Meslekler ve Maaşlar

Odyolog Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? 2024 Odyolog Maaşları

Odyolog Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? Odyolog Maaşları, Odyolog Nedir? Odyoloji Kaç Yıllık? Odyolog Doktor mu? Odyometri Nedir? Odyoloji Bölümü Nedir? Odyoloji Önü Açık mı ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Odyolog Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? Odyolog Maaşları; Sağlık alanında dikkat çeken ve çoğu kişi tarafından ilk sırada tercih edilen meslek gruplarından biri de Odyologluktur. Odyoloji Nedir? Uzman Odyolog Nedir? Nasıl Odyolog Olunur? Odyolog Ne İş Yapar? Odyologlar Ne Kadar Maaş Alır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Bugün artık tüm dünyada yeni bir düzenden söz ediyoruz. Ülkelerin yönetim şekilleri, insanların yaşam biçimleri, eğitim sistemleri, alışkanlıklar, teknoloji, beslenme değişti ve hızla değişmeye devam ediyor. Durum böyle olunca pek çok meslek kolunun artık eskisi gibi önemi kalmadığını, buna karşın pek çok yeni meslek kolunun gelişmekte olduğunu görüyoruz.

Sağlık alanında da durum bundan farklı değil. Artık genel olarak hastalıklar için değil, özel olarak her bir hasta için geliştirilen tedavi yöntemleri üzerinde çalışılıyor. Dünya nüfusundaki artış da göz önüne alınırsa, sağlık sektöründe iyi yetişmiş personel ihtiyacının her zamankinden çok daha fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her ne kadar insanların mesleki tercihlerini yetenekleri ve istekleri doğrultusunda yapmaları gerektiği söylense de çoğu zaman bu mümkün olmuyor. Ülkemizde gençlerin meslek tercihini etkileyen en önemli faktörlerden biri ailelerin baskısı ise bir diğeri de hiç şüphesiz maddi kaygılar.

Dünyada II. Dünya Savaşı’ndan sonra artan ihtiyaçla gelişmeye başlayan odyoloji bilimi, ülkemizde ilk kez 1968 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde açılan yüksek lisans programıyla ortaya çıktı. Bugün hala az sayıda üniversitede yürütülen lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından mezun olanların sayısı, ülkemizin ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir.

Odyoloji Nedir?

Odyoloji, işitme, konuşma, ses bozuklukları ile denge sistemindeki bozuklukları inceleyen bir tıbbi bilim dalıdır. Kısaca “işitme bilimi” olarak da tanımlayabiliriz. Odyolojinin önceliği işitme kayıplarını ve buna bağlı konuşma ve denge bozukluklarını önlemektir. Bunun mümkün olamadığı hallerde ise, işitme ile ilgili sorunların en erken dönemde teşhis edilmesi ve iyileştirmek için en uygun yöntemlerin seçilerek uygulamaya konması, odyoloji biliminin ilgi alanına girer.

Çalışmalar hem klinik ortamda hastalar üzerinde hem de laboratuvar ortamında deneysel olarak gerçekleştirilir. Teşhis ve tedavide kapsamlı işitme testlerini ve bu testlerin uygulanmasını sağlayan cihazları, teknikleri kullanır.

Paramedik Ne Kadar Maaş Alır? Paramedik Nedir – Ne İş Yapar?

odyoloji nedir?
odyoloji nedir?

Uzman Odyolog Nedir?

Üniversitelerin ilgili fakülte ya da yüksek okullarına bağlı olarak eğitim veren odyoloji bölümünden mezun olan odyologlar, yüksek lisans yaparak farklı dallarda uzmanlaşabilirler. Pediatrik odyolog, eğitim odyoloğu, klinik odyolog, rehabilitasyon odyoloğu gibi unvanlar alarak farklı sektörlerde uzman odyolog olarak çalışabilirler.

Odyolog Nasıl Olunur?

Üniversitelerin ilgili yüksek okul ya da fakültelerinin, 4 yıllık odyoloji lisans programlarından mezun olanlar “odyolog” unvanı kazanırlar. Tıp Fakültesi, Psikoloji, Biyomedikal, Biyofizik, Fizik, Akustik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Hemşirelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve İşitme Engelliler Lisans mezunları da, yüksek lisanslarını odyoloji dalında yaparak odyolog unvanı alabilirler.

Odyoloji temel bilimler içinde çok eski bir branş olmakla birlikte ülkemizde bir meslek olarak kabul edilmesi 2011 senesinde gerçekleşmiştir. Üniversite sınavı öncesi mesleklerle ilgili araştırma yapan gençlerden duyduğumuz “odyolog nasıl bir meslek?” benzeri sorular, henüz bu mesleğin yeterince tanınmadığının bir işareti. İşin doğrusu; odyoloji bölümü mezunları odyolog olurlar ve odyologluk yaparlar.

odyolog nasıl olunur?
odyolog nasıl olunur?

Radyoloji Uzmanı Nasıl Olunur? (5 Adımda Radyoloji Uzmanlığı)

Odyolog Ne İş Yapar?

Odyologlar, sağlık alanında odyoloji biliminin gereklerini yerine getirme ve uygulama yetkisine sahip olan kişilerdir ve kulak-burun-boğaz uzmanı doktorlar, genel cerrahlarla birlikte çalışırlar. İşitme ile ilgili bozukluklar özel olarak kulakla ilgili olduğundan ve kulak hastalıkları da tıp biliminin bir parçası olduğundan “odyolog doktor mu?” sorusunun akıllara gelmesi de normaldir. Odyolog tıp doktoru değildir.

Tıp doktoru olmak için üniversitelerin 6 yıllık tıp fakültelerinden mezun olmak ve ardından bir dahili tıp bilimi alanında uzmanlık eğitimi almak gerekir. Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.

  • Öncelikli görevi işitme sağlığının korunmasıdır. Toplumda işitme sağlığını tehlikeye atan durumların tespiti ve ortadan kaldırılmasına yönelik tarama çalışmaları, koruma programları hazırlar ve testler uygular.
  • Yeni doğan bebeklerin işitme kontrollerini yapar.
  • Gürültü ölçümleri yapar.
  • İşitme kaybı olan kişilere uygulanacak olan tedavilerde hangi işitme cihazlarının kullanımının uygun olacağını belirler, bunların ayarlarını yapar ve kullanımı hakkında hastaları bilgilendirir.
  • Odyologlar ameliyata girer mi? Hastanelerde yapılan koklear implant ameliyatlarında kulak burun boğaz doktoru ile birlikte bir odyoloğun da bulunması zorunludur. Bunun dışındaki cerrahi müdahalelerde de eğer ameliyatı gerçekleştiren cerrah gerekli görürse ameliyata bir odyoloğun da eşlik etmesini isteyebilir. İşitme kaybı olan bazı hastalara kulak içi işitme cihazı takılması gerekir. Kulak burun boğaz uzmanı bir cerrah tarafından gerçekleştirilen bu operasyon sırasında, işitme ve denge sinirleriyle ilgili ölçümleri yapması ve takip edilmesi gereken değerleri kaydetmesi için bir odyoloğun da ameliyatta bulunmasını gerekebilir.
  • İşitme kayıplarının rehabilitasyonunda her hastaya göre değişebilen uygun yöntemleri belirler. Bunun için hastalara testler uygular, bu testlerin sonuçlarını değerlendirir ve duruma göre hastalara dudak okuma, işitme, konuşma eğitimleri verir.

Odyolog Olarak Aranan Nitelikler

İyi bir odyolog, insani ilişkilerinde hassas, sabırlı ve hoşgörülü olmalıdır. Temel mesleki bilgilerinin yanı sıra becerilerini de geliştirmiş olması, kararlarını mantıklı ve sistematik düşünerek vermesi, görsel ve işitsel olarak yüksek bir algı düzeyine sahip olması, meslek ahlakına ve prensiplerine uygun davranması beklenir. Alanındaki gelişmeleri yakından takip etmeli, teknoloji kullanımına yatkın olmalıdır.

odyolog ne i̇ş yapar
odyolog ne i̇ş yapar

Odyologlar Ne Kadar Maaş Alır?

Her kurumun izlediği maaş politikası farklıdır. Ama son yılların gözde meslekleri arasında sayılan odyologluk için, ülke standartlarında oldukça yüksek ücretlerden söz edebiliriz. Henüz çok yeni bir meslek olduğu için, yetişmiş personel sayısı da yeterli değil ve hizmet alanı da çok geniş. Bu yüzden bir odyolog, ne kadar iyi bir eğitim almışsa, kendini geliştirmeye ne kadar açıksa, mesleki gelişmeleri ne kadar yakından takip ediyorsa, istediği ücretlerle çalışma imkanı bulması da o kadar mümkün olur.

Odyoloji mezunları; hastanelerin kendi bünyesinde bulunan odyoloji kliniklerinde, hastanelere dışarıdan hizmet veren koklear implant şirketlerinde, kulak burun boğaz merkezlerinde, işitme engellilere eğitim veren devlete ait ya da özel kurumlarda çalışabilirler. İşitme cihazı satışı yapan firmalarda sorumlu müdür olabilir ya da kendi firmalarını kurabilirler. Akademik kariyer de odyoloji mezunları için bir tercih olabilir. Bunun için yurt içinde ya da yurt dışında bir üniversitede lisans üstü eğitim alabilirler. Odyologlar ortalama 14-15 bin TL civarında maaş alırlar.

Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar?

 

Odyoloji Bölümü Kaç Yıllık?

4 yıllık bir bölümdür.

Odyometri Bölümü Kaç Yıllık?

2 yıllıktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu