SorgulamalarTrafik

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır? 2024

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır? Trafik Cezası Nasıl Ödenir? Trafik Cezası Erken Ödeme, Trafik Cezası İtiraz, Trafik Cezası Tebliğ Süresi Ne Kadardır? Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur ve daha fazlası yazımızda...

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır? Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır? Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır? Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Trafikte çok sayıda şahsi ve ticari araçlar ile ulaşım araçları bulunur. Bu araçların uyması gereken birçok kural düzenlenmiş ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Karayollarında mobese ile EDS kayıt sistemleri yaygınlaştırılmıştır ve radar ile trafik polisi kontrolleri de oldukça sık yapılmaktadır. Bu kontrollere ve izlemelere bağlı olarak sürücülerin trafikte yaptıkları hatalar belirlenir, bu hataların niteliğine göre sürücülere belirli yaptırımlar uygulanır.

Bu yaptırımlar çeşitli olabilir ve birçok nedenden kaynaklanabilir. Verilen maddi cezaların miktarı, hatanın boyutuna göre değişiklik gösterir. Trafik cezaları artık online olarak internet kanalı ile öğrenilebildiği gibi kişilere bizzat tebliğ de edilir. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri farklı şekillerde yapılabilmektedir.

Trafik Cezaları Hangi Durumlarda Uygulanır?

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafikte hata olarak belirlenen durumlar açıklanmış ve bununla alakalı her türlü yaptırım netleştirilmiştir. Yasak yere park etme, hız limiti aşımı, emniyet kemeri kullanılmaması gibi farklı birçok konudan dolayı para cezası ödenebildiği gibi çok daha ciddi boyutta hatalar yapıldığı takdirde sürücü belgesine el konulması veya hapis cezası gibi yaptırımlar da söz konusu olabilmektedir. Belirlenen cezalar, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde detaylı olarak listelenmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Yayımlamış Olduğu Trafik Cezası Rehberini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik cezaları, trafik polisi tarafından yerinde belirlendiği takdirde olay yerinde direkt olarak kesilir ve sürücüye makbuz teslimi yapılır. Bununla birlikte; elektronik denetleme sistemi (EDS) ya da radar tarafından belirlenen bir trafik kusuruna bağlı olarak doğrudan plakaya da ceza yazılabilir. Bu durumda, sürücünün ikamet ettiği adrese bir tebliğ kağıdı gönderilir ve sürücüye trafik cezası bildirilmiş olur.

Ancak, artık her konuda olduğu gibi trafik cezalarında da online olarak sorgulama yapılabilmektedir. Sadece plakadan trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirilememektedir. Çünkü bu, herkesin dilediği her araca dair trafik cezası bilgisini öğrenmesine yol açar ve böylelikle kişisel gizliliği ihlal eden bir durum ortaya çıkar. Eds trafik cezası sorgulama, radar cezası sorgulama ve kişi üzerine kayıtlı araçlara dair plakadan trafik cezası sorgulama işlemleri e-Devlet kanalı üzerinden yapılabilir.

  • Hakkınızda herhangi bir trafik cezası tutanağı olup olmadığını e-Devlet aracılığıyla öğrenmek için öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.
  • Bu sayfada bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıkladıktan sonra, sistem sizi e-Devlet giriş ekranına yönlendirecek.
  • Size özel şifreniz ile ya da mobil imza, internet bankacılığı, e-imza ve T.C. kimlik kartı seçeneklerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın. Karşınıza çıkan ekranda hakkınızda düzenlenmiş olan cezalar yazacaktır. Hakkınızda düzenlenmiş bir ceza tutanağı yok ise kısa bir bilgilendirme yazısını ekranda görüntüleyeceksiniz.
  • Eğer ceza var ise “Detay” sekmesine tıklayarak cezaya dair tüm ayrıntıları görüntüleyebilirsiniz. Cezayı nerede ve hangi saatte işlediğiniz ile cezanın dahil olduğu kapsam maddesi bilgilerine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

t9xndnphhuq43lu8d1d5j3kje5bc3wvpm9lk1kmi.jpegE-Devlet Sistemi Üzerinden Araç Trafik Cezası Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ.

Trafik cezası sorgulama işlemi için GİB seçeneği de mevcuttur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi kanalı ile sorgulama yapmak için öncelikle aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayın.

  • E-Devlet şifrenizle direkt interaktif vergi dairesinden de giriş yapabilirsiniz. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa interaktif vergi dairesine kayıt olup giriş yapabilirsiniz. Plakanıza yazılan cezaları buradan görebildiğiniz gibi size tebliğ kağıdı ile bildirilen cezaları da “beyanen trafik cezası” sekmesinden elinizdeki tebliğ kağıdındaki ilgili bilgileri girerek sorgulayabilirsiniz.

puesxkxrfhvwzfvfqt0g4hnmso8td7yz8awrov6u.jpeg

  • Karşınıza çıkan ekranda sol menüde bulunan “Ödeme ve Borç İşlemleri” sekmesine tıkladığınızda borçlarınız görüntülenecektir.

İnteraktif Vergi Dairesi Kanalı ile Trafik Cezası Sorgulama için TIKLAYINIZ.

Bunların dışında da, EGM trafik cezası sorgulama seçeneği vardır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinden sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

  • Öncelikle, aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda isim, soyisim, T.C. kimlik numarası ve doğum yılı bilgilerini girdikten sonra “doğrula” sekmesine tıklayın.

fxuhtoybxoy7y9aq4yu4lywme2k7t0eavzqpaas1.jpeg

  • Bilgileri girdikten sonra, karşınıza aşağıdaki ekran çıkacak. Buradan araç plakasına yazılan ceza sorgulama, sürücü belgesine yazılan ceza sorgulama, tüzel kişi ceza sorgulama ve otoparka çekilen araç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Resmi Web Sitesi Üzerinden Trafik Cezası Sorgulamak için TIKLAYINIZ.

Telefon ile trafik cezası sorgulama da yapılabilen işlemler arasındadır. Bunun için;

  • Telefonun mesaj bölümüne TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO yazıp 1189’a gönderin. T.C. kimlik numarası yerine vergi kimlik numarası bilgisi de yazılabilir. Ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız da TPC AYRINTI yazıp 1189’a gönderin.

Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

İnternetten trafik cezası ödeme konusunda çeşitli seçenekler vardır. Beyanlı trafik cezası ödeme işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden gerçekleştirilebilir. Yine, plakaya yazılan trafik cezaları da buradan ödenir. E-Devlet sistemi üzerinden de ödeme sayfasına yönelinebilir.

  • Trafik cezası sorgulama için e-Devlet sistemine giriş yapıldığında, ilk görüntüleme sayfasında bulunan “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” sekmesi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesine yönlendirme yapılmaktadır. Buradan trafik cezası ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • E-Devlet şifrenizle interaktif vergi dairesinden direkt giriş yapabilirsiniz. Bunun için aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa İnteraktif Vergi Dairesi’ne kayıt olup giriş yapabilirsiniz. Plakanıza yazılan cezaları buradan ödeyebileceğiniz gibi size tebliğ kağıdı ile bildirilen cezaları da “beyanen trafik cezası” sekmesinden, elinizdeki tebliğ kağıdındaki ilgili bilgileri girerek ödeyebilirsiniz. Bu sayfadan kredi kartı ile trafik cezası ödeme yapılabildiği gibi ödeme için banka kartı da kullanılabilir. Ancak, İnteraktif Vergi Dairesi trafik cezası ödeme işlemleri 22:00-02:00 saatleri arasında gerçekleştirilememektedir.

puesxkxrfhvwzfvfqt0g4hnmso8td7yz8awrov6u.jpeg

baagmya5qwclhlfc2ufbuyp6huaw5n3cns4ioyia.jpeg

Plakanıza Yazılan ya da Tarafınıza Beyan Edilen Trafik Cezasını Ödemek için TIKLAYINIZ.

Trafik Cezası Hangi Bankalara Ödenir?

Online ödeme seçenekleri dışında bizzat elden ödeme de gerçekleştirilebilir. Banka şubelerine gidilip T.C. kimlik numarası belirtilerek trafik cezası ödeme seçeneği vardır. Başkasının trafik cezası da bu yol ile ödenebilir. Ödeme işlemi gerçekleştirilebilecek belirli bankalar vardır. Bu bankalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesinde listelenmiştir.

Anlaşmalı Bankalar Listesini İncelemek için TIKLAYINIZ.

Bankadan ödeme seçeneği dışında “Trafik cezası nereye ödenir?” şeklinde bir merak da söz konusudur. PTT şubelerinden, yine T.C. kimlik no belirtilerek ödeme yapılabilir. Herhangi bir vergi dairesinden de vezne bölümünde sıra alınarak ödeme işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Trafik Cezası Tebliğ Süresi Ne Kadardır?

Trafik cezaları, düzenlendiği tarihten itibaren 3 ile 7 gün arasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemine düşer. Adrese bizzat tebliğ edilmesi için geçen süre ise 10 ile 30 gün arasındadır. Teslim anında evde kimsenin bulunmaması halinde, ceza tebligat olarak gönderilir.

Park cezası kesildiği durumlarda da genellikle 15 gün içinde adrese tebliğ ile bilgilendirme yapılmaktadır. Bu noktada “Zabıtanın kestiği trafik cezası nereye ödenir?” diye bir merak da söz konusudur. Zabıtalar, yanlış park etme durumunu belirledikleri takdirde araca ceza yazabilirler, bu cezanın ödenmesi de e-Devlet kanalı ile İnteraktif Vergi Dairesi’nden gerçekleştirilebildiği gibi elden ödemelerde de T.C. kimlik numarası belirtildiği takdirde gerçekleştirilebilir.

Tebliğ Edilmeyen Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Tebliğ edilmeyen trafik cezası, online sistemlerde yani; Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde, e-Devlet sisteminde ve İnteraktif Vergi Dairesi’nde görüntülenebilir. Ödeme işlemi yukarıda anlatılan şekillerden herhangi biri tercih edilerek gerçekleştirilebilir. Ancak, İnteraktif Vergi Dairesi’nden beyanlı ödeme işlemi gerçekleştirilemez. Çünkü bu aşamada tebliğ edilen cezalara dair, gelen kağıtta yazılı olan bilgilerin sisteme girilmesi istenmektedir.

trafik cezası sorgulama
trafik cezası sorgulama

Radar Cezası Kaç Günde Gelir?

Radara yakalanıp hız limitini aştığı için trafik cezası kesilen vatandaşlar “Radar cezası hemen sisteme düşer mi?” merakı içindelerdir. Bu cezanın online sistemde görülme süresi 3 ile 7 gündür.

Trafik Cezası E-Devlet’e Ne Zaman Düşer?

Trafik Cezası E-Devlet’e, cezanın kesildiği tarihten itibaren 3 ile 7 gün arasıda düşer.

Trafik Cezası 15 Gün İçerisinde Ödenirse Ne Kadar İndirim Olur?

Trafik cezalarının erken ödenmesinde indirim fırsatından yararlanılabilmesi için başlangıç olarak alınan tarih; cezanın kesildiği tarih değil sürücüye tebliğ edildiği tarihtir. Çünkü bunun için öncelikle, sürücünün borçtan haberdar olması gerekir. Eğer ceza, bizzat trafik polisi tarafından yerinde tespit edilerek kesilmişse ve trafik cezası bu tarihten itibaren 15 gün içinde ödenirse; %25 indirimli ödeme şansı ortaya çıkar.

Eğer ceza plakaya kesildi ise sürücünün ikametgah adresine tebliğ kağıdı gönderilir ve cezanın bu tebliğin tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi ile yine %25 oranında bir indirim söz konusu olur. Yani, trafik cezası indirim uygulama süresi; şahsa kesilen cezalar için 15 gün, plakaya kesilen cezalar için tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür.

Bunun dışında, trafik cezası taksitlendirme seçeneği de bulunmaktadır. Şayet ceza, indirimli ödenebilecek 15 günlük süreden sonraki 15 gün içerisinde ödenirse, 4 taksit imkanından yararlanılabilir. Bunun için cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde, bağlı bulunulan vergi dairesine bizzat başvurulmalıdır.

Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Trafik cezası, ilk 30 gün içerisinde ödenmezse ayda %5 oranında faiz uygulanarak ceza bedeli artış gösterir. Yani, her geçen ay ödenmesi gereken bedeli yükseltir. Önemli bir bilgi olarak; trafik cezalarının affedilmesi ya da iptal edilmesi asla söz konusu değildir.

Fakat, ödenmeyen cezaların bir an evvel ödenmesini sağlamak için faiz affı mümkün olabilir. Bu durum, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilerek netliğe kavuşturulur ve vatandaşlara resmi olarak duyurulur. Ancak, trafik cezası erken ödeme durumunda %25 indirim uygulanması dışında trafik cezası peşin ödeme indirimi diye bir indirim türü bulunmamaktadır.

“Trafik Cezası Tanzim Edilmiştir” Ne Demek?

Tanzim etmek, düzenlemek anlamına gelir. Yani bu cümle, sizin için bir trafik cezası düzenlendiğini, bir cezaya tabii tutulduğunuzu göstermektedir.

Trafik Cezası Olan Araç Satılabilir Mi?

Trafik cezası bulunan araç maalesef satılamaz. Bu yüzden, araç plaka borç sorgulama işlemi mutlaka yapılmalıdır. Araç satışı gerçekleştirilirken noterde işlem yapıldığı sırada araç borç sorgulama işlemi yapılır ve aracın borcu varsa satış gerçekleşmez. Bu nedenle satış işleminden önce borçların tümünün ödenmesi gerekmektedir.

Trafik Cezası Olan Araç Muayeneden Geçer Mi?

Trafik cezası ya da herhangi bir ödemesi olan araç TÜVTÜRK muayene istasyonlarına kabul edilmez. Yani, muayene işleminin gerçekleştirilebilmesi için de trafik cezalarının tümünün ödenmiş olması gerekir.

Trafik Cezası İtiraz İşlemi Nasıl Yapılır?

Trafik denetlemeleri esnasında bir ceza işlemi bizzat size karşı uygulanıp, tarafınıza elden tebliğ edildi ise, trafik ceza işlemi, gıyabınızda tanzim edilmiş ve bununla alakalı olarak adresinize ceza tebligatı geldi ise, gıyabınızda kesilen ceza, tarafınıza 10 gün içerisinde tebliğ edilmedi ise ve bu cezaların usulüne uygun olmadığını, bu cezayı işlemediğinizi ve itiraz hakkınız olduğunu düşünüyorsanız konuyu hemen yargıya taşıyabilirsiniz.

Trafik cezalarına itiraz edebilmek için öncelikle Karayolları Trafik Kanunu’ndaki ilgili maddelerin incelenmesi gerekir:

Karayolları Trafik Kanunu

Madde 114- Para cezaları, yetkili memurlar tarafından derhal tahsil edilir. Para cezaları derhal tahsil olunamadığı takdirde; “ceza tutanağı” tanzim edilir ve bir sureti kuruma 7 iş günü içerisinde gönderilir.

Madde 115- Ödeme, derhal yapılmadığı takdirde; para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir.
Bir ay(30 gün) içerisinde ödenmeyen cezalar için, her ay % 5 faiz uygulanır. Bu suretle bulunacak tutar, cezanın iki(2) katını geçemez. Bu para cezaları, Maliye ve Gümrük Bakanlığı bünyesinde bulunan Sayman mutemetleri ile mal sandıklarına ya da yetkili kılınmış personele ödenebileceği gibi, banka veya PTT aracılığı ile de ödenebilir.

*Mahkemelerce verilerek sadece hafif para cezalarına dair olan hükümler, kesindir.

Madde 116- Trafiği tehlikeye düşürecek, trafiğe engel olacak şekilde veya park etmenin yasak olduğu yerlerde park etmiş araçlara ya da trafik kural ve yasaklarına aykırı davrandığı belirlenmiş olan, karayolları ağırlık kontrolü yapılan mahallerde işaret, ışık, ses ya da görevlilerin ikazına aldırış etmeden tartı sistemine girmeyip seyrine devam eden ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara, tescil plakalarına bağlı olarak ceza ya da suç tutanağı düzenlenir.

Trafik kaydında araç sahibi olduğu belirlenen kişiye, cezayı ödemesi için posta yolu ile tebligat yapılır; bu şekilde tebliğ edilmesi mümkün olmayan tutanaklar, ilgili tahsil dairesinin ilan asılan yerlerinde liste halinde ilan edilir ve ilanın verildiği tarihi takip eden 30. gün tebligat yapılmış sayılır.

Karayolları Trafik Kanunu Yönetmeliği

Madde 10- b) Tutanağın tebligat işlemlerine, ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren 10(on) iş günü içerisinde başlanarak; araç sahibine posta yolu ile tebligat yapılır.

Başvuru yolu

Madde 16- (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı’na karşı, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 (on beş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz etmek için başvurulabilir. Bu süre içinde başvuru yapılmaz ise idari para cezası kesinleşmiş olur.

Karayolları Trafik Kanunu Yönetmeliği’nin 10. maddesinde açıkça belirtildiği gibi, kişi gıyabında kesilen veya elden teslim alınmayan tebliğler; 10 gün içerisinde kişiye tebliğ edilmelidir. Gıyapta kesilen trafik cezaları, bu 10 gün içerisinde nüfusa kayıtlı adresinize tebliğ edilir. İkamet adresinizde bulunup tebligatı teslim aldığınızda, tebligat yapılmış demektir.

PTT yolu ile yapılan tebligat, şayet siz evde yokken gelmiş ise; postacı kapınıza bir not bırakır ve tebligatınızı muhtarlığa teslim eder. Tebliğ tarihi, bu tarihten itibaren işlemeye başlar. Direkt kesilen trafik cezalarında ise ceza tutanağının kesilip size teslim edildiği an itibariyle tebliğ süresi başlamış olur.

Her iki durumda da ilgili yönetmeliğin 16. maddesi gereğince; tebliğ tarihinden itibaren, en geç 15 gün içerisinde ilgili sulh ceza mahkemesine bizzat başvurulabilir. Tebligat zarfının üzerinde, başvurulacak ilgili sulh ceza mahkemesinin hangisi olduğu belirtilir.

Trafik müdürlüğünün yazdığı cezayı 10 gün içerisinde tebliğ etmemiş olması, mahkemelerde cezanın iptal sebebi olarak gösterilmiştir. Siz de yazılan cezanın ilgili sürede tebliğ edilmediği gerekçeniz ile cezaya itiraz edebilirsiniz. Ayrıca radar aracılığı ile kesilen cezalarda; kayıt, görüntü ve resimlerin alınmamış olması da itiraz için bir gerekçe olabilir. Ceza hukukuna göre ortada delil yoksa suç da yoktur. Size gönderilen trafik cezasında kayıt, görüntü veya resim olması muhakkak gereklidir ki cezayı işlediğinize dair bir delil niteliği taşısın.

Eğer trafik cezasına eklenmiş böyle bir belge yoksa ve belirtilen trafik kuralını da ihlal etmediğinizi düşünüyorsanız, itirazınızda haklılığınızı ispat ettiğiniz takdirde itirazınız kabul olur ve ceza ödemek zorunda kalmazsınız.

İtirazınızı Yaparken Gerekli Olan Evraklar Şunlardır:

1) Dava dilekçesi

2) Para cezası karar tutanağının fotokopisi

3) Para cezası karar tutanağı tebligatının fotokopisi

4) Ruhsatınızın fotokopisi

5) Kimlik ve ehliyetinizin fotokopisi

Evraklar, ilgili sulh ceza mahkemesine teslim edilmelidir. İlgili sulh ceza mahkemesinden uzaktaysanız, herhangi bir nöbetçi sulh ceza mahkemesine evraklarınıza teslim edebilirsiniz. Karar, duruşmasız olarak verilir. İtirazınızın sonucu da tebligat yolu ile adresinize gönderilir.

 Trafik Cezası İtiraz Dilekçe Örneğini İndirmek için TIKLAYINIZ.

Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Şase No İle Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Borç Sorgulama 

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu