SGK - SSKNedir

2024 SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?(Detaylı)

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır? SGK İlişiksizlik Belgesi Örneği, SGK İlişiksizlik Belgesi Başvuru Nasıl Yapılır? SGK İlişiksizlik Belgesi Hangi Durumlarda Alınır? SGK İlişiksizlik Belgesi Nasıl? gibi tüm soruların cevapları yazımızda...

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?(Detaylı); Son dönemlerde ilişiksizlik belgesinin ne olduğu araştırma konusu olmuştur. SGK ilişiksizlik belgesi, ihale hazırlığı yapan inşaat firmaları için oldukça önemli. Bir çeşit SGK borcu yoktur belgesi olarak da tanımlanabilecek bu evrak bir başvuru süreci sonrasında alınabiliyor. Burada önemli olan ilgili belgenin düzenlenebilmesi için gerekli şartları sağlamak. Sonrasında işlemler oldukça rahat ve hızlı bir şekilde halledilebiliyor. Online sistemler sayesinde SGK iş bitimi hakkında bilgilendirilebiliyor. Bu da firmalara büyük kolaylık sağlıyor diyebiliriz.

Kısaca sistemi özetledik. Şimdi SGK ilişiksiz yazısı hakkında daha detaylı bilgiler paylaşmak istiyoruz. Nereden alınır, hangi şartları sağlamak gerekir gibi önemli soruların yanıtlarını sizlere sunmak niyetindeyiz. Siz de bu yazımızı okuduktan sonra konu hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olabileceksiniz. İlk adımda yazı boyunca anlatacaklarımızın kısa bir listesini yapalım:

  • SGK ilişiksizlik belgesi nedir?
  • SGK ilişiksizlik belgesi nasıl alınır?
  • SGK ilişiksizlik belgesi sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

Konunun detaylarını paylaşmaya ilk madde ile başlayalım. Gelin, sgk ilişik kesme belgesi nedir beraber bakalım.

Çalışma Belgesi Nedir? Nereden Alınır? (Güncel, Detaylı Bilgiler)

SGK İlişiksiz Belgesi Nedir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu belge inşaat yapan firmaları ilgilendiriyor. Yürüttüğü inşaat projesini tamamlayan firmaların ruhsat aşamasını sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmesi için SGK ilişiksiz belgesi alması gerekiyor.

Konuyu biraz daha açmak ve belgeyi almak için gereken şartları sıralamak gerekirse, şöyle söyleyebiliriz:

  • Bu belge zaman zaman SGK dosya kapama belgesi olarak da tanımlanıyor. İnşaat işleri tamamlanan ve yapı ruhsatına başvuru aşamasına gelen proje sahiplerinin SGK’dan alacakları bu belge ile kuruma herhangi bir borçlarının olmadığını kanıtlamaları gerekiyor. 
  • Bu noktada firmanın inşaat için gerekli asgari işçiliği bildirmesi ve tüm borçlarını ödemiş olması lazım. Aksi halde belge düzenlenemiyor.
  • SGK ilişiksiz belgesi yönetmeliği kapsamında tanımlanan bu belge ile, başta inşaatta çalışan işçiler olmak üzere, projeye dahil olan kişilerin haklarının korunması amaçlanıyor. Çünkü çalışanların sigortasını ödemeyen işverenler borç sebebiyle yapı ruhsatına başvuramadığı için projeyi tamamlayamıyor. Durum böyle olunca da çalışanların sigorta primlerinin eksiksiz bir şekilde yatırılması mecburi hale gelmiş oluyor. Bu sayede çalışanların hakları SGK tarafından güvence altına alınıyor.
  • SGK ilişiksiz belgesi alınmadan yapı ruhsatı ve bina oturma izni verilmiyor. 

Belgenin ne olduğuna baktık. Bu arada SGK ilişiksizlik belgesi belgesi için gerekenler neler, hangi şartları sağlamak lazım onu da konuşmuş olduk. Şimdi bu belge nasıl alınır, ona bakalım.

sgk i̇lişiksizlik belgesi
sgk i̇lişiksizlik belgesi

SGK İlişiksiz Belgesi Nasıl Alınır?

SGK ilişiksiz belgesi almak için kuruma başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bu başvuru aşaması sonrasında belge düzenleniyor. Bu süreçte izlenebilecek 2 farklı yol var. Bunlar:

  • Şahsen SGK ilişiksizlik başvurusu yapmak
  • İnternet üzerinden SGK ilişiksiz belgesi başvurusunda bulunmak

Bu iki yoldan birini tercih ederek başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Fakat yalnızca başvuru yapmanız yeterli değil. Başvuru öncesinde yapılması gerekenler  de var. Onu da şöyle açıklayalım:

  • Her şeyden önce projeniz için iş yeri dosyası açtırmış olmanız gerekiyor. Yani ilk adımda SGK’dan iş yeri tecil işlemlerini halletmelisiniz. Bu süreçte e-bildirge şifre işlemlerini de tamamlamalısınız.
  • SGK üzerinde açtırdığınız dosyada tüm asgari inşaat işlerine dair hesap bilgisi de bulunmalı. Çünkü kurum ancak bu şekilde işlerin kontrolünü sağlayabilir ve başvurunuzu değerlendirebilir.
  • Sonrasında siz internet aracılığıyla ya da şahsen giderek Sosyal Güvenlik Kurumu’na işinizi bitirdiğinizi bildirebilir ve ilişiksizlik belgesi için başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Siz başvurunuzu yaptıktan sonra SGK kontrol aşamasına geçer. Bu noktada başvurunuzda yer alan işe girişleri, işten çıkışları, gerekli belgeleri süresinde verip vermediğinizi, teşviklerden yararlanma durumlarınızı tek tek kontrol eder. Eğer bunlarla ilgili bir sorun yoksa, son adımda işçilik hesaplaması yapılır. Eksik işçilik çıkmazsa, ilişiksizlik yazısını hazırlar ve ilgili belediyeye gönderir.
  • Eğer SGK yaptığı hesaplama sonucunda eksik işçilik olduğunu tespit ederse, çıkan fark işçiliği siz bildirir. Siz de bildirilen tutarı fark işçilik taahhütnamesi ile ödeyeceğinizi beyan ederseniz, adınıza borç tahakkuk edilir. Sonrasında işlemler devam eder. Tabii bu noktada dilerseniz çıkan işçilik farkına itiraz da edebilirsiniz. İtirazınız üzerine dosya incelenmek üzere asgari işçilik tespit komisyonuna gönderilir. İnceleme sonrasında ya size ilişiksizlik belgesi verilir ya da borcu ödemeniz istenir.
  • Bu arada belirtmeden geçmeyelim. SGK’ya ilişiksizlik belgesi başvurusunda bulunabilmek için 2 yılınız var. Eğer iş sonunu takip eden 2 sene içerisinde başvuru yapmazsanız, hakkınızda cezai işlem başlatılır.

SGK ilişiksizlik belgesinin nasıl alınacağını adım adım anlattık. Şimdi yukarıda bahsettiğimiz başvuru yöntemlerini tek tek inceleyelim. Şahsen yapılan başvurular ile başlayalım.

SGK E-Bildirge Nedir? Nasıl Verilir? 

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Dilekçe Vererek İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Yapma

İlişiksizlik belgesi başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine SGK iş yeri kapanış dilekçesi sunabilirsiniz. Tabii bu noktada bir önceki bölümde bahsedilen e-dosya adımlarının ve asgari inşaat hesap bilgilerinin tamamlanmış olduğundan emin olmalısınız.

Eğer her şey tamamsa, bir dilekçe yazarak SGK müdürlüklerine teslim edebilirsiniz. Sizlere fikir vermesi açısından paylaştığımız dilekçe örneğini aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinin adres ve iletişim bilgilerini görüntülemek için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.

SGK İlişiksizlik Belgesi Dilekçe Örneği

Şahsen başvuru adımları bu şekilde. Şimdi internet üzerinden yapılan başvuruya bakalım.

Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinin adres ve iletişim bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

E-SGK Sistemi Üzerinden İlişiksiz Belgesi Başvurusu Yapma

Bildiğiniz gibi artık birçok işlem elektronik ortama taşındı. SGK ilişiksiz belgesi başvurusu da bunlardan biri. Siz de internet üzerinden belge başvurusunda bulunmak isterseniz, aşağıda paylaştığımız adımları izleyebilirsiniz:

  • Öncelikle bölüm sonunda verilen linke tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi sitesini ziyaret edin.
sgk ilisiksiz belgesi basvuru
  • Açılan sayfada “İşveren Sistemi Kullanıcı Girişi” bölümü olduğunu göreceksiniz. Burada sizden istenilen kullanıcı bilgileri eksiksiz ve hatasız bir şekilde girin.
sgk ilisiksiz belgesi basvuru 2
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sol tarafta bir menü olduğunu göreceksiniz. Bu menünün en altında yer alan “İlişiksizlik-Kapanış Başvuruları” sekmesini kullanarak SGK ilişiksiz belgesi başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Siz bu adımları tamamladıktan sonra başvurunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilir. Kontroller tamamlandıktan sonra da belgeniz belediyeye iletilir.

Böylece başvuru aşamalarının detaylarını da paylaşmış olduk. Şimdi merak edilen bir başka konuya daha değinelim. SGK ilişiksiz belgesi sorgulama işlemleri üzerine konuşalım.

Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinde yer alan “İşveren Girişi” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

SGK İlişiksizlik Belgesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK ilişiksiz belgesi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlendikten sonra belediyeye iletilir demiştik. İşte bu noktada genelde akıllarda işveren belgeye nasıl ulaşır, nereden sorgulayabilir gibi sorular geliyor. Şöyle açıklayalım:

  • SGK ilişiksiz belgesi düzenlendikten sonra herhangi bir online sistem üzerinden sorgulama yapılması söz konusu değil.
  • Yani e-Devlet ya da E-SGK sistemlerinin düzenlenen belge görüntülenemiyor.
  • Bu belgeyi elden teslim almak isteyen işverenlerin SGK müdürlüklerine şahsen başvuru yapması gerekiyor. Maalesef başka bir yol yok.

Belgenin görüntüleme ve sorgulama durumlarını da bu şekilde açıklamış olduk. Şimdi yazı boyunca bahsettiklerimizi kısaca toparlayalım:

  • SGK ilişiksiz belgesi inşaat ve yapı ruhsatı işlemleri için ihtiyaç duyulan bir belgedir.
  • Belgede işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir borcu olmadığı ve konuyla ilgili SGK ile ilişiğinin kesildiği bildirilir.
  • Bu belge olmadan yapı ruhsatı ve oturum izni alınamaz.
  • Belgeyi almak için öncelikle SGK’da dosya açılması gerekir. Bunun yanında inşaat için gerekli bildirimlerin tamamlanmış olması da lazım.
  • Bu işlemler sonrasında SGK ilişiksiz belgesinin düzenlenmesi için kuruma başvuru yapılabilir.
  • Başvuru aşamasında ilgili dilekçe elden teslim edilebilir.
  • E-SGK sistemi üzerinden online başvuru da yapılabilir.
  • Başvuru sonrasında SGK konu ile ilgili kontrolleri yapar. Sorun yoksa, ilişiksiz belgesi düzenlenir ve belediyeye iletilir.
  • Kontrollerde sorun varsa ilgili problemin giderilmesi için işverenle görüşülür.
  • Düzenlenen SGK ilişiksiz belgesi herhangi bir online sistem üzerinden görüntülenemez.
  • Belgeyi elden teslim almak için SGK müdürlüklerine başvurmak gerekir.

Siz SGK ilişiksiz belgesi için yapılan başvuruyu pratik buluyor musunuz? Yoksa daha kolay bir sistem geliştirilmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Yazı altında yer alan yorumlar kısmında konuyla alakalı düşünce ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sizin için hazırladığımız yazılarla ilgili öneri ve fikirleriniz varsa iletişim sayfamızı kullanarak bize ulaşabilirsiniz. 

sgk i̇lişiksizlik belgesi
sgk i̇lişiksizlik belgesi

SGK Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

İş Bitirme Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

SGK Teşvik Programları Neler?

SGK Zor Durum Belgesi Nedir?

 

SGK İlişiksizlik Belgesi Sorgulanabilmekte midir?

Hayır bunun için SGK Müdürlüklerine şahsen başvuru yapmak gerekmektedir.

SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurma Süresi Ne Kadar?

2 yıl içerisinde başvuru yapmanız gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhabalar bu ilişkisiz belgesini kimler alabilir herkese verilir mi yapılan inşaat taahhüt işi ise arsa sahibi ile müteahhit arasında alacak meselesi var ise ( müteahhit in arsa sahibinden alacağı var ise ) arsa sahibi SGK ya müracaat edip müteahhit in SGK borcu nu ödeyerek bu bölgeyi alabilir mi ? Diyelim ki ilişkisiz belgesini arsa sahibi aldı peki müteahhit firmayı koruyan bir yasa varmı arsa sahibinden alacağını .nasıl tahsil edecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu