yardım başvurusudevlet yardımları

TEMA Vakfı Nedir? TEMA Vakfı Kuruluş Amacı ve Görevleri Nelerdir? 2024

TEMA Vakfı Nedir? TEMA Vakfı Kuruluş Amacı ve Görevleri Nelerdir? 2024
A+
A-

TEMA Vakfı Nedir? TEMA Vakfı Kuruluş Amacı ve Görevleri Nelerdir? Ülkemizde ağaçlandırma ve doğal alanları koruma adına pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalara öncülük eden kurumlardan biri TEMA Vakfıdır. TEMA Vakfının Görevleri Nelerdir? TEMA Vakfı Gönüllüsü Nasıl Olunur?

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı veya kısaltılmış ismiyle Tema Vakfı, 11 Eylül 1992 yılında Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit tarafından kurulmuştur. Çevreci bir sivil toplum kuruluşu olan Tema Vakfının temel amacı; çölleşme ve toprak kaymasıyla mücadele etmek, ağaçlandırma, doğal hayatın korunması gibi konularda faaliyet göstermektir. Bu amaçlar doğrultusunda halkın bilinçlendirilmesi ve toplum nezdinde çevreye karşı duyarlılık kazandırılması; vakfın temel hedefleri arasında yer alır.

Tema Vakfı kuruluşundan günümüze kadar Meşe Projesi, TEM Otoyolu Bitkilendirme Projesi, Hatıra Ormanı Projesi ve 1 Milyon Fidan Kampanyası gibi yurt çapında pek çok büyük kapsamlı çevreci projeye imza atmıştır.

e-Devlet Kapısına Giriş Nasıl Yapılır?

TEMA Vakfı Nedir?

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, toplumda Toprak Dede olarak tanınan, Birleşmiş Milletler Çevre Ödülü sahibi Hayrettin Karaca ve Tekfen Holding kurucu ortaklarından Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kurulmuştur. Tema Vakfı hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle vakfın ana faaliyet alanının ne olduğu incelenmelidir.

Vakfın faaliyetleri toprak üzerine odaklanmıştır. Türkiye’de her yıl 743 milyon ton büyüklüğünde toprak kayması meydana gelir. Bu durum tarım faaliyetlerini, bitki örtüsünü, doğal yaşam dengesini ve iklimi olumsuz yönde etkiler. Bu kapsamda toprak kaymasının engellenmesi, iklim değişikliğine karşı toplumun bilinçlenmesi ve devlet politikası oluşturulması, orman, tarım alanları, su kaynakları ve doğal yaşamın korunması amacıyla vakıf tarafından çalışmalar yürütülür. Tema Vakfı görevleri kısaca, Türkiye’nin çölleşmesini engellemek ve bu mücadelede halkın bilinç kazanmasını sağlamaktır. 

tema vakfı

tema vakfı

TEMA Vakfının Görevleri Nelerdir?

  • Topluma ağaç, orman ve doğal yaşam sevgisi aşılamak, bireylerin kitleler halinde ağaçlandırma faaliyetlerine katılımını sağlamak
  • Toprağın, bitki örtüsünün, ormanların ve su kaynaklarının korunması ile iklim değişikliğinin engellenmesine yönelik devlet politikası oluşturulmasını sağlamak
  • Doğal yaşamın korunmasını ve doğru bir şekilde devlet eliyle yönetilmesini sağlamak amacıyla gereken yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek
  • Çevrenin korunması amacıyla yürütülen ağaçlandırma faaliyetlerinin hayati önemi hakkında kamuoyu oluşturmak, toplumu eğitmek ve bilinçlendirmek
  • Erozyonun yol açacağı çevresel, ekonomik ve toplumsal sorunlara dikkat çekmek, halkı bilinçlendirerek oluşturulacak toplumsal destek ile hükumetlerin çevreci yasalar çıkarmasını teşvik etmek
  • Erozyonla mücadelede dünyaya öncülük edecek toplumsal hareketi Türkiye önderliğinde başlatmak
  • Doğal kaynakların geri dönüşümsüz bir şekilde tüketilmesini önlemek.
  • Hayvancılığın temeli olan meraların korunmasını sağlamak
  • Tarım alanlarının amacı dışında kullanılmasının engellemek
  • Ormanların, yeşil alanların, doğal hayatın, toprağın korunduğu alanların artırılmasına yönelik ülke çapında kampanyalar yapmak, toplumun çevresel konulara yoğunlaşmasını sağlamak

TEMA Vakfının Projeleri Nelerdir?

Tema Vakfı kuruluşundan bugüne dek, pek çok yurt çapında ses getiren ve toplumsal bilinç yaratmaya katkı sağlayan projeye imza atmıştır. Tema Vakfının yürüttüğü bazı önemli projeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Meşe Projesi: Meşe projesi 1998 yılında başlamıştır ve günümüzde de hala devam etmektedir.  Bu proje ile hedeflenen 1 milyon hektar kadar alana meşe ormanlarının kurulmasıdır. Projeye Çevre ve Orman Bakanlığı da destek vermektedir.
  • Hatıra Ormanı Projesi: Hala devam eden bu projeye Çevre ve Orman Bakanlığı da destek vermektedir. Proje kapsamında özellikle Bodrum Türkbükü’nde on binlerce adet meşe, kaktüs, selvi gibi çeşitli ağaçlar dikilmiştir.
  • TEM Otoyolu Bitkilendirme Projesi: Bu proje Karayolları Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülmektedir. İstanbul-Ankara Tem otoyolunun 300 km’den fazla bir kısmı bu proje kapsamında ağaçlandırılmıştır. Bu proje için 250 binden fazla ağaç dikilmiştir.
  • 1 Milyon Fidan Kampanyası: Tema Vakfının en çok destek gören projelerinden biridir. Proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerine 1 milyon 11 bin adet fidan dikilmiştir.

TEMA Vakfı Gönüllüsü Nasıl Olunur?

Tema Vakfına hem internet sitesi üzerinden hem de il veya ilçelerde bulunan vakıf temsilciliklerine başvuru yaparak gönüllü olunabilir.

  • İnternet sitesi üzerinden online bir şekilde gönüllü formu doldurularak Tema Vakfına gönüllülük başvurusu yapılabilir. Başvuru esnasında kredi kartı bilgilerinin verilmesiyle bağış yapmak mümkündür.
  • İl veya ilçelerde bulunan vakıf temsilcilerine giderek Tema Vakfı gönüllüsü olmak için müracaat edilebilir. Bu müracaat neticesinde temsilcinin verdiği başvuru formu doldurulur. Ardından verilen hesap numaralarına gönüllülük bağışı yapılır. Bağışın yapıldığını gösteren dekont ile birlikte başvuru formu 0212-284 95 93 numaralı faksa, [email protected] mail adresine veya posta yoluyla vakfın genel merkezine iletilir.
  • Gönüllülük bağışı 25 yaş üstü kişiler için 40 TL’dir. Tema Vakfına gönüllülük kaydının ulaştığı 20 gün içinde gönüllünün adresine yaprak rozet ile gönüllü kartı iletilir.

İnternet sitesi üzerinden başvurarak Tema Vakfı gönüllüsü olmak için TIKLAYINIZ.

Gönüllü bağışının iletileceği banka hesap numaralarını görüntülemek için TIKLAYINIZ.

TEMA Vakfı İletişim Bilgileri

  • Adres: Halaskargazi Mahallesi, Halaskargazi Caddesi, No: 22, Kat: 5-6-7, Şişli-İstanbul
  • Telefon: 0212-291 90 90
  • Faks: 0212- 284 95 93
  • E-mail: [email protected]

İtfaiyeci Nasıl Olunur?

 

TEMA Vakfı Ne Yapar?

Erozyonla mücadele ve doğal varlıklarımızı koruma ile hareket eden vakıf ülkemizde uzun yıllardır hizmet vermektedir.

TEMA Vakfı Kurucuları Kimlerdir?

Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.