yardım başvurusudevlet yardımları

Dar Gelirliye Kira Yardımı 2024 Kira Yardımı Şartları

Dar Gelirliye Kira Yardımı 2024 Kira Yardımı Şartları

Dar Gelirliye Kira Yardımı – Kira Yardımı Şartları; Ülkemizde ihtiyaç sahibi bireyler için birçok sosyal yardım paketi hizmeti sunulmaktadır. Bu nedenle Vatandaşların yaşam kalitelerinin artırılması adına, gerekli önlemlerin alınması amacıyla devlet tarafından birtakım çalışmalar yürütülür.

Ülkemizde, sosyal devlet anlayışının hakim olduğu bir yönetim şekli gereği yapılan bu çalışmalar neticesinde bireyler arasındaki sosyal adaleti oluşturmak ve temel ihtiyaçların karşılanmasına maddi destek sağlamak amacıyla yürütülen sosyal yardım politikalarından bir tanesi de kira yardımıdır. Kira yardımından faydalanmak isteyen bireylerin ilgili kurum ya da bakanlık tarafından belirlenen şartlara uygunluk sağlaması ve istenen belgeleri edinip başvuruda bulunması gerekir.

Dar gelirlilere kira yardımı desteğinden en genel çerçevede, mülk sahibi olmayan ve barınma ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde maddi geliri bulunmayan ya da kira ödemesini gerçekleştirmekte zorluk yaşayan aileler yararlanabilir.

PTT 700 TL Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kira Yardımını Kimler Alabilir?

Devlet temelli sosyal yardımlaşma kira yardımı desteğinden belirlenen şartlara uygunluk gösteren ve başvuruları olumlu sonuçlanan kişiler, belirli bir süre boyunca faydalanabilirler. Aynı zamanda evlerini yeniden inşa etmek adına kira yardımına başvuranların da bu destek programından faydalanması mümkündür.

Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında riskli olarak tespit edilen bir konut ya da iş yeri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira yardımı kapsamına dahil edilir ve mülk sahibi ya da riskli mekanda yaşayanlara maddi yardım yapılır, bu sayede kendilerine uygun yeni bir yaşam alanı oluşturmalarına ön ayak olunur.

Bunların yanı sıra;

  • Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayan,
  • Düzenli bir gelire sahip olmayan ya da var olan geliri yoksulluk sınırının altında yer alan,
  • SGK’dan herhangi şekilde bir maaş almayan (anne ya da baba üzerinden alınan ölüm maaşı dahil),
  • Gayrimenkul ya da ev, araba gibi mallara sahip olmayan kişiler de dar gelirlilere kira yardımı desteğine başvurma hakkına sahiptir.
dar gelirliye kira yardımı

dar gelirliye kira yardımı

Kira Yardımı Şartları 

İlgili bakanlık ya da kurumlar tarafından kira yardımı şartları belirlenmiştir. Bu sosyal yardım desteğinden faydalanmak isteyenlerin belirlenen şartlara uygun olması gerekir. Kişilerin ilgili maddelerden herhangi birine bile uymaması durumunda başvuru süreci olumsuz olarak sonuçlanabilir.

  • Kira yardımı için belirlenen ilk şart, başvuru sahibinin sabit bir adreste ikamet ediyor olması gerekliliğidir. Talep doğrultusunda verilen kira yardımının süresi 18 ay sınırlandırılmıştır.
  • Kira yardımından yararlanmak isteyenlerin daha önceden herhangi bir devlet kredi desteği kullanmamış ya da almamış olma şartı mevcuttur.
  • Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında verilen kira yardım desteğinde ayrıcalıklı olarak kişilere kredi yardımı yapılmaz. Başvuru sahiplerinin başvuru şekline özellikle dikkat etmesi gerekir. Başvuru yapmak isteyenlerin doldurdukları formlarda kredi desteği ya da kira yardımı seçeneklerinden birini işaretlemesi şartı mevcuttur.
  • Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kira yardımı desteği alanların aynı zamanda evleri için yapı kimlik numarası alması gerekir. Kimlik numarasının alındığı tarihin sonrasında devir işlemi gerçekleştirilmişse, yeni mülk sahibinde yapı kimlik numarası alındığı tarihte ikamet etme şartı aranmaz. Ancak yeni mülk sahiplerinin gayrimenkulü geç almamış olması önemlidir ve geç alınan kira yardımı başvuruları geçersiz sayılır.

Kira Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Kira yardımı başvurusu yapılabilecek kurumlar;

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı ve bağlı bulunan müdürlükleri,
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
  • Özel Vakıflar ve Dernekler,
  • Sivil Toplum Kuruluşları,
  • Maddi Yardım Gönüllüleri,
  • Belediye Başkanlıkları şeklinde belirlenmiştir.

Belirlenen kişi ya da kurumlar, kendi bütçe olanakları dahilinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara ödeme yapar. Bu bağlamda verilecek yardımın miktarı ve süresi yetkilendirilmiş kurumlar tarafından şekillendirilir.

Yapılan başvurunun ardından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma sürecini başlatır. Bu araştırma süreci kapsamında yetkililer tarafından başvuru sahibinin evi ziyaret edilir. Bu ziyaret esnasında hane içerisindeki toplam gelir, yaşayan kişi sayısı ya da yaşam şartları konusunda bilgi sahibi olabilmek adına gerekli incelemeler yapılır. Tüm incelemeler ve araştırmalar sonucunda hazırlanan rapor, mütevelli heyetine sunulur.

Mütevelli heyeti kira yardımı desteğinin karar verme mekanizmasındaki son basamaktır. Bu bağlamda başvuru sahiplerinin şartlara uygunluğuna ve yardım almaya ihtiyaç duyduğu sonucuna mütevelli heyetinin verdiği karar neticesinde varılır.

kira yardımı şartları

kira yardımı şartları

BİM Yardım Kartı Nasıl Alınır? Başvuru Formu

Kira Yardımı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kira yardımı başvurusunda bulunacak kişilerin gerekli belgelerle birlikte belirlenen kurum ve kuruluşlara bizzat müracaat etmeleri gerekir. Başvuru durumuna göre değişiklik gösteren belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru sahibinin T.C kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Kira yardımı başvuru formu
  • Riskli yapıya ait tespit ve yıkım formu
  • Güncel tapu kaydı ya da tapu belgesi
  • Arsa payı olan tapularda emlak vergi beyannamesi
  • Hak sahibinin ya da vekilinin Ziraat Bankası’nda hesabı bulunduğuna dair hesap numarası ve hesap cüzdanı fotokopisi
  • Kat malikine ait ödenmiş fatura (Faturanın başvuru tarihinde önceki üç aylık süreçte olması gerekir. Belirlenen üç aylık süreden daha eski olan faturalar, başvuru sahibinin adını içermesine rağmen kabul edilemez.)

Belgeleri tam olan ancak ilgili kurum ya da kuruluşa bizzat müracaat edemeyen kişilerin yerine noter tasdikli vekaletname verilen kişiler başvurabilir. Vekaletname ile yapılan başvurularda vekaletnamede kira yardımı başvurusu için yetkili olunduğuna dair ibare bulunması gerekir. Ayrıca vekil kişinin vekaletname ile birlikte kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi de başvuru için gerekli belgeler arasındadır.

Kira Yardımı Başvuru Sorgulama 

“Kira yardımı yatmadı” sorununa cevap bulabilmek için, başvuru sahiplerinin sürecin hangi aşamada olduğuna ya da nasıl sonuçlandığına dair bir sorgulama işlemi yapması sağlıklı olur. Bu bağlamda Ziraat bankası kira yardımı sorgulama işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden, ALO 170 çağrı merkezinden ve başvuru yapılan ilgili kurum ya da kuruluş aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Aynı zamanda Ziraat Bankası’nda hesabı bulunan kişiler, kira yardımı sorgulama işlemini hesaplarını kontrol ederek de gerçekleştirebilirler.

İnternet üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirmek istemeyenler için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çağrı hattı ALO 170 oluşturulmuştur. Kira yardımı başvurusunun durumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, 170’i tuşlayarak sorularına cevap alabilirler. ALO 170 çağrı merkezi aracılığıyla aynı zamanda devlet temelli bütün sosyal yardımlar ile ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” sayfası yönlendirmesiyle birlikte E-Devlet üzerinden kira yardımı sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

jqehuow5htoigly6hnunngdmopxfrdmntcnta5io.png

  • Aşağıdaki ilgili e-Devlet sayfasının bağlantısına tıkladıktan sonra ilk adım olarak “kimliğimi şimdi doğrula” sekmesine tıklamak gerekiyor. Ardından e-Devlet giriş sayfası açılacak.

  • Açılan sayfa üzerinde boşluklardaki T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresinin doldurulup “sisteme giriş yap” butonuna tıkladıktan sonra e-Devlet sistemine giriş yapılabilir. Sisteme aynı zamanda mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı yöntemleriyle de giriş yapmak mümkündür.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sorgulama yapan kişiye dair bilgiler taranır ve sosyal bilgileri sorgulama sonuç sayfası görüntülenir.

E-devlet üzerinden kira yardımı sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!

Sosyal Kira Yardımı Kapsamındaki Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hizmetleri kapsamındaki kentsel dönüşüm ve imar barışı projelerinde, evleri dönüşüm sürecine alınan vatandaşların mağduriyet yaşamaması açısından yapılan yardımlar da sosyal yardımlaşma kira yardımı içeriğinde yer almaktadır. Bu yardımdan gayrimenkul malikleri ve kiracılar da faydalanabilirler. Kira yardımları hem konut hem de iş yerleri için geçerlidir.

Kentsel dönüşüm projesinde riskli olarak tespit edilen ve anlaşma yolu ile yıkılan gayrimenkullerin hak sahipleri ilgili bakanlık, kurum ya da kuruluşlar tarafından belirlenen finansal desteklerden yararlanabilirler. Hak sahiplerine ödenen kentsel dönüşüm kira yardımları, TÜFE oranına göre belirlenir. Ayrıca mülk sahiplerine verilen kira yardımları riskli olarak kabul edilen ve tahliye edilen mülklerin bulunduğu ile göre de farklılık gösterir.  

Kömür Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Tıkla Öğren

Bebekler İçin Bez ve Mama Yardımı

Kaymakamlık Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır?

Erzak Yardımı Nasıl Alınır?

Elektrik Yardımı Nasıl Alınır?

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Nasıl Başvurulur?

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çağrı Merkezi Numarası Nedir?

ALO 181 dir.

Depremzedelere Yapılan Taşınma Yardımı Kaç TL?

15 bin TL dir.

Yorumlar

  1. FERHAT.TURAN dedi ki:

    IZMIT.KURUCESME.FATIH.MAH.KALMAKTAYI..ISSIZIM.CARESIZ.PERISAN.DURUMDAYIM……CARESIZ.DURUMDAYIM..ISSIZIM..IZMIT…. KOCAELI.MADDIYARDIM.TALEP.ARZ.EDERIM…

  2. Abdullah doğan dedi ki:

    53 yaşındayım.kiradayım.emekliyim..üzerime kayıtlı hiç bir şeyim yok..yardım istiyorum…kızım okuyor

  3. SEVDA dedi ki:

    MƏN CƏBİYEVA SEVDA AZERBAYCALIYAM BAKIDA KİRAYYƏ QALIRAM OŞLƏMİREM 40 YAŞIM VAR EVİN PULUN VERE BİLMİREM ZEHMƏT OLMASA MƏNƏ KÖMƏY EDİN