yardım başvurusudevlet yardımları

2024 Sosyal Yardımlaşma Yardım Parası Ne Kadar? Yardım Parası Nasıl Alınır?

2024 Sosyal Yardımlaşma Yardım Parası Ne Kadar? Yardım Parası Nasıl Alınır?

Sosyal Yardımlaşma Yardımı Ne Kadar? Nasıl Alınır? Sosyal yardımlarda bulunan çeşitli kurum ve kuruluşlar ihtiyaç sahiplerine el uzatmaya devam etmektedir. Çeşitli ihtiyaçlar esas alınarak yapılan sosyal yardımlar farklılık gösterse de temel amaç yoksul kişilere destek olmaktır. Peki Sosyal yardımlaşma yardımlarından faydalanmak isteyen vatandaşlar nereye başvurmalı gelin birlikte bakalım…

Sosyal devlet olmanın en büyük gerekliliklerden biri vatandaşların yaşam kalitelerini artırmak adına çeşitli yardım projeleri yürütmektir. Devlet, her yıl belirlediği tutarda, tespit ettiği miktarda yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşa yardım eli uzatır. Devlet tarafından vatandaşa sağlanan yardımların en görünür örnekleri ayni ve nakdi sosyal yardımlardır.

Erzak Yardımı Nasıl Alınır? Nereye Başvurulur?

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı (Nakdi Yardım) Nedir?

Anayasaya göre Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Anayasanın bu hükmü gereği devlet, yetersiz gelire sahip olan vatandaşlarına sosyal yardımda bulunur. Devletin verdiği sosyal yardımların küçük bir kısmı ayni yardım da denen gıda, giyecek, kömür gibi yardımlar olurken büyük bir kısmı nakdi yardımlardan, yani para yardımlarından oluşur. Devlet yoksul vatandaşlarına, yeni doğum yapanlara, engeli bireylere, yaşlılara ve çocuk okutanlara farklı tutarlarda nakdi yardım yapar.

Devlet, sosyal yardım görevini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına vermiştir. Fakat sosyal yardım veren tek devlet kurumu bu bakanlık değildir. Belediyeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi kamu kurumları da sosyal yardımlarda bulunur. Çoğunlukla nakdi yardımlar olmak üzere devletin yaptığı sosyal yardımları büyük oranda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üstlenmiştir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı şubeleri kaymakamlık binalarının içinde yer aldığından halk arasında bu yardım türüne kaymakamlık para yardımı da denmiştir.

Bunların haricinde devlet, olağanüstü bir hal durumunda zarar gören ailelere bayram harçlığı adı altında nakdi yardımlarda da bulunabilmektedir. Örneğin, terörden zarar gören ailelere devlet ihtiyaçlarını karşılamaları için para yardımında bulunur. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bayram parası uygulamasının dışında Kızılay da bu yardıma aracı olur.

sosyal yardımlaşma yardım parası ne kadar?

sosyal yardımlaşma yardım parası ne kadar?

Sosyal Yardım Parası Kimlere Ödenir?

Devlet tarafından nakdi yardımın kimlere yapılacağı kanun ve yönetmeliklerle ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Devlet para yardımı yapmadan önce sosyal yardım için başvuru yapan kişilerin maddi durumu ile alakalı olarak detaylı inceleme yapar.

Para yardımı almak istiyorum diyen vatandaşların karşılamaları gereken şartlar şu şekildedir:

  • Herhangi bir sosyal güvence sahibi olmamak
  • Üzerine ev ya da araba gibi kayıtlı bir malı bulunmamak
  • Hanedeki kişi başı gelirin muhtaçlık sınırının altında olması
  • Sigortalı olarak bir işte çalışmıyor olmak (Sağlık ve benzeri nedenlerden ötürü çalışamayacak durumda bulunmak)
  • SGK’dan dul maaşı, yetim maaşı, emekli maaşı vb. herhangi bir maaşı ya da geliri olmamak

Bu şartlar, dar gelirli vatandaşlar için para yardımı alma şartlarıdır. Ancak her yardım türü için aynı koşullar geçerli değildir. Süt parası, doğum yardımı gibi yardımlar için farklı şartlar söz konusudur.

Yardım Parası Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahibi vatandaşın öncelikle dikkat etmesi gereken unsur, hane içindeki kişi başına düşen gelir miktarının yoksulluk sınırının altında olup olmadığıdır. Yalnızca geliri bu sınırın altında olan vatandaşların başvurusu değerlendirilir. Yoksulluk sınırı olarak belirlenen tutar ise her sene değişen asgari ücret üzerinden hesaplanır. Başvuru esnasında vatandaşın teslim etmesi gereken evraklar;

  • T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi,
  • Muhtaçlık belgesidir.

Muhtaçlık belgesi, başvuran kişinin ikamet ettiği mahalleye ait muhtarlıktan alınabilir.

Fakirlik belgesi örneği:

c85mmn8z3dyb0afvvtqwtutn9hl8bzbol807uctb.png

Kaymakamlık para yardımı dilekçesi:

8puy2i4o22tdqele4uuncrsvrlldgdhmx4d68vlg.png

Sosyal yardım parası uygulamasından faydalanmak için yukarıda belirtilen evraklarla birlikte;

  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına,
  • T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine,
  • Vakıflar Genel Müdürlüğüne,
  • İkamet edilen bölgelerdeki belediyelere başvuru yapılabilir.

Ramazan Kolisi Yardımı Yapan Yerler

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Ne Kadar?

Sosyal yardım parasının miktarı, yardımı alacak olan vatandaşın ihtiyaç konusuna göre değişiklik gösterir. Yardım türlerine göre belirlenen yardım parası aşağıdaki gibidir:

  • Nakdi yardımlar sabit bir tutar üzerinden yapılmamakla birlikte 200 TL ile 1000 TL aralığında değişir.
  • Öğrenciler için yapılan para yardımları (bayram harçlıkları ve benzeri yardımlar) öğrencinin yaşına ve okuduğu okula göre değişir ve 800 TL ile 1400 TL aralığında seyreder.
  • Doğum yardımı parası, tüm doğan çocuklar için annelere yapılan yardımlar arasındadır. Doğum parası ödemeleri; 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL ve 3. çocuk ve sonrası için 600 TL tutarındadır.
  • Şartlı gebelikte annelere gebelik süresince her ay için 45 TL para yardımı yapılır. Doğum hastanede gerçekleşirse tek seferlik 100 TL tutarında ek ödeme yapılır.
  • 65 yaşını dolduran vatandaşlar için aylık destek ödemesi yapılır. Hak elde etmiş olan yaşlı vatandaşın aldığı sosyal para yardımı tutarı 2.604 TLdir.
  • Engelli vatandaşlara yapılan yardım vatandaşın engellilik derecesine göre değişir. Sağlık raporunda engellilik oranı %70‘in altında ise aylık 1.461 TL, sağlık raporunda engellilik oranı %70 ve üzerinde ise yine ayda bir 2.193 TL tutarında yardım söz konusu olur.
  • Yeni doğum yapan annelere bir kez olmak kaydıyla emzirme ödeneği yardımı yapılır. Süt parası da denen bu ödeneğin tutarı 316 TLdir.

Sosyal Yardımlaşma Parası Ne Zaman Verilir?

Her yardım türünün ödeme zamanı farklıdır. Bu yüzden nakdi yardım ne zaman ödenir sorusunun tek bir cevabı yoktur. Yaşlılık parası her ay, ayın 5’i ile 9’u arasında ödenir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, kaymakamlık yardım parasını genelde ayın 5’inde öder. Para yardımı SGK tarafında yapılıyorsa her ayın 8’i ile 14’ü arasında ödemeler gerçekleştirilir.

Bayram yardımları ise Ramazan ve Kurban Bayramlarından hemen önce yapılır. Bayram yardımı nakdi olabileceği gibi ayni de olabilir.

İBB Sosyal Yardım Kartı Nasıl Alınır? (Adım Adım Bakiye Sorgulama)

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Kira Yardımı

Evleri risk altında olan vatandaşların başvuruda bulunarak yararlanabildikleri bir yardım çeşididir. Kira yardımı alabilmek için gereken şartları sağlayanlar bu yardımdan 2 şekilde faydalanabilir: Maddi durumu yeterli olmayıp evleri risk altında bulunanlar belirli bir süre boyunca kira yardımından faydalanırken evini yeniden inşa etmek isteyenler kredi yardım desteğinden faydalanabilirler.

Kira Yardımı Alabilme Şartları

  • İkamet edilen bağımsız bölüm için devletten 18 ay boyunca kira yardımı alınır.
  • Daha önce kredi almamış olmak gerekir.
  • Kişinin evi için yapı kimlik numarasını aldıktan sonra devir işleminin yapılması durumunda yardım sağlanamaz.

Kira Yardımı İçin Başvuru Belgeleri

  • Kimlik fotokopisi
  • Başvuru dilekçesi
  • Yapının riskli olduğunu gösteren rapor ve yıkım formu
  • Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi
  • Güncel tapu kaydı ya da belgesi
  • Başvuru sahibine ait fatura (son 3 aylık)

Kira Yardımı Ne Kadar?

Kira yardımları TÜFE oranına göre belirlenir. Tüm şartları sağlayan ve yardıma hak kazananlara 18 ay süreyle yapılacak yardımın 1500 TL civarında olması öngörülmektedir.

Kira yardımı ile alakalı daha detaylı bilgi için: Kira Yardımı İçin Nereye Başvurulur? Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Devletten para yardımı almak için daha önce başvuru yapılmışsa, bu başvurunun sonucunu öğrenmek için e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi yapılabilir.

  • Sorgulama işlemine başlamak için öncelikle yazının devamında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

  • Aşağıdaki bağlantı sizi direkt olarak e-Devlet sisteminin sosyal yardım bilgileri sorgulama sayfasına yönlendirecek. İşlemlere devam edebilmek için burada kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayın.

  • Akabinde e-Devlet sisteminin kimlik doğrulama sistemi ile karşılaşacaksınız. Bu sayfadaki giriş opsiyonlarından birini kullanarak sisteme giriş yapın.

  • Giriş aşamasını geçtikten sonra otomatik bir şekilde hakkınızdaki sosyal yardım bilgileri sayfası karşınıza çıkacak. Hakkınızda bir sosyal yardım bilgisi bulunmuyorsa yukarıdaki örnekte görülen ibare ile karşılaşırsınız.

e-Devlet üzerinden sosyal yardım parası sorgulama sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Elektrik Yardımı Nasıl Alınır?

 

Sosyal Yardımın Çıkıp Çıkmadığını Nasıl Anlarız?

e-Devlet üzerinden sorgulatabilirsiniz.

Aile Destek Ödemesi En Az Kaç TL?

1.250 TL.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.