yardım başvurusudevlet yardımları

Çalışma Belgesi Nedir? 2024 Çalışma Belgesi Nereden Alınır?

Çalışma Belgesi Nedir? 2024 Çalışma Belgesi Nereden Alınır?
A+
A-

Çalışma Belgesi Nedir? Çalışma Belgesi Nereden Alınır? Çalışma belgesi hakkında son zamanlarda merak edilen hemen hemen her konuyu sizler için derledik.

Çalışma belgesi; bir çeşit referans olarak kullanılabilecek, oldukça önemli bir evrak. Çünkü çalışılan her iş kolu ve şirket bir sonraki iş yeri için referans niteliğindedir. İşveren işe alacağı personelin geçmişte yaptığı işleri, ne kadar süre ile bu işlerde çalıştığını, hangi pozisyonda çalıştığını, işten ayrılma sebebini ve daha pek çok sorunun cevabını bilmek ister.

Bu soruların cevabı da işe alınacak olan personelin başvuruda bulunduğu pozisyon için yeterli olup olmadığını gösterir ve işveren için önemli bir konudur. Bu sebeple işe alımlarda oldukça titiz davranan işveren kendilerine faydalı olabilecek personeli bulmak için sayısız iş görüşmesi yapar ve görüşmeler sonucu uygun görülen personel adayından diğer başka evraklarla beraber bir de çalışma belgesi ister.

Peki, bahsedilen bu referans niteliğindeki belge tam olarak nedir, nereden alınabilir? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizlere detaylı bilgiler verdiğimiz bu yazıda bulabilirsiniz. Yazı boyunca açıklayacağımız konuları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çalışma belgesi nedir?
  • Çalışma belgesinin çeşitleri nelerdir?
  • Bu belge üzerinde hangi bilgiler yer alır?
  • Çalışma belgesi nereden alınır?
  • Eski işveren çalışma belgesi vermekle yükümlü müdür? Bu hususta belirli yaptırımlar var mıdır?

Şimdi gelin ilk maddeyle başlayalım ve çalışma belgesinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını iyice öğrenelim.

İŞKUR Öğrenci Sosyal Çalışma Programı Nedir?(6 Adımda SÇP Başvuru)

1. Çalışma Belgesi Nedir?

Çalışma belgesi, personelin önceki iş yerinde hangi pozisyonda ne kadar süre çalıştığı, hangi görevleri üstlendiği gibi daha pek çok bilginin yer aldığı bir evraktır. Bu belge sayesinde çalışanlar kendine bir künye oluşturabilir.

Çalışma belgesi kişinin tecrübelerini doğrular nitelikte bir belge olarak da değerlendirilebilir. İşverenler, bir pozisyona başvuran kişilerin öz geçmişlerinde yer alan çalışma deneyimlerini bu belge sayesinde doğrulayabilirler. Kişiler bir yerde çalıştığına dair belge ile geçmiş tecrübelerini kanıtlayabilirler. 

Genel hatlarıyla çalışma belgesinin tanımını yaptık. Şimdi bu belgenin çeşitlerine bakalım.

çalışma belgesi

çalışma belgesi

Çalışma Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

İki tür çalışma belgesi vardır:

  • Birisi, sadece işin süresini ve çeşidini gösterir. Bu tür çalışma belgesine “alelade çalışma belgesi” denir. İş kanununda da yalnızca bu tür çalışma belgesi düzenlenmiştir.
  • Bir diğer çalışma belgesi türü ise, tam çalışma belgesidir. Bu belgenin bir diğer adı da bonservistir. Bu belgenin içeriğinde ise işçinin görevi ve çalışma süresi gibi bilgilerin yanı sıra; işverenin işçinin performansıyla ve davranışlarıyla ilgili görüşleri de yer alır.
  • Tam çalışma belgesi, özel şartlarda istenen çalışma belgesi nedir sorusunun yanıtıdır. Bazı işverenler ayrı bir referans mektubu yerine bu belgenin sunulmasını talep edebilirler.

Çeşitlere baktık. Şimdi bu belge üzerinde yer alması gereken bilgileri konuşalım.

Çalışma Belgesinde Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Çalışma belgesi üzerinde birtakım bilgilerin mutlaka bulunması gerekir. Bunlar, işçinin hangi pozisyonda görev yaptığı ve çalışma süresinin yer aldığı kısımlar dışında, şu şekilde sıralanabilir:

  •  Adı soyadı
  •  İş yerindeki görevi
  •  Adresi
  •  Doğum tarihi
  •  T.C Kimlik numarası

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu bilgiler çalışma belgesinde mutlaka yer almalıdır. Tabii bu söylediklerimiz birinci tip, alelade çalışma belgesi olarak tanımlanan belge üzerinde yer alan bilgiler. Bu tip çalışma durum belgesi örneğini aşağıda bulabilirsiniz. Belgenin linki de bölüm sonunda verilmiştir. O linki kullanarak çalışıyor belgesi olarak da tanımlanan evrakın örneğini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Özel hallerde istenen belgede ise, eski işverenin görüşlerinin yer aldığı farklı bir bölüm bulunur. 

calisma belgesi

Kişilerin önceden o işte çalıştığına dair belge olarak da tanımlanan çalışma belgesini yakından tanıdık. Şimdi çalıştığıma dair belge nereden alabilirim diye düşünenlerin akıllarındaki soruları yanıtlayalım ve çalışma belgesi nereden alınır, ona bakalım.

2. Çalışma Belgesi Nereden Alınır?

Kişinin kurumda çalıştığına dair belge, çalışılan kurumdan alınır. Yani eski iş yerinden. İşveren bir önceki bölümde örneği verilen çalışma belgesinin üzerinde tüm bilgilerin bulunduğundan emin olduktan sonra imzalayıp kaşeleyerek, uygun şekilde eski çalışanına verir. 

Bu noktada “Çalışma belgesi e-Devletten alınır mı?” sorusuna da yanıt verelim. Maalesef çalışma belgesi e-Devlet üzerinden alınabilecek bir belge türü değildir. Üzerinde işverenin imza veya kaşesinin olması gerekir. Aynı şekilde SGK’dan da çalışma belgesi almak mümkün değildir.

Çalışma belgesinin görev yapılan kurumdan alınması gerektiğini de öğrenmiş olduk. Şimdi, çalışma belgesi talebiyle gidilen eski işverenin yükümlülüklerine bakalım.

3. İşveren Eski Çalışanına Çalışma Belgesi Vermek Zorunda Mıdır?

Bazı çalışanlar, eski iş yerlerinden ve patronlarından sorunlu ayrıldıkları için çalışma belgesi istemeye çekinebilirler. Ayrılırken yaşanan sorunlardan ötürü çalışan, eski işvereninin bu belgeyi ona vermeyeceğini düşünebilir. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işten ayrılan her işçiye, o iş yerinde çalıştığına dair belge verilmesi zorunludur. Yani işvereninizle aranızda ne geçerse geçsin, kanun gereği eski işveren siz istediğiniz takdirde adınıza çalışma belgesi düzenlemekle yükümlü.

Tabii bu en temel bilgilerin yer aldığı çalışma belgesi için geçerli. Eski işveren istemezse özel durumlarda istenebilecek ve kendi görüşlerinin de yer aldığı ikinci tip belgeyi düzenlemeyebilir. Bu durumda çalışana yalnızca normal çalışma belgesi verilir. 

Eğer çalışma belgesi işten ayrılan işçiye zamanında verilmezse veya çalışma belgesinde yanlış bilgiler yer aldığı tespit edilip işçi ve işçiyi işe alan işveren bu durumdan zarar görürse, yeni işveren eski işverenden şikayetçi olabilir ve tazminat isteme hakkını elde edebilir. Bu sebeple çalışma belgesinin verilmesi ve belgede yer alan işçiyle ilgili bilgilerin doğru olması hem yeni işveren hem de eski işveren açısından son derece önemlidir.

Kanunların da dediği gibi, işçi çalışma belgesini eski işvereninden almak isterse her türlü yasal hakka sahiptir. Hatta işçi istemeden işverenin bu belgeyi kendiliğinden vermesi gerekir. İşveren bu belgeyi vermediği takdirde işçi, yasal yollara başvurabilir.

Çalışma belgesinde zaman aşımı söz konusu değildir. Eğer işçinin çalıştığı eski iş yeri faaliyetlerini sürdürüyorsa işçinin istediği zaman bu belgeyi alma hakkı vardır.

Gördüğünüz gibi işveren çalışma belgesini düzenlemekle yükümlü. Peki, işveren söz konusu belgeyi reddederse ne gibi yaptırımlar uygulanıyor, son olarak da ona bakalım.

çalışma belgesi nedir

çalışma belgesi nedir

Çalışma Belgesi Vermemenin Cezası Ne Kadardır?

Pek çok işçi çalışma belgesi alamıyorum gibi yakınmalarda bulunur. Kimi zaman bu belgeyi vermek istemeyen ya da bu belgenin çıkartılmasıyla uğraşmak istemeyen işveren, işçiye çalışma belgesi vermenin yasal bir gereklilik olduğunun farkında olmalıdır.

Çalışma belgesini talep eden ve edinemeyen işçi veya bu belgenin yokluğundan dolayı zarara uğradığını ifade eden yeni işveren tazminat talebinde bulunabilir.

Ceza yaptırımı sadece belgeyi vermemekle sınırlı değil. Eğer belge zamanında verilmezse, içerisinde doğru bilgiler yer almazsa işverene çalışma belgesi düzenleme yükümlülüğüne aykırı davrandığı için para cezası uygulanır.

Yazı boyunca çalışma belgesini tüm yönleriyle inceledik ve merak edilenleri açıkladık. Şimdi bahsedilen konuları kısaca özetleyelim:

  • Çalışma belgesi, kişilerin eski iş yerlerinden aldıkları ve o kurum ya da şirkette çalışırken hangi pozisyonda ne işler yaptıklarını gösteren bir belgedir.
  • Çalışma belgesi, eski işverenden alınır. 
  • İşveren isteyen tüm işçilere çalışma belgesi vermekle yükümlüdür. 
  • Çalışma belgesi vermeyi reddeden işverene para cezası uygulanır.
  • Çalışma belgesinde zaman aşımı yoktur. Kişi istediği zaman eski iş yerlerinden herhangi birine giderek çalışma belgesi alabilir.

Siz çalışma belgesinin iş başvurularında etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Yorumlar kanalından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazılarımızı takip etmek için Facebook sayfamıza üye olabilir, öneri ve yorumlarınızı iletişim kanallarımız aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz. 

 

Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbarı Nasıl Yapılır?

SGK İlişiksizlik Belgesi Nasıl Alınır?

SGK Sigorta Girişi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Alelade Çalışma Belgesi Nedir?

İşin süresini ve çeşidini gösterir.

Tam Çalışma Belgesi Nedir?

İşçinin görevi ve çalışma süresi gibi bilgilerin yanı sıra; işverenin işçinin performansıyla ve davranışlarıyla ilgili görüşleri de yer alır.

Yorumlar

  1. Serhat Güner dedi ki:

    Çok iyi