Bankalar Nereye Şikayet Edilir? 2024 (5 Farklı Güncel ve Etkili Yöntem)

Bankalar Nereye Şikayet Edilir? (5 Farklı Güncel ve Etkili Yöntem); Banka kullanıcılarının yaşadığı problemleri aktarabileceği yerler neresidir gelin birlikte bakalım. Bu konu neredeyse tüm banka kullanıcılarının aklına takılan bir konu. Çünkü hemen hemen herkesin bankalarla çözemediği bir sorun oluyor. Bu durumda da farklı şikayet hatlarına yönelerek hak aramak ya da sıkıntımızla ilgili çözüm bulmak durumda kalıyoruz. Tabii oldukça başarılı bir bankacılık sistemi içerisinde bile türlü aksaklıklar olması normal. Burada önemli olan kişinin haklarını bilmesi ve bu hakları savunmak için izleyebileceği yolları öğrenmesi. Bu sayede yaşanan hiçbir durum sonrasında mağduriyet oluşmaz ve problemler tarafları yıpratmadan çözülebilir. Peki, bankacılık işlemleriyle ilgili yaşanan sorunları çözmek için ne gibi yollar izlemek gerekir?
Biz bu yazımızda sizlere banka şikayetleri için kullanabileceğiniz kanallardan bahsedeceğiz. Böylece sizler de hakkınızı aramak için izleyebileceğiniz yolları öğrenmiş olacaksınız. Şimdi gelin ilk önce yazıda açıklanacak konuların bir listesini yapalım. Böylece takibi kolaylaştırmış oluruz:
- Bankalar nereye şikayet edilir?
- BDDK şikayet işlemleri nasıl yapılır?
- TBB şikayet işlemleri nasıl yapılır?
- Tüketici mahkemesi aracılığıyla şikayet işlemleri nasıl gerçekleştirilir?
Şimdi hemen ilk maddeyi incelemeye başlayalım ve banka şikayetleri nereye yapılıyor, onu öğrenelim.
Banka Şikayetleri Nereye Yapılır?
Herhangi bir sebepten dolayı müşteri olduğunuz bir bankayla sorununuz varsa ya da müşterisi olmamanıza rağmen bankalarla sorun yaşıyorsanız, farklı kanallardan bu durumlarla ilgili şikayet oluşturabilirsiniz. Bu aşamada izleyebileceğiniz yolları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Banka şikayet telefonu üzerinden yetkili kişilerle görüşmek.
- Şikayet siteleri ve sayfalarına yorum bırakmak.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na şikayette bulunmak.
- Türkiye Bankalar Birliği şikayet sistemini kullanmak.
- Tüketici hakem heyeti başvuru süreci ile ilgili bankadan şikayetçi olmak.
Bu yöntemlerle bankalarla ilgili sorunlarınıza çözüm getirebilirsiniz. Şimdi hepsini tek tek inceleyelim. İlk olarak banka şikayet hattı ile başlayalım.

Bankalar Nereye Şikayet Edilir
Banka Şikayet Merkezi Aracılığıyla Şikayette Bulunmak
Bankayla sorun yaşadığınız takdirde yapabileceğiniz ilk şeylerden biri, bankanın yetkilileri ile görüşmek. Bu aşamada genellikle çağrı merkezleri kullanılıyor. Fakat siz dilerseniz söz konusu bankanın en yakın şubesine de başvurabilirsiniz. Şubeye elden şikayet dilekçesi iletebilirsiniz. İlgili dilekçeyi banka müşteri hizmetlerinin e-posta adresine de gönderebilirsiniz. Bu aşamada size yardımcı olacak örnek dilekçeyi bölüm sonunda bulabilirsiniz.
Aşağıda bazı bankaların şikayet hatlarını görebilirsiniz. Bu numaralar üzerinden çağrı merkezine ulaşıp sıkıntınızı dile getirebilirsiniz:
- Ziraat Bankası şikayet hattı: 0850 258 00 00
- İş Bankası şikayet hattı: 0850 724 0 724
- Garanti Bankası şikayet hattı: 444 0 333
- Halkbank şikayet hattı: 0850 222 0 400
- Vakıflar Bankası şikayet hattı: 0850 222 0 724
- Yapı Kredi bankası şikayet hattı: 0850 222 0 444
Size önerimiz, yaşadığınız sorunla ilgili ilk olarak söz konusu banka ile görüşmeniz olacak. Çünkü aslında birçok sorun bu aşamada çözümlenebiliyor. Burada önemli olan ilgili kişiye sakin bir şekilde ve düzgün bir dille şikayeti dile getirmek. Eğer varsa şikayetinizi destekleyen belgelerden de bahsedebilirsiniz. Bu sayede hızlı ve kolay bir çözüme ulaşmanız mümkün. Zaten BDDK şikayetleri için de öncelikle banka ile görüşmeniz gerekiyor. Bunu da unutmayın.
Bankaların kendi bünyesinde kurduğu sistemi kullanarak neler yapabileceğimize baktık. Şimdi şikayet sitelerinden bahsedelim.
İnternet Siteleri Aracılığıyla Şikayette Bulunmak
İnternette birbirinden farkı şikayet siteleri var. Bunlardan en bilineni: sikayetvar. Bu site aracılığıyla birçok kişi bankalarla yaşadığı soruna çözüm getirmeye çalışıyor. Peki, burada sistem nasıl işliyor? Şöyle ki:
- İlk olarak bu platformlara üye oluyorsunuz.
- Sonrasında ilgili bankanın şikayet sayfasında kendi durumunuzdan bahsediyorsunuz.
- Bankalar bu tarz siteleri takip ediyor. Şikayetinizi gören banka yetkilileri sizden iletişim bilgilerinizi istiyor ve sizinle konu hakkında görüşüyor.
- Görüşme sonrasında çoğunlukla sorun çözüme kavuşturulmuş oluyor.
Şikayet siteleri de bu şekilde. Ama belirtmek gerekir ki, bu süreç biraz zaman alabiliyor. Sonuçta bankalar her an bu siteleri takip etmiyor. Elbette bildirim düşüyordur ama yine de geri dönüş bazen uzun sürebiliyor. Bu nedenle en iyisi bu yöntem yerine banka çağrı merkezlerini arayarak sorunu dile getirmek.
Şikayet siteleri hakkında da konuştuk. Şimdi çok daha etkili bir yöntem olan BDDK şikayet sistemine geçelim.

Banka
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na Şikayette Bulunmak
BDDK, Türkiye’deki aktif finans sisteminin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve yapılanması için kurulan, bireylerin haklarını gözeten bir kurumdur. Kurumun en önemli görevlerinden biri, hizmet veren finans kuruluşlarını denetlemek ve kullanıcı şikayetleri üzerine araştırma yapmaktır. Siz de banka ile yaşadığınız soruna çağrı merkezi üzerinden çözüm getiremezseniz, bankacılık denetleme kurulu şikayet sistemini kullanabilirsiniz. Bu aşamada yapabilecekleriniz şu şekilde:
- BDDK internet sitesi üzerinden online şikayet formu doldurmak.
- CİMER şikayet hattı ile şikayette bulunmak.
Bu yöntemlerle BDDK’ya şikayette bulunabilirsiniz. Şimdi bu yöntemlerin detaylarına bakalım. Elektronik şikayetle başlayalım.
BDDK Elektronik Şikayet İşlemleri Nasıl Yapılır?
Elektronik ortamda banka şikayetinde bulunmak oldukça kolay. Bunun için yapmanız gerekenler şöyle:
- İlk olarak bölüm sonunda verilen linke tıklayın ve BDDK’nin ilgili sayfasına ulaşın.
- Açılan sayfada “Şikayet İşlemleri İçin Tıklayınız” yazısına tıklayın.
- Sistem sizi giriş için e-Devlet kapısına yönlendirecek. Burada TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapın. Şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine giderek şifre alabilirsiniz.
- Giriş yaptıktan sonra şikayet sistemine ulaşmış olacaksınız. Açılan sayfada “Şikayet Başvurusu İçin Tıklayınız” yazan kısma tıklayın.
- Önünüze çıkan bilgilendirme metnini okuyun ve “Okudum Devam Et” yazısına tıklayın.
- Ekranda bilgilendirme metnin devamını göreceksiniz. Bu kısmı da okuduktan sonra aşağıda yer alan “Okudum, devam etmek istiyorum” yazısının yanındaki kutucuğa tıklayın. Ardından da “Okudum Devam Et” yazısına tıklayın.
- Karşınıza bir form çıkacak. Burada sizden istenilen kimlik, adres ve iletişim bilgilerini girin ve “İşleme Devam Et” yazısına tıklayın.
- Açılan sayfada yukarıda yer alan soruların yanıtlarını doğru olarak işaretleyin ve “İşleme Devam Et” yazısına tıklayın. Burada önemli bir nokta var. Eğer “Bankanıza başvurdunuz mu?” kısmını “Hayır” olarak işaretlerseniz sistem size “Önce bankanıza başvurmalısınız” mesajı verir. Yani, buraya başvurmadan önce bankayla görüşmek şart. Zaten bu soruya “Evet” dediğinizde de sistem sizden ilerleyen adımlarda bankayla görüşüp olumlu bir sonuç alamadığınızı kanıtlayan bir belge yüklemenizi isteyecektir.
- Formunda devamında şikayet etmek istediğiniz banka ve durumla ilgili kısımlar yer alıyor. Burayı düzgün bir biçimde doldurun. Bankanın size yardımcı olamadığını kanıtlayan e-posta gibi yazılı belgeleri ya da sorunla ilgili farklı evrakları “Dosya Yükle” kısmından yükleyebilirsiniz. Bu adımlar bittikten sonra yeniden “İşleme Devam Et” yazısına tıklayın.
- Son aşamada oluşturduğunuz formun tam halini göreceksiniz. Yazılanları inceledikten sonra “Formu Gönder” diyerek şikayet bildiriminizi tamamlayabilirsiniz.
Online şikayet sistemine baktık. Şimdi CİMER üzerinden yapılabilecek işlemlere bakalım.
BDDK elektronik şikayet sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
CİMER İle Şikayet İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bildiğiniz gibi CİMER birçok kurumdaki aksaklıkların bildirildiği, genel bir sistem. Bu sistem üzerinde de BDDK’ya ulaşacak bir şikayet oluşturabilirsiniz. Yapmanız gerekenler şu şekilde:
- Öncelikle bölüm sonunda verilen linke tıklayarak CİMER sayfasını ziyaret edin.
- Giriş seçeneklerinden herhangi birini kullanarak sisteme giriş yapın.
- Açılan sayfanın üst tarafındaki menüden “Şikayet” kısmını seçin. Bu aşamada karşınıza çıkan formda sizden istenen kişisel bilgileri girin ve “İleri” yazısına tıklayın.
- Önünüze bir yazı alanı açılacak. Buraya bankayla ilgili şikayetinizi yazarak “İleri” dediğinizde işleminizi tamamlamış olacaksınız.
- Bu adımlar sonrasında şikayetiniz ilgili yerlere iletilecektir. CİMER başvuru sorgulama için de yine aynı şekilde sisteme girerek ekranın sol üst köşesinde bulunan “Başvuru Sorgula” kısmını kullanabilirsiniz.
BDDK şikayet işlemlerini detaylarını inceledik. Şimdi Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üzerinden şikayet işlemlerine bakalım.
CİMER şikayetleri için ilgili internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!
TBB, BDDK kapsamında kurulmuş bir birlik. Amacı ise kullanıcıların şikayetlerini çözüme kavuşturmak. Buraya gönderilen şikayetler hakem heyeti içerisinde inceleniyor ve çözümleniyor.
CİMER Başvuruları Nasıl Yapılır? (Detaylı Anlatım)
Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) Şikayette Bulunmak
Tabii TBB’ye şikayette bulunmak için de öncelikle bankayla iletişime geçmek ve olumsuz yanıt almış olmak gerekiyor. Ya da bankaya sorunu yazılı bir şekilde iletmenizin üzerinden 30 gün geçmesine rağmen hala dönüş alamazsanız da TBB’ye başvurabiliyorsunuz. Yani diyelim ki siz 1 Ekim günü bankaya şikayet dilekçesi gönderdiniz. 1 Kasım geldi ve hala bankadan dönüş alamadınız. O zaman TBB’ye şikayette bulunabilirsiniz.
Peki, TBB şikayetleri nasıl yapılıyor? Şöyle ki:
- TBB başvurusu için bir form doldurmanız gerekiyor. Bu formun adresine bölüm sonunda verilen linkten ulaşabilirsiniz.
- Siz linke tıkladığınızda karşınıza “Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine” başlıklı bir yazı ile karşılaşacaksınız. Burada ekranı aşağıya kaydırdığınızda formu görebilirsiniz. Görselde formun yalnızca giriş kısmını paylaştık. Aslında metin oldukça uzun ve detaylı.
- Sizin yapmanız gereken tüm metni düzgünce okumak ve en doğru şekilde doldurmak. Formun genel hatlarına ulaşmak için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.
- Formu tamamen doldurduktan sonra “Yazıcıya Gönder” yazısına tıklayın ve formun çıktısını alın.
- Formun en altında yer alan “Beyan” kısmını düzgünce okuduktan sonra ilgili bölgeyi imzaladıktan sonra formu TBB’ye gönderebilirsiniz.
Türkiye Bankalar Birliği iletişim bilgilerini de paylaşalım:
- Adres: Nispetiye Caddesi, Akmerkez, B3 Blok Kat: 13, 34340 Etiler- İstanbul
- Telefon: 0850 222 2 822
- Fax: 0212 282 09 46
Türkiye Bankalar Birliği’ne şikayet işlemleri de bu şekilde. Son olarak tüketici mahkemeleri hakkında konuşalım.
Türkiye Bankalar Birliği şikayet formu sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
HGS Hangi Bankalardan Alınır? Yükleme Noktaları Nelerdir?
Tüketici Hakem Heyeti’ne Şikayette Bulunmak
Bu kurum da, tıpkı CİMER gibi, genel bir şikayet sistemine sahip. Yani tüketici olarak herhangi bir sorununuz için bu mahkemelere başvurabiliyorsunuz. Bu aşamada dilerseniz yaşadığınız yerdeki tüketici mahkemelerine bizzat giderek bilgi alabilir ve şikayetçi olabilirsiniz. Dilerseniz e-Devlet kapısı üzerinden sisteme bağlanarak online şikayet de oluşturabilirsiniz. Online başvuru için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:
- Bölüm sonunda verilen linke tıklayın ve e-Devlet kapısının ilgili sayfasını ziyaret edin.
- Açılan sayfada giriş yapın ve ardından “Uygulamaya Git” yazısına tıklayın.
- Karşınıza “Tüketici Bilgi Sistemi” çıkacak. Orada “Tüketici İşlemleri” kısmını seçin.
- Açılan sayfada kimlik bilgileriniz girdikten sonra ilerleyerek şikayet formunu oluşturabilirsiniz.
e-Devlet sisteminin “Tüketici Hakem Heyeti Başvuru İşlemi” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Nasıl Yapılır? (Detaylı Anlatım)
Tüketici mahkemelerine başvuru da bu şekilde. Size genel olarak banka şikayetleri ile ilgili tüm bilgileri vermeye çalıştık. Şimdi konuyu toparlayalım ve anlattıklarımızın bir özetini yapalım:
- Banka şikayetleri için ilk olarak bankaların kendi şikayet hatları kullanılmalıdır.
- Şikayet siteleri de banka sorunlarını iletmek için kullanılabilir.
- Bankaya başvuru olumsuz sonuçlanırsa ilgili banka BDDK’ya şikayet edilebilir.
- BDDK şikayetleri için hem CİMER sistemi hem de kurumun elektronik şikayet sistemi kullanılabilir.
- Bankalar TBB’ye de şikayet edilebilir. Bunun için kurumun sitesindeki formun doldurulup imzalanarak TBB’ye iletilmesi gerekir.
- Dileyen kişiler banka şikayetleri için tüketici mahkemelerine de başvurabilir.
Siz hiç banka şikayetinde bulunmak zorunda kaldınız mı? Hangi yöntemi kullandınız? Ya da hangi yöntem size daha pratik görünüyor? Bu konudaki görüşlerinizi bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlar kanalına fikir ve tecrübeleriniz yazabilirsiniz.
Yazılarımız hakkındaki yorum ve önerileriniz için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır?
Bankaların Çalışma Saatleri: Kaçta Açılır? Kaçta Kapanır?
Aile Hekimi Nereye Şikayet Edilir?
Tüketici Hakem Heyetine Başvurmak Ücretli midir?
Hayır.
Bankaların Açılış Saati Kaçtır?
Saat 09:00 açılmaktadır.