ÖTV’siz Engelli Araç Alımı Şartları 2024 Engelli Raporu İle Araç Alma
ÖTV’siz Engelli Araç Alımı Şartları 2024 Engelli Raporu İle Araç Alma, Ülkemizde farklı nedenlerden dolayı engelli kalmış ya da doğuştan engel sahibi olan pek çok birey bulunmaktadır. Engelli bireylere yönelik araç alım satımı da kolaylaştırılmıştır. Engelli araç alımı şartları nelerdir, engelli araç alımı için gerekli evraklar, engelli araç satışı nasıl yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin engelli vatandaşların haklarını korumak, hayatlarını daha yaşanabilir hale getirmek amacıyla uyguladığı desteklerden birisi de ÖTV indirimi ve muafiyetidir. Engel derecesine göre engelli vatandaşların indirimli ya da muaf olduğu özel tüketim vergisinin fiyattan düşülmesi ile birlikte engelli vatandaşlar daha ucuz fiyatlara araç satın alabilirler. Bu da engelli vatandaşların daha kolay ulaşım sağlamasına destek olur. Engel seviyesi araç kullanma konusunda risk teşkil etmeyen vatandaşlar satın aldıkları araçları sürücü belgesine sahip olmaları halinde kendileri kullanabilirken araç kullanamayan ya da kullanmak istemeyen engelli vatandaşların satın aldığı araçları ise bir yakınları sürebilir. Buna ek olarak engelli araç indiriminin uygulanması için hem vatandaşların hem de araçların bazı şartlara uygunluk taşıması gerekmektedir.
Engelli Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır?
ÖTV İndirimli Araba Almak İçin Özürlü Raporu Kaç Olmalı?
Engelli ÖTV indiriminden faydalanmak için bir vatandaşın en az yüzde 40 oranında engele sahip olması gerekir. Dolayısıyla sağlık kurulu tarafından verilen raporda yüzde 40’tan daha düşük bir engele sahip olduğu belirtilen vatandaşlar araç alımında ÖTV indiriminden faydalanamazlar.
Engelli araç alımı için tüm diğer şartları ve detayları en kapsamlı şekilde içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Engelli Araç İndirimi Şartları Nelerdir?
Engelli raporu olan vatandaşların ÖTV indirimli alım yapabilmeleri için birtakım engelli araç alımı şartları bulunur. Bu şartlara uyum sağlanması halinde ÖTV ödemeksizin aracı daha ucuz fiyata almak mümkündür.
Engelli indirimi ile araç alınırken uygulanan şartlar şunlardır:
- 1.6 motor gücünün üstünde araç alınamaz.
- Sadece sıfır kilometre araçlar alınabilir. İkinci el araçlarda böyle bir indirim söz konusu olmaz.
- Araç alındıktan sonraki beş yıllık süre içerisinde yeni bir araç alınırsa tekrar ÖTV indiriminin uygulanması söz konusu olmaz.
- Bu şartlar doğrultusunda araç almak isteyen vatandaşlar engelli raporları ile birlikte araç satış bayilerine giderek istedikleri arabayı satın alabilirler.
- Engel oranının yüzde 40’ın üzerinde olması gerekir. Yani yüzde 60 özürlü raporu ile araba almak mümkünken yüzde 35 engel ile indirimli araç almak mümkün değildir.
Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç alımında gerekli belgeler şunlardır:
- Adına ruhsat düzenlenecek olan vatandaşa ait engelli raporu
- Engelli vatandaşın engel derecesini gösterir belge
- Eğer engelli vatandaş satın aldığı aracı kendisi kullanacak ise; H sınıfı ehliyet belgesi
- Vergi dairesi tarafından alınan ÖTV ödeme belgesi
Engelli Araç Alımı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Engelli raporu ile araç alımında ÖTV indirimi uygulanacağı için engelli araç fiyatları daha ucuza gelecektir. Dolayısıyla aracın engelli için uygulanacak olan özel fiyatının belirlenmesi için bir hesaplama yapılması gerekir.
Aracı satın alacak kişinin engeline göre farklı oranda ÖTV uygulanır. Eğer engelli vatandaşın engel oranı yüzde 90’ın üzerinde ise hiç ÖTV alınmaz, tamamıyla vatandaş bu vergiden muaf tutulur. Yüzde 90’ın altında engel derecesi söz konusu ise uygulanacak olan vergi oranı ise yüzde 26,3 olacaktır. Ayrıca yüzde 18 seviyesindeki KDV, engelli vatandaşların araç alımlarında yüzde 15,254’e kadar düşmektedir. Bu iki indirimi göz önüne aldığımız zaman araç fiyatlarının engelliler için yüzde 30-32 seviyelerinde düştüğünü söylemek mümkündür.
Örnek bir hesaplama yapmak gerekirse: Normal satış fiyatı 40.000 Türk Lirası olan bir aracı satın almak isteyen bir engelli vatandaş ÖTV indiriminden faydalanarak aracı 27.500 TL’ye alabilir. Bu da yaklaşık 12.500 TL tutarında bir indirimin olduğunu gösterir.
Engelli Aracın Ruhsat Sahibi Kim Olur?
Engel sahibi bir vatandaş için engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alınması durumunda bu aracın resmi sahibi engelli vatandaş olacaktır. Ruhsat sahibinin kim olacağı konusunda engel oranının herhangi bir önemi yoktur. Yüzde 96 seviyesinde engel oranı söz konusu olsa ve engelli vatandaşın aracı tek başına sürmesi imkansız olsa dahi ruhsat bu vatandaşın adına düzenlenir. Fakat sürücü koltuğunda engelli vatandaşın yakınlarından birisi oturur.
Ayrıca engelli vatandaşın ruhsat sahibi olabilmesi için sürücü belgesine sahip olması ya da sürücü kursuna gitmesi gibi bir zorunluluk bulunmaz. Engelli kişinin aracı kullanması gibi bir şart da yoktur. Engelli vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için aracın sürücü koltuğunda bir yakınının oturmasında herhangi bir problem bulunmaz.
Engelli Araç Satışı Nasıl Yapılır?
Engelli araç indiriminden faydalanılarak alınan bir arabanın satılması ile ilgili prosedür duruma göre farklılık gösterir. Engelli bireylerin üzerine kayıtlı olan araçların satışı ve tecili noktasındaki işlemlerle ilgili dört farklı süreç ortaya çıkar:
1. Engelli raporu ile alınan aracın başka bir engelliye satılması
Satış ve tescil işlemleri noter tarafından düzenleneceğinden tescile ilişkin bir belge oluşturulması gerekir. Geçici belgenin düzenlenmesinin ardından ilgili aracın satış tescil belge ücreti noter tarafından tahsil edilir. Daha sonra satış sırasında kullanılan tescil belgesi noter aracılığıyla iptal edilir ve arşive eklenir.
Tescil işlemlerinin ardından aracı satın alacak olan engelli vatandaşın mevcut engeline ilişkin araçta gerçekleştirilecek düzenleme ve tadilat işlemlerine ilişkin projenin hazırlanması gerekir. Bu aşamaların ardından aracı satın alan kişinin ikamet ettiği adresteki trafik tescil kuruluşuna başvurması ve araç tescil belgesini alması gerekir.
2. Engelli raporu ile alınan aracın engelsiz birine satılması
Engelli raporu ile alınan bir aracın engelli olmayan bir vatandaşa satılması halinde standart noter işlemleri uygulanır. Fakat araç plakasındaki engelli işareti ilgili trafik tescil kuruluşu tarafından kaldırılır.
3. Engelli raporu ile alınan aracın diplomatik kurum ya da kişilere satılması
Noter ve tescil işlemleri yapılır. Noter aracılığıyla tahsis edilen satış tescili belge ücretine ek olarak motorlu araç trafik belge ücretinin de ödenmesi gerekir. Normal prosedüre ilave olarak Dışişleri Bakanlığından takrir belgesinin alınması ve bu belgenin trafik tescil kuruluşuna ibraz edilmesi gerekir.
Gerekli muayene ve tadilat işlemleri için belgeler düzenlendikten sonra son olarak aracın plaka işlemleri trafik tescil kurumu tarafından düzenlenir.
4. Engelli raporu ile alınan aracın yabancı uyruklu kişiye ya da kuruma satılması
Engelli indirimi ile alınan bir aracın yabancı şirket ya da kişiye satılması halinde standart noter ve tescil prosedürleri işler. Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir.
Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur?
Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur. Fakat aracın kullanılması ve ileride satılması gibi bir talep bulunuyorsa aracın bir varisin üzerine kayıt edilebilmesi için diğer varislerin söz konusu varis lehine haklarından feragat ettiklerini bildirmeleri gerekir.
Araç, varislerden birinin üzerine geçtikten sonra ise beş yıl boyunca satılamaz, satılırsa ÖTV indirimi iptal olur, ödemenin yapılması gerekir. Bu beş senelik sürecin ardından ise aracın satışı söz konusu olabilir.
Bir örnek ile daha detaylı açıklamak gerekirse; ebeveynlerinden sadece babaları hayatta olan üç kardeşi ele alalım. Bu babanın engelli olması ve engelli raporu ile ÖTV indirimli araç alması halinde babanın vefatı söz konusu olursa aracın hakları üç kardeşe eşit olarak verilecektir. Eğer ileride aracın satılması isteniyorsa bu üç kardeşten ikisi birisinin lehine haklarından feragat etmelidir. Aracın hakkını alan kardeş de beş yıllık sürenin sonda bu aracın satışını gerçekleştirebilir.
İSPARK Engelli Araç Kaydı Nasıl Yapılır?
Engelli vatandaşlar İSPARK otoparklarında 8 saate kadar ücretsiz park imkanından faydalanabilirler. Bu ayrıcalıktan yararlanmak için araçların engelli kayıt sisteminde yer alması gerekir.
Kayıt işlemlerinin gerçekleşmesi için ise bir dilekçe doldurulması ve bu dilekçenin elden, kargo ya da posta yoluyla kuruma iletilmesi gerekir.
İSPARK engelli araç kayıt başvuru dilekçesi için TIKLAYINIZ!
Yüzde 90 Engelli Raporu Kimlere Verilir?
Yüzde 90, büyük bir engel oranıdır ve araç alımı söz konusu olduğunda bu kişiler araç kullanamayacak derecede engele sahip oldukları için ehliyet şartı aranmaz. Dolayısıyla bir vatandaşın yüzde 90 engelli raporu alması için hayatını tek başına idare edemiyor olması, sıradan olan günlük işleri gerçekleştirirken bile dışarıdan desteğe ihtiyaç duyması gerekir. Bu durumda olan engel sahibi vatandaşların raporu alabilmek için tam teşekküllü hastanelere başvurması ve sağlık kurulu birimleri tarafından hazırlanan onaylı engel belgesini temin etmesi gerekir. Kurul karşısına çıkan engelli vatandaşın durumu heyetteki yetkililer tarafından değerlenir ve engel oranının belirlenmesi ile rapor hazırlanmış olur.
Engelli araç alımı ile alakalı sizlere aktarabileceğimiz tüm detayları aktardığımızı düşünüyoruz. Eğer konu ile alakalı merak ettiğiniz farklı konular ve detaylar bulunuyorsa lütfen bize yorum bölümden sorularınızı iletin.
Engelli raporuyla alakalı daha detaylı bilgi için: Engelli – Özürlü Raporu Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?
ÖTV İndirimi İçin Yüzde Kaç Engel Durumu İstenmektedir?
ÖTV Hangi Engel Derecesinde Alınmaz?
Koah hastaları içinde bu arabadan alma hakkı varmidir
yuzde 81 raporu enegli araç alabilir miyim
Merhaba %90 uzeri raporu olan bir hastamiz var arac almak istiyoruz bunun icin vasi davasi mi acmamiz gerek yoksa noterden vekaletle
Yapabiliyormuyuz.not hastamız
Konusamiyor ve kendi kemdi iradesini
Kullanamiyor tesekkurler
ötv muafiyetli engelli raporum var. 2023 yılında 2022 model sıfır araç alabilir miyim
ötv muafiyetli araç için engelli raporum var. 2023 yılında 2022 model sıfır otomobil alabilir miyim.
%52 VERGİ İNDİRİM ENGELLİ RAPORUM VAR , BU ORAN İLE ÖTV MUHAF ARAÇ ALABİLİRMİYİM NE KADAR BİR İNDİRİM OLUR ; VE NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİYOR