2024 Engelli Emeklilik Şartları
Engelli Emeklilik Şartları; Emekli olma zamanı yaklaşan kişiler özellikle maaş hesaplamasını nasıl yapacaklarını araştırmaktadır. Emekli olmak isteyen kişiler şartların neler olduğunu merak etmektedirler. Bağ-Kur kapsamında sigortalılar için engelli emeklilik şartları, memurlar için engelli emeklilik şartları, engelli emekli maaşı online hesaplama işlemi nasıl yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.
Engelli vatandaşların, normal emeklilik şartlarından farklı olarak ödemeleri gereken prim tutarı daha azdır. Engelli maaşları prime esas kazançlar ve aylık bağlanma oranlarına göre hesaplanırken engelli emeklilik şartları; 1.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan esaslara göre belirlenmiştir.
Engelli Emeklilik Şartları, Yüzde 40 Engelli Emeklilik Şartları, Süresiz Engelli Raporu ile Emeklilik, Engelli Raporu ile Emeklilik İşlemleri Nasıl Yapılır ve daha fazlasını yazımızda sizler için cevapladık…
Engelli Raporuna İtiraz Nasıl Yapılır? Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz
Engelli Emeklilik Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatında, bazı rahatsızlıklar ya da engelleri bulunan vatandaşlar için ayrıca emeklilik yönetmelikleri yer almaktadır. Bunların arasında malulen emeklilik ve engelli emekliliği bulunuyor. İki durumdan da yararlanabilmek için kişilerin belirlenen şartlara uygunluk göstermesi gerekir.
- Engelli emekliliği, doğuştan meydana gelen engel ya da sonradan geçirilen bir rahatsızlık sonucu alınan vergi indirimi sonrasında ortaya çıkar.
- Engel oranı %40 ve üzerindeki 4A kapsamında SSK’lı olan kişiler, bu vergi indiriminden yararlanabilirler.
- 2008 tarihinde çıkan yasayla birlikte, sigorta başlangıç tarihi 2008 ve sonrasında olan BAĞ-KUR’lular için de engelli emekliliği hakkı tanınır.
- Memurlar da BAĞ-KUR’lular gibi 1 Ekim 2008 sonrasında engelli emekliliği hakkından yararlanmaya başlamıştır.
Engelli Emeklilik Şartları
Engelli vatandaşların, hayat standartlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için gerekli adımlar, anayasal çerçevede atılmıştır. Devlet tarafından engellilerin korunması ve toplumsal hayata katılmalarının sağlanması açısından hem sosyal hem de ekonomik alanda teşvikler yapılmıştır. Bu teşvikler ile birlikte engelliler için erken emeklilik imkanı doğmuştur. Engelli emeklilik şartlarında 1 Ekim 2008’den önce işe başlayanlar ile 1 Ekim 2008 sonrası işe başlayanların emeklilik süreleri değişiklik gösterir.
- En az %40 oranında engellilik dolayısıyla vergi indirimi almak
- Belirli bir süre sigortalı olarak çalışmak
- Belirli bir süre prim günü tamamlamak
- 6 Ağustos 2003-30 Eylül 2008 tarihleri arasında sigortalı olan engelliler kademeli emeklilik hakkına sahip olurlar.
4A Emekli Ödeme Bilgileri Sorgulama Nereden Yapılır?
SSK Kapsamında Sigortalılar İçin Engelli Emeklilik Şartları
SSK kapsamında emeklilik şartlarında işe giriş tarihi büyük önem taşır. Aynı zamanda giriş tarihine bağlı olarak sigortalı olma süresi ve sağlık raporuna bağlı engel oranı etkilidir.
2008 sonrası SSK’lılar için engelli emeklilik tablosu:
SSK kapsamında sigortalıların engelli emekliliği için diğer önemli tarih ise 1 Ocak 2015’tir. 2015 yılından önce çalışmaya başlayan ve belirlenen engel oranında ve iş gücünde sorun yaşayan kişiler, en az 15 yıl sigortalı olmaları ve 3960 gün prim sahibi olmaları şartı ile emekli olabilirler. 2015 tarihinden önce işe girenler için kıdemli emeklilik durumu söz konusudur.
- 1 Ekim 2008- 31 Aralık 2008 arasında işe girenler 3700 prim günü,
- 1 Ocak 2009- 31 Aralık 2009 arasında işe girenler 3800 prim günü,
- 1 Ocak 2010- 31 Aralık 2010 arasında işe girenler 3900 prim günü,
- 1 Ocak 2011- 31 Aralık 2011 arasında işe girenler 3960 prim günü ödeyerek emekliliğe hak kazanırlar.
2008 öncesi SSK’lılar için engelli emeklilik tablosu:
1 Ekim 2008 öncesinde ilk defa çalışmaya başlayan ve belirlenen engel oranlarına sahip olanlar ile engelli aylığından yararlanmayan kişiler; 15 yıl sigortalı ve en az 3600 gün prim ile yaşa bakılmaksızın emekli olurlar. Aynı zamanda vergi indirimden yararlanan sigortalılar için kademeli emeklilik süresi uygulanır.
Bağ-Kur Kapsamında Sigortalılar İçin Engelli Emeklilik Şartları
1 Ekim 2008 tarihinden itibaren BAĞ-KUR sigortası altındaki engelli vatandaşlar için erken emeklilik yolu açılmıştır. Ancak BAĞ-KUR kapsamında belirlenen engel oranına bağlı olarak sigorta süresi ile prim gününe ulaşılması gerekir.
- %60 ve üzeri engellilik durumunda: 15 yıl- 3960 prim günü
- %50 – %59 engellilik durumunda: 16 yıl- 4320 prim günü
- %40 – +49 engellilik durumunda: 18 yıl- 4680 prim günü
Memurlar İçin Engelli Emeklilik Şartları
Memurlar da BAĞ-KUR’lular gibi 1 Ekim 2008 tarihinden sonra erken engelli emeklilik hakkına sahip olurlar. Bu tarihten önce kamuda çalışmaya başlayanlar ve %40 doğuştan engel oranı olan memurlar için 15 yıl 5400 prim günü ödemesinin yapılmış olması gerekir. Eğer memurlar 1 Ekim 2008’den sonra göreve başlamış ve engellilik oranı %40 ve üstündeyse “2008 sonrası SSK emeklilik şartları” geçerlidir.
Memurluğa başladıktan sonra çalışma gücünde kayıp yaşayarak çalışamayacak duruma gelinmesi halinde, emekli olabilmek için mevcut durumun sağlık raporu ile kanıtlanması gerekir. Ancak sonradan engelli olanlar için emeklilik şartında, engel oranına bağlı değişiklikler söz konusudur.
- %50-59 engel oranında 5760,
- %40-49 engel oranında 6480 prim günü ödenmesi gerekir.
Engelli Emekli Maaşı Online Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Engelli emekli maaşı sorgulama işlemini kişiler, SGK’nın resmi internet sitesi üzerinden yapabilirler. Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sayfasındaki ilgili boşlukları doldurarak tahmini emeklilik tarihi ile emekli maaşını öğrenmek mümkün.
- T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfusun kayıtlı olduğu il ve doğum tarihi gibi bilgiler girildikten sonra “sorgula” butonuna tıklanması gerekir.
- SSK sicil numarası, e-Devlet üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu- 4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti” sayfasından görüntülenebilir.
- Açılan sayfa üzerinde; ödeme tutarı, aylık tutarı, ödeme zamanı, net aylık tutarı, sosyal zammı, kesinti tutarı ve birikmiş ile ek ödeme tutarına ilişkin bilgiler yer alır.
- SGK engelli emekli maaşı; aylık bağlama oranının son iki ayında yatırılan primleri üzerinden hesaplanır. Buna göre; hala çalışmakta olan kişilerin bir önceki ay ile şimdiki ay için bildirge vermemiş olması, aylık bağlama oranının yanlış hesaplanmasına neden olabilir.
SGK sayfası üzerinden engelli emekli maaşının hesaplama işlemi için TIKLAYINIZ.
Erken Engelli Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Erken emeklilik için sigortalı olarak çalışırken bağlı olunan il ya da ilçedeki vergi dairesine veya defterdarlığa müracaat edilmelidir. Müracaatın ardından Gelir Vergisi Kanunu kapsamında en az %40 engel durumunun ispatlanması adına sağlık raporu alınmalıdır. Bu raporun alınması ile birlikte vergi dairesi kişiyi, SGK anlaşması olan devlet hastanelerine sevk eder. Hastaneden randevu almak için kişilerin MHRS randevu sistemini kullanması ya da 186’yı araması gerekir. Randevu günü ve saatinde, hastanede tüm hastalıklarla ilgili branşlara muayene olarak gerekli bütün verilerin toplanması şarttır.
Hastaneden alınan ve ilgili müdürlükler aracılığıyla, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen raporlar Merkez Sağlık Kurulunca “Engellilik Ölçütü, Sınıflandırılması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında incelenir. Merkez Sağlık Kurulu tarafından yapılan incelemeler ve çalışmalar, Gelir İdaresi Başkanlığınca engelli vatandaşın başvurduğu Vergi Dairesi Başkanlığına ve defterdarlığına bildirilir. Bu birimler vasıtasıyla başvuru sahibine sonuç bildirilir. Sağlık raporu ve şartların uygun olmasının ardından SGK’ya başvuru yapılır.
Engelli Erken Emeklilik Başvurusunda Gerekli Evraklar Nelerdir?
Erken emeklilik için başvuru aşamalarının tamamlanmış olmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi gerekir. Bu müracaat sırasında gerekli evrakların bulundurulması şarttır:
SSK emeklilikleri için:
- Başvuru sahibinin emeklilik talep ve tahsis formu
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İki adet yeni çekim vesikalık fotoğraf
- Başvuru sahibi için ilgili işveren tarafından düzenlenmiş olan onaylı hesap fişi
BAĞ-KUR emeklilikleri için:
- Başvuru sahibine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Sigortalılık belgesi
- Ödenmiş olan fakat hesapta görülmeyen primlerin makbuzları
- Talepte bulunma formu
e-Devlet üzerinden ne zaman emekli olacağınızı hesaplamak için: Ne Zaman Emekli Olabilirim? Emeklilik Hesaplama Tablosu
Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur?
%40 Engelli Raporu Olan Kişiler Emekli Olabilirler mi?
Evet, engelli emeklisi olabilirler.
%40 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?
1.738 TL oldu.
merhabalar ,
01.07.1999 sgk girişliyim , sağlık nedenlerinden dolayı 2017 yılında %42 engelli oranı 6130 gün sgk pirimim ile emekli oldum , şuanki engellilik oranım %52 , emeklilik için şartlar 18 yıl ve 4080 gün
sorum şu 18 yıl ve 4080 gün ile 3. derece engelli olan kişi aynı pirimi ödendiği takdirde şuan en düşük 3500 tl alıyor
ben 6130 gün ile yine 3500 tl alıyorum arada kalan 2050 gün pirimim neden fark yaratmıyor. ozaman kalan pirm günlerim için iade istiyebilirmiyim ? yada maaşımda artış olması lazım değilmi ?