yardım başvurusudevlet yardımları

Sefer Görev Emri Nedir? 2024 Sefer Görev Emri Kimlere, Kaç Yaşına Kadar Çıkar?

Sefer Görev Emri Nedir? 2024 Sefer Görev Emri Kimlere, Kaç Yaşına Kadar Çıkar?
A+
A-

Sefer Görev Emri Nedir? Sefer Görev Emri Kimlere, Kaç Yaşına Kadar Çıkar? Son zamanlarda yaşanan askeri hareketlilik, siyasilerin yaptıkları açıklamalar ve bir dönem için çıkarılan sefer görev emirleri soru işaretlerine sebep oldu. Hal böyle olunca da insanlar milli seferberlik sırasında gönderilen ve koşulları sağlayan her Türk vatandaşının uyması gereken bir çağrı olan sefer görev emri sorgulaması hakkında bilgi alma ihtiyacı duymaya başladı.

Sefer Görev Emri Nedir?

Sefer görev emri, vatani görevini yerine getirmiş kişilerin milli seferberlik gibi önemli durumlar çerçevesinde tekrar askere çağrıldıklarını bildiren bir belgedir. Söz konusu belgeyi alan kişilerin sefer görev emri tebliği için en yakın askerlik şubesi başkanlığına başvurmaları gerekir.


Herhangi bir seferberlik durumunda Savunma Bakanlığı, kime hangi görevi vereceğini kendi belirler. Bu kararlar doğrultusunda oluşturulan sefer görev emrinde de gönderilen kişinin nereye, ne kadar zaman içerisinde gitmesi gerektiği bildirilir.

Sefer Görev Emri Kimlere Çıkar?

Bir seferberlik döneminde, yani sefer göre emri çıkacağı zaman, bu emrin gönderileceği kişiler bazı koşul ve şartlar altında belirlenir. Sefer görev emri kimlere verilir gibi soruların cevabı da bu şartlara bağlıdır. Kısacası bu emir belgesi herkese gönderilmez.


Sefer görev emri daha önce vatani görevini yerine getirmiş ve belirli bir yaşın altında olan vatandaşlara çıkar. Zamanında vatani görevini yerine getirmek için herhangi bir engeli olmayan birçok kişi seferberlik durumunda yeniden askere çağırılabilir.


Bedelli askerlik sefer görev emri için bir engel değildir. Yani askerliğini bedelli uygulamasıyla yapan vatandaşlar yaş sınırına takılmadıkları sürece sefer görev emri alabilirler. Ayrıca bir seferberlik durumunda aynı aileden iki kişi askere çağırılabilir.


Sefer görev emri ile askeri geri çağırılan yedek personeller askerlik döneminde yetiştirildikleri sınır ve branşlara uygun olarak görevlendirilir. Yani askerliğini er ve erbaş olarak yapmış bir kişi seferberlik durumda askere alındığında yine er ve erbaş olarak görevlendirilir.

Sefer Görev Emri Yaş Sınırı Nedir?

Savaş, seferberlik ve olağanüstü haller durumunda yeniden askere alınacak kişiler yaş ve geçmiş dönemde askerlik yaparken edindikleri rütbe gibi parametrelere bağlı olarak seçilirler.


TSK’nın çıkarlarını göz önünde bulundurmak şartı ile görevlendirmeye öncelikle genç yaştaki insanlardan başlar. Daha sonra ihtiyaç duyulan asker sayısı tamamlanana kadar emir gönderilmeye devam edilir. Peki, sefer görev emri kaç yaşına kadar çıkar?

  • Sefer görev emrinde yaş sınırı 41’dir. Yani 41 yaşın üzerindeki vatandaşlara sefer görev emri gönderilmez.
  • Bunun yanında, eğer gerekli görülürse henüz askerlik görevini yerine getirmemiş olan 19 yaş altındaki kişiler de Bakanlar Kurulu kararı ile askere çağırılabilirler.

Sefer Görev Emri Nasıl Öğrenilir?

Askere çağırılacak yedek personele söz konusu sefer görev emri barış zamanında en son görev yaptığı birlik tarafından tebliğ edilir. Bazen de tebliğ işlemleri askerlik şubelerin tarafından yapılır.


Fakat bu süreçte vatandaşların kendi yapabilecekleri sorgulamalar da var. Sefer görev emri alıp almadığını merak eden kişiler internet üzerinden söz konusu emire dair sorgulama yapabilirler.

Sefer Görev Emri Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet portalında yer alan hizmetlerden biri de “E-Devlet personel sefer görev emri sorgulama” işlemidir. Bu sistem sayesinde ilk yapılan askerlik hizmetini tamamlamış, yasal yaş sınırı içerisindeki personele, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak üzere herhangi bir sefer görev emri verilip verilmediği sorgulanabilir.

E-Devlet Personel Sefer Görev Emri Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet personel sefer görev emri sorgulama işlemi için aşağıda verilen adımları takip edebilirsiniz.

  • İlk olarak bölüm sonunda yer alan ve sizi sorgulama sayfasına yönlendirecek olan linke tıklayın.
meb1
  • Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayın. Sistem sizi giriş sayfasına yönlendirecektir. Burada e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa mesai saatleri içerisinde herhangi bir PTT şubesine giderek şifre satın alabilirsiniz.
  • Giriş işlemi tamamladıktan sonra sefer görev emri sorgulama ekranı karşınıza çıkacaktır. Bu ekran üzerinden sefer görev emrinin durumunu öğrenebilirsiniz.

e-Devlet personel görev emri sorgulama sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Askerlik Durum ve Tecil Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sefer Görev Emri Yoktur Ne Demek?

Eğer e-devlet üzerinden yaptığınız sorgulama sonrasında karşınıza “Sefer görev emri tebliği yoktur” yazısı çıkarsa, Türk Silahlı Kuvvetleri sizin adınıza herhangi bir seferberlik emri düzenlememiş demektir. Bu durumda herhangi bir askerlik şubesine müracaat etmenize gerek yoktur. Seferberlik emri yaşınız tutmadığı için veya sıra size gelene kadar yeterli sayıya ulaşıldığı için düzenlenmemiş olabilir.

sefer görev emri

sefer görev emri

Sefer Görev Emri Tebliği Geldi Ne Yapmalıyım?

Sefer görev emri geldikten çağrıya yanıt verebilecek durumda olanlarında yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yedek personelin 48 saat içerisinde belirtilen görev yerinde bulunması gerekiyor. Kişiler bu aşamada görev yerlerine kendi imkanlarıyla yolculuk edebilirler. İmkanı olmayan vatandaşların ise en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığı’na müracaat etmesi gerekir.
  • Göreve giden personelin yanında kimlik belgesi, sefer görev emri, künye levhası ve varsa askeri sürücü belgesi bulunmalıdır.

Burada önemli bir konuya değinmek istiyoruz. Görev emri alan herkes çağrıya katılamayabilir. Daha önce vatani görevini yerine getirmiş fakat sonradan ciddi sağlık problemleri yaşamış olan kişiler isteseler de yeniden askere gidemezler. Bu durumda yapılacak en iyi şey sefer görev iptal emri başvurusunda bulunmaktır.

Sefer Görev Emri İptal Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sefer görev emri, bazı koşullarda iptal edilebilir. Bunlardan ilki hastalık durumudur. Eğer yeniden askere gitmenize engel olacak bir sağlık probleminiz veya iş göremezlik durumunuz varsa, aşağıdaki adımları izleyerek iptal başvurusunda bulunabilirsiniz.

  • Öncelikle yapmanız gereken en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığı’na gitmektir. Burada hastalığınızı beyan etmeniz gerekir.
  • Askerlik şubesi sizi Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen en yakın yetkili sağlık kuruluna gönderecektir.
  • Burada yapılan muayeneler sonucu alacağınız görev yapamaz raporu ile sefer görev emrini iptal ettirebilirsiniz.


Sefer görev emri iptali gerektiren diğer bir durum ise hüküm giyenler ve haklarında soruşturma olanlar için geçerlidir. Barış döneminde yukarı haddi bir yıl, seferberlik döneminde ise aşağı haddi 5 yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlardan haklarında soruşturma olan kişilerin sefer görev emirleri iptal ettirilebilir. Bunun yanı sıra savaş ve seferberlik durumlarında 1 yıldan fazla sürede hürriyeti bağlayıcı bir ceza almış kişilerin de sefer görev emirleri iptal ettirilir.


Diğer bir durum ise yurt dışında yaşayan kişileri ilgilendirmektedir. Sürekli olarak yurt dışında yaşayan ve yurt dışında oturduklarına dair ikametgah belgeleri olanlar, konsolosluğa giderek bu durumu ilgili belgelerle bildirmeleri gerekir. Konsolosluklarca belirlenen bu kişilerin sefer görev emirleri iptal edilir.


Bunların yanı sıra özel kurum ve kuruluşlarda yöneticilik gibi kritik bir pozisyonda bulunan kişilere sefer görev emri gelmiş ise bu emirlerini erteletebilirler. Kritik personelin sefer görev emri gelişinden 2 ay süre ile bulunduğu pozisyondan kaynaklı erteleme talebinde bulunması gerekir.


Fakat söz konusu iptal durumları barış dönemi için geçerlidir. Savaş döneminde ihtiyaç olması halinde iptal emirleri geçersiz sayılabilir.

Çürük Raporu Nasıl Alınır?

Sefer Görev Emri Tebliği Cezası

Yukarıda da bahsi geçtiği gibi uygun şartlara sahip kişilere sefer görev emri gönderildikten sonra terhis kaydını yaptırmak için askeri şubeye gitmeleri gerekir. Tebligat geldikten sonra meşru bir mazereti olmaksızın askeri şubeye gitmeyenler Askeri Ceza Kanunu’nun 63. Ve 64. maddeleri uyarınca cezalandırılır.


Çağrıya uymayan kişiler ilgili kanun kapsamında idari para ve hapis cezasına çarptırılabilirler. Söz konusu cezanın içeriği kişinin çağrıya ne kadar geç cevap verdiğine göre bağlı olarak değişiklik gösterir.

Askerlik Borçlanması Nedir?

Yoklama Kaçağı ve Bakaya Nedir? Cezası Ne Kadardır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.