik Cezasına İtiraz Etme

Kaçak elektrik kullanımının tespit edilmesiyle kesilen cezaya itiraz edilebilir. Çünkü bazı durumlarda kaçak elektrik kullanımı abone tarafından yapılmadığı halde sayacın mühürlenip, elektriğin kesilmesi mümkündür. Bu sebeple bir iş yeri veya daireye kiracı olarak gidildiğinde elektrik sisteminde herhangi bir usulsüz kullanım olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bir önceki kiracının veya mesken sahibinin kaçak elektrik kullanımı sizin başınızı yakabilir. Kaçak elektrik kullanımından habersizce mağdur olduğunu düşünen herkesin cezaya itiraz etme hakkı bulunur.

Kaçak elektrik cezasına itiraz etmek için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

  • İlk olarak kaçak elektrik cezasını kesen kuruma gidilir.
  • İlgili kuruma gidildiğinden kurum tarafından aboneye bir dilekçe formu verilir.
  • Verilen dilekçenin doğru bilgilerle eksiksiz doldurulması gerekir.
  • Kiracı olunan veya yeni satın alınan ev sebebiyle kaçak elektrik kullanımı konusunda cezaya maruz kalanlar, eve yeni taşındığına dair bir sözleşme örneğini yanında bulundurmalıdır.
  • Tüm belgeler tamamlandıktan sonra gerekli bilgiler kurumda açılan itiraz dosyasına eklenir ve inceleme için komisyona gönderilir.

Komisyonun dilekçeyi incelemesi ve karar vermesi biraz uzun sürebilir. Bu yüzden kaçak elektrik cezasına itiraz eden abonenin ihbarnameyle gelen borcu ödemesi gerekir. Aksi halde kaçak elektrik cezasını ödemediği için hakkında yasal işlem başlatılır. Eğer abonenin haberi olmaksızın kaçak elektrik kullanımı olduğu tespit edilirse abonenin ödemiş olduğu ceza iade edilir. Fakat elektrik açma kapama bedeli olarak alınan ödeme geri ödenmez.

Elektrik Yardımı Nasıl Alınır? Fatura Yardımı Kimlere Yapılır? (Güncel)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu