KPSS ÖABT Nedir? 2024 Alan Sınavı Olmayan Öğretmenlikler Var mı?

KPSS ÖABT Nedir? Alan Sınavı Olmayan Öğretmenlikler Var mı? Her yıl milyonlarca adayın girdiği KPSS, farklı düzeylerde yapılmaya devam etmektedir. Lisans, Ön Lisans ve Ortaöğretim düzeylerinde yapılan sınava her yıl giren aday sayısı da artmaktadır. Lisans sınavı kendi içerisinde farklı sınavları barındırmaktadır. Bunlardan biri de öğretmen adaylarının girdiği KPSS ÖABT’dir.
Sınava ilk defa hazırlanan kişiler ÖABT hakkında araştırma yapmaktadır. Peki ÖABT’ye Kimler Girebilir? ÖABT 2024 Yılında Ne Zaman Yapılacak? ÖABT Sınavının Alanı Nedir gibi pek çok sorunun cevabına gelin, birlikte bakalım…
Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı iş birliğinde imzalanan protokol kapsamında her yıl, KPSS ÖABT sınavı düzenlenmektedir.
ÖABT en genel tanımıyla; öğretmen kadrosuna atanmak isteyen adayların belirlenmesi ve ilgili alanlardaki başarı durumlarına göre atama işleminin gerçekleştirilmesine olanak tanıyan Öğretmen Aday Bilgi Testi’dir. Eğitim ve fen-edebiyat fakültelerinden mezun olan adaylar, ÖABT’den aldıkları puan doğrultusunda tercihte bulunabilirler. Yine aynı şekilde atama yerleri de bu sınava göre belirlenir.
KPSS ile ilgili merak edilen detayları derlediğimiz KPSS rehberini incelemek için: KPSS Rehberi: KPSS-A Grubu ve KPSS-B Grubu Kadrolarının Farkları Nelerdir?
KPSS ÖABT Nedir?
Öğretmen adayları, belirli dersler ve alanlar kapsamında açılımı Öğretmen Aday Bilgi Testi olan ÖABT sınavına tabi tutulur. Aynı zamanda mesleki yeterlilik ölçümünü mümkün kılan ÖABT, KPSS temelli olup konuları ve içeriği her yıl güncellenmektedir. Başka bir ifadeyle Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, öğretmenlik eğitimi almış ve eğitim alanında hizmet verebilecek durumdaki atanacak öğretmen adaylarının belirlenmesi için yapılan sınavdır.

KPSS ÖABT Nedir?
ÖABT’ye Kimler Girebilir?
KPSS ÖABT, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Bu bağlamda sınava girecek adaylarda;
- Eğitim fakültesi mezunu olmak,
- Formasyon eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış fen-edebiyat fakültesi mezunu olmak,
- Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapılan tarihte mezun durumda olmak şartları aranır.
Öğretmenlik mesleğiyle alakalı merak edilenler için: Öğretmen Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?
ÖABT 2024 Yılında Ne Zaman Yapılacak?
2024 yılında ÖABT sınavına girecek olan öğretmen adaylarının 14.07.2024 ile 04.08.2024 tarihleri arasında sınavları gerçekleşecektir. Başvurularını tamamlamayan adayların ise sınava girmesi mümkün değil.
Başvurularını tamamlayan adaylar, ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden sınava girecekleri yerleri öğrenebilirler. Ancak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) tarihi, öğretmen adaylarının alanlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Aynı zamanda belirlenen puan türlerine göre de oturumlar yapılmaktadır. Öğretmenlik atamaları için adaylar, alanlarına göre P121 ve P10 puan türlerine ait oturumlarda yer alacaklar.
Öğretmenlik atamalarını kapsayan P121 puan türü;
- Genel kültür,
- Genel yetenek,
- Eğitim bilimleri,
- ÖABT bileşenlerinden oluşmaktadır.
Bu bağlamda kılavuzda belirtilen 17 branşın birinden mezun olan adayların;
- 14 Temmuz 2024 genel yetenek ve genel kültür ile eğitim bilimleri sınavlarının,
- 4 Ağustos 2024 ÖABT sınavlarının oturumlarına katılmaları gerekir.
P10 puan türü ise; belirtilen 17 branş haricindeki öğretmenlik alanlarını içeren tercihlerde kullanılır. Bu aşamada da adayların, 4 Ağustos 2024 tarihinde yapılacak oturumda yer almaları şarttır.

Alan Sınavı Olmayan Öğretmenlikler Var mı?
ÖABT Kaç Sorudan Oluşur?
ÖABT sınavında toplam 75 soru bulunuyor. Öğretmenlik branşına göre soru dağılımı ve konular farklılaşır. Öğretmen Aday Bilgi Testi’ne katılacak adaylara;
- Sınıf öğretmenliği ve yabancı dil (İngilizce) branşlarında alan bilgisi içeren 45 soru ve alan eğitimi ile ilgili 30 soru,
- Diğer tüm branşlarda ise alan bilgisi kapsamında 60 soru ve alan eğitimi ile ilgili 15 soru sorulacak.
Testin cevaplandırma süresi ise alanlara göre hesaplanır. Sözel alanları içeren branşlardaki adayların 120 dakika cevaplandırma süresi vardır. Sayısal alanlar için ise adaylara 150 dakikalık süre tanınmaktadır.
KPSS Sonuçları Sorgulama! KPSS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
Alan Sınavı Olmayan Öğretmenlikler Var mı?
ÖSYM tarafından yapılacak sınavın kuralları ve uygulanacağı alanlar yapılandırılmıştır. Sınav için 2 branş daha eklenmiştir. Eklenen İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenliği ve beden eğitimi öğretmenliği branşlarına dair örnek sorulara, ÖSYM’nin resmi web sitesinden ulaşılabilir. İlk defa uygulanacak olan branşlarda sınava girecek adayların verilen kılavuzdaki örnek soruları incelemeleri yararlı olur.
ÖABT sınavını uygulanacağı alanlar şu şekildedir:
- Türkçe
- İlköğretim matematik
- Fen bilimleri/fen ve teknoloji
- Sosyal bilgiler
- Türk dili ve edebiyatı
- Tarih
- Coğrafya
- Matematik (lise)
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- Din kültürü ve ahlak bilgisi
- Yabancı dil (İngilizce)
- Rehber öğretmen
- Sınıf öğretmenliği
- Okul öncesi öğretmenliği
- İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenliği
- Beden eğitimi öğretmenliği
ÖABT’ye tabi tutulmayan yabancı diller:
- Almanca
- Çince
- Fransızca
- İspanyolca
- İtalyanca
- Japonca
- Rusça
ÖABT Hangi Şehirlerde Uygulanır?
ÖABT, Türkiye genelinde birçok ilde gerçekleştirilmektedir. Önceki yıllarda sınavın 81 ilin hepsinde yapıldığı söylenemez. Ancak her yıl getirilen düzenlemelerle birlikte şehirlerin sayısında artış meydana gelmiştir ve artık ÖABT sınavı 81 ilde uygulanmaya başlamıştır.

ÖABT Hangi Şehirlerde Uygulanır?
ÖABT Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
Öğretmen adaylarının atanabilmesi için P10 ve P121 puan türlerinde başarılı olmaları gerekir. Adayların bu iki puan türünde başarı durumlarının belirlenmesinde hesaplamalar büyük önem taşır.
- P121: 17 branştaki öğretmenlik için hesaplanan puan türüdür.
- P10: Belirlenen 17 branş dışında branşlara başvuracak adaylar için kullanılan puan türüdür.
P121 puan hesaplanmasında;
- Genel kültür – genel yetenek testi %30,
- Eğitim bilimleri testi %20,
- Öğretmenlik alan bilgisi testi %50 oranında etkili olmaktadır.
ÖABT P121 puan türünün hesaplanması için adayların uygulayabileceği bir formül mevcuttur. Ancak belirtmek gerekir ki; verilen formül yaklaşık puanı gösterecektir. ÖSYM tarafından yapılan hesaplamalarda değişik parametreler etkili olmaktadır.
P121 puan hesaplama formülü:
Genel kültür / genel yetenek x 0,15 + eğitim bilimleri x 0,15 + öğretmen alan bilgisi testi x 0,6 + 40
Bir örnek üzerinden formülle hesaplama yaparak konuyu detaylandıralım. Örneğin; genel kültür / genel yetenek testinden 70, eğitim bilimlerinden 65, ÖABT’den 30 net yapmış bir adayın tahmini P121 puanı şu şekilde hesaplanır:
- 70 X 0,15=10.5
- 65 X 0,15=9.75
- 30 X 0,6= 18
10,5 + 9,75 + 18 + 40 = 78,25 (Netlerin katsayı çarpımından çıkan sonuçların hepsi “40” tam sayısı ile toplanır. 40 bütün hesaplamalarda kullanılan sabit toplam sayısıdır. Net sayıları değişse de sabit toplam hiçbir zaman değişmez.)
KPSSP120 puanının hesaplanmasını isteyen adayların YDS puanlarının ortalama ve standart sapma değerleri, her yabancı dil için ayrı ayrı hesaplanır, bu değerler kullanılarak adayların yabancı dil standart puanları belirlenir.
KPSS Hangi Oturuma Girmeliyim?
KPSS Başvuru Rehberi: Kayıt ve Ödeme Nasıl Yapılır?
DGS 2023 Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
16 Temmuz 2023’de yapılacak.
ALES 2023 Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
16 Nisan 2023’de yapılacak.