PTT Hesap Bakiyesi 2024 PTT Hesap Bakiyesi Sorgulama
PTT Hesap Bakiyesi – PTT Hesap Bakiyesi Sorgulama; PTT hakkında güncel bilgileri ve merak ettiklerinizi sizler için ele almaya devam ediyoruz… Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) kuruluşu çok eski bir tarihe dayanır ve günümüzde de halen hizmet vermeye devam etmektedir. 23 Ekim 1840 günü Osmanlı Devleti’ nde kurulmuştur PTT. O günden bu güne haberleşme, lojistik, iletişim, bankacılık alanlarında günden güne genişleyerek hizmette bulunmuştur. Ülkemizdeki ilk posta teşkilatıdır. Posta örgütüdür ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlıdır.
PTT 17 Eylül 2012 tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü ile anlaşma yapmıştır ve tüm köprü ve karayollarında KGS ve OGS sistemleri yerine HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) sistemine geçiş yaptırmıştır.
Bununla birlikte PTT kart vasıtası ile de son yıllarda bankacılık işlemleri yapmaya başlamıştır. Bu yazımızda PTT kart hakkında kimi bilgilere yer vereceğiz.
Ne Zaman Emekli Olabilirim? Emeklilik Hesaplama Tablosu
PTT nin Verdiği Hizmetler Nelerdir?
PTT yıllar içerisinde birçok alanda hizmet vermiştir. İlk kurulduğu zaman posta hizmetleri ile başlamıştır. Günümüze geldikçe bankacılık, lojistik alanlarında da hizmet vermeye başlamıştır. Ancak en aktif rol aldığı faaliyet posta faaliyetidir.
Şu an hizmet verdiği tüm alanlar: Posta, mektup, telgraf, tebligat, birleşik posta, kayıtlı elektronik posta, pul ve filateli, bankacılık, HGS yüklemeleri , PTT sigorta, lojistik, PTT kargo, TURPEX, PttAVM.com, PttTRade, Pttcell.
Yani PTT şu anda posta, bankacılık, lojistik, telekomünikasyon hizmetleri vermektedir.
PTT Kart Nedir?
PTT kart da tıpkı diğer banka kartları gibi müşterilerin PTT bankalardaki hesaplarından para çekmelerini ve para yatırmalarını sağlayan, anlaşmalı bankalara ait banka taksitlerinin ödenmesini sağlamak ile birlikte mobil havale ve bu havaleyi kabul işlemlerini gerçekleştiren; bonus avantajlarından faydalanmak için çıkartılmış bir kredi kartıdır.
PTT kart normal bir kredi kartından farksızdır. Normal kredi kartı ile yapabileceğiniz neredeyse her tür işlemi PTT bankın kendini genişletebildiği ölçüde yapabilirsiniz. PTT kart, Başkent Kart gibi bir yardım kartı değildir.
PTT Çocuk Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? Para Yattı mı?
PTT Kartın Farkı Nedir?
Yukarıdaki soruda da belirttiğimiz gibi aslında PTT kartın normal bir karttan fonksiyonel olarak farkı yoktur. Normal bir kart ne iş görür ise PTT kart da aynı işi görmektedir. Tek farkı PTT kartın verildiği kişiler konusunda kendisini gösterir.
PTT Kart Kimlere Verilir?
PTT karttan faydalanılmak için PTT bünyesinde posta çeki hesabı bulunan gerçek kişi olmak lazımdır. Posta çeki hesabı için başvuru yapıp kişinin kendisine bu hesabı açtırması lazımdır. Genelde çok düşük işlem ücretlerinin olması ve devlet bünyesinde olması dolayısıyla PTT kart tercih edilmektedir.
PTT kartı bulunan bu kişiler hesaplarındaki birikimi PTT ATM’lerden nakit çekerek kullanabilecekleri gibi yurt içinde veya yurt dışında alışveriş yaparken de kullanabilirler. Ayrıca PTT kart sayesinde internet üzerinden 3D secure uygulaması ile güvenli alışveriş yapılabilir.
PTT Kart Hakkında Birkaç Farklı Nokta
PTT kart her ne kadar bir yardım kartı olmasa da devlete bağlı olması ve düşük işlem ücretleri sebebi ile normal bankalardan daha farklı birkaç kart dağıtımı yaptığı konu vardır. Kimi kategorilerde kişilerin posta çeki hesabı olamamasına rağmen bu kişilere PTT kart verilir. Bu kişi grupları:
- PTT aracılığı ile emekli maaşı alan müşteriler
- PTT aracılığı ile Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi Başkanlığına (ASAL ) yapılan ödemeler için silah altına alınan tüm yükümlülere
- Pttkart projeleri kapsamında Esnaflara özel Esnaf Pttkart
- Memursen üyelerine özel Motif kart
- Üniversite öğrencileri ile idari ve akademik personellerine Kampüs Pttkart
- Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yardımlardan faydalanan tüm bireylere
PTT kart verilmektedir.
Görüldüğü üzere yukarıdaki maddede sayılanlar istisna kapsamındadır.
PTT Kartın Avantajları Nelerdir?
Normal kredi kartları ve banka kartlarında hayatın her alanına dair olan ödemeler çok yaygın değildir. Genelde klasik bankacılık işlemlerine dair olan işlemler ile ön plana çıkarlar. Günlük hayata dair olan eksikliklerini normal bankalar internet bankacılığı gibi araçlarla gidermeye çalışırlar. PTT kart ile normal kartlardan farklı olarak şu işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz:
- HGS ödemesi yapabilirsiniz
- Elektrik, doğalgaz, su faturalarınız ödeyebilirsiniz
- Anlaşmalı olduğu bankalara ait kredi kartı taksitlerine ödeme yapabilirsiniz.
- Düşük işlem ücretleri vardır.
- Devlete bağlı olduğu için daha stabil ve güvenilirdir.
- Herhangi bir kart aidatı veya işletim ücreti alınmaz.
- Kamu bankalarına ait bankalardan PTT kart ile yapılan işlemlerden işlem ücreti kesilmez.
PTT Kart Nasıl Alınır?
Şayet “PTT Kart Hakkında Birkaç Farklı Nokta” adlı başlıkta size saydığımız istisnalar arasında yer almıyorsanız mutlaka bir posta çeki hesabı açmanız lazımdır. Çünkü posta çeki hesabı olan gerçek kişilere PTT kart verildiğini makalenin en başından beri lafzediyoruz. Anca şayet istisnalar arasındaysanız zaten size işleme gerek kalmaksızın PTT kart verilecektir. Gerekli işlemleri yaptığınız sürece kartınız aktive hale gelecektir ve kullanabileceksinizdir.
PTT Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki soruda da üstünde durduğumuz gibi PTT kart başvurusu için öncelikli olarak herhangi bir PTT merkezine giderek bir posta çeki hesabı açmanız gerekir. İstediğiniz döviz cinsinden posta çeki hesabınızı açtırabilirsiniz. Bir posta çeki hesabı açtıktan sonra PTT kartınızı almak için PTT şubesine gitmelisiniz. Sonraki adımda şubeden aldığınız PTT kart posta çeki hesabına ait olacak ve tanımlanması için PTT şubede işlem yapılacaktır. En sonunda PTT şubesi üzerinde işlemler sonucu kart onaylandıktan sonra şifre belirlenmesi gerekir. Ardından kart kullanıma hazır hale gelecektir.
PTT Kart İçin Şifre Nasıl Alınır?
PTT kartınız için şifre alma işlemini 444 1 788 PTT Çağrı Merkezi’ni arayarak yapabilirsiniz ya da size en yakın PTT işyerinden şifrenizi alabilirsiniz. (https://www.ptt.gov.tr/) Şifrenizi aldıktan sonra bankomat ya da PTT matik üzerinden şifrenizi değiştirebilirsiniz. Çağrı merkezi aracılığı ile şifrenizi alabilmeniz için telefon numaranızın PTT sistemlerinde tanımlı olması lazımdır. Her ne olursa olsun şifrenizi kimse ile paylaşmamalısınız. Şifrenizi aldıktan sonra PTT kartınızla para çekmeden yatırmaya, internet üzerinden alışverişten taksitlerinizi ödemeye kadar istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
PTT Hesap Bakiyesi – PTT Hesap Bakiyesi Sorgulama
PTT kart tıpkı normal bir banka kartı gibi kullanıldığı için bakiye sorgulama gibi işlemler de banka kartı ile aynıdır. Çok yaygın olmasa da genelde her PTT şubesinin yanında mutlaka bir adet PTT matik veya bankomat bulunur. Hesap bakiyenizi bu PTT matikler veya bankomatlar aracılığı ile sorgulayabilirsiniz. Bununla birlikte bu konuda bir sorunla karşılaşmanız halinde 444 1 788 PTT Çağrı Merkezi’ni arayarak gerekli bilgiye erişip yardım alabilirisiniz.
PTT kart da normal bir kredi kartı gibi olduğu için elbette bu karta ait bir internet bankacılığı da var. hesap bakiyeniz ile ilgili her türlü bilgiye, ne kadar bakiyeniz kaldığından hesap özetinize kadar PTT internet bankacılığı (https://pttbank.ptt.gov.tr/pttweb/#/pages/auth/login-2) aracılığı ile de ulaşabilirsiniz.
PTT Kartıma Yükleme Nasıl Yaparım?
PTT kartınıza yükleme yapmanız bir manuel bankacılık işlemidir ve doğal olarak bu işlemi elden bir şekilde yapmanız gerekir. Bu konuda iki yol izlenebilir. İlki neredeyse her PTT şube yanında bulunan PTT matik veya bankomatlardan PTT kart hesabınıza yükleme yapabilirsiniz. İkinci yol olarak ise PTT şubeleri üzerinden veznelerden PTT kartınıza yükleme yapabilirsiniz.
PTT kart tıpkı bir kredi kartı gibidir. Aklınıza takılan herhangi bir PTT kart bankacılık işlemi konusunda normal kredi kartınızda nasıl bir yol izliyorsanız neredeyse aynı yolu izlemeniz sizi istediğiniz sonuca ulaştıracaktır.
PTT Kart Ücretli mi?
PTT Kart ücretsizdir.
PTT Kart Şifresi İçin Kaçı Aramalıyım?
444 1 788 numarası üzerinden işleminizi yapabilirsiniz.