yardım başvurusudevlet yardımları

SGK Şikayet Hattı 2024 Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbar Dilekçesi Örneği

SGK Şikayet Hattı 2024 Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbar Dilekçesi Örneği
A+
A-

SGK Şikayet Hattı – Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbar Dilekçesi Örneği; Bir işverenin; yanında çalıştırmış olduğu işçilere karşı en büyük yükümlülüklerinden birisi, işe girişleri ile birlikte işçilerinin sigorta işlemlerini gerçekleştirmesidir. Aksi takdirde işveren, işçiye karşı yükümlülüklerini yerine getirmemiş olur ve aynı zamanda kayıt dışı istihdamın büyümesine neden olarak ülke ekonomisi açısından da çeşitli olumsuzluklara sebep olur.

Sigortasız işçi çalıştırma ihbar yöntemleri, cimer üzerinden ihbar, sigortasız işçi çalıştırma nasıl iptal ettirilir, Sigortasız işçi çalıştırma ihbar dilekçesi nasıl olur gibi birçok soruyu sizler için cevapladık…

Kayıt dışı istihdamın önüne geçebilmek adına sigortasız işçi çalıştırma, kanunlar tarafından ağır bir şekilde cezalandırılır ve buna uymayan işverenlere büyük yaptırımlar uygulanır. Ancak bu konuda en önemli sorunlardan birisi sigortasız işçi çalıştırma faaliyetinin tespiti konusudur. Bunun için ülkemizde gerekli kurumlar birtakım kanallar aracılığıyla aktif bir şekilde sigortasız işçi çalıştırılan iş yerlerini tespit etmeye ve bu faaliyetlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamaya çalışmaktadır.

İşe Giriş Sağlık Raporu 2024 İş İçin Sağlık Raporu Hangi Hastanelerden Alınır?

SGK Şikayet Hattı

Sigortasız işçi çalıştırmaya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak olan ihbarlar için günümüzde farklı seçenekler bulunmaktadır. Söz konusu ihbarınızı direkt olarak kuruma bir dilekçe ile bildirebileceğiniz gibi kuruma hiç gitmeden telefon ya da internet üzerinden de sigortasız işçi çalıştırma ihbarında bulunabilirsiniz.

sgk şikayet hattı

sgk şikayet hattı

ALO 170

Sigortasız işçi çalıştırma konusundaki şikayet ve ihbarların temel muhatabı Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Bu nedenle SGK il ve ilçe müdürlükleri bu konudaki şikayet ve ihbarları değerlendirmeye alarak gerekli incelemeleri yapmaktadır. Alo 170 SGK şikayet hattı, 4857 sayılı kanun uyarınca işçilerin şikayetlerini bildirebilmeleri için oluşturulmuştur. İşçilerin kurumla iletişime geçebilecekleri SGK şikayet hattı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi kapsamında bütün vatandaşlara hizmet vermektedir. Hatta SGK’ya yapılabilecek tüm talep ve başvurularınızı gerçekleştirebileceğiniz şikayet hattı ile aynı zamanda eleştirilerinizi, uğradığınız haksızlıkları, diğer ihbar ve şikayetlerinizi de bildirebilirsiniz.

7/24 erişim sağlayabileceğiniz çağrı merkezine Sosyal Güvenlik Kurumu hakkında sormak istediğiniz her soruyu yönlendirebilirsiniz. Kurum ve tabi olduğu mevzuatla ilgili alanında yetkin bir ekibin hizmet vermiş olduğu Alo 170 şikayet hattından bilgi alabileceğiniz temel konular şu şekildedir:

  • Hizmet akdinin feshine ilişkin konular
  • İşten çıkarılma durumuna ilişkin sorular
  • Ücret ve hak edilen prime ilişkin sorunlar
  • Fazla mesai ödeme taleplerine ilişkin sorular
  • Kıdem ve ihbar tazminatı alacak olanların durumlarına ilişkin sorular
  • Çalışma alanında yaşanan mobbing ve istismarlar
  • Sigortasız çalışma

Bu kapsamdaki tüm istek ve şikayetleriniz için haftanın her günü ve her saat SGK şikayet telefonu olan Alo 170 hattını arayarak durumunuzla ilgili bilgi alabilir ve işlem yapılmasını talep edebilirsiniz. Sigortasız işçi çalıştırma konusunda ise Alo 170 hattı oldukça büyük başarılara imza atmıştır. Kurulduğu günden bu yana, yapılan şikayet ve ihbarlar sonucunda 50 binden fazla kişi sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve kayıt dışı istihdamda kayda değer bir azalma yaşanmıştır.

ALO 170 Hakkında Daha Detaylı Bilgiler İçin TIKLAYINIZ!

Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbar Dilekçesi Örneği

Alo 170 hattının yanı sıra kuruma doğrudan SGK şikayet dilekçesi vererek de sigortasız işçi ihbarında bulunabilirsiniz. Bu konuda yine Alo 170’ten yardım alarak durumunuzu doğru şekilde ifade eden bir dilekçe hazırlayabilir ve ihbarda bulunabilirsiniz.

Hazırladığınız dilekçeyi bulunduğunuz ilçedeki Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne teslim edebilirsiniz. Dilekçenin yanı sıra SGK tarafından oluşturulmuş olan SGK şikayet formunu doldurarak da sigortasız çalışma konusuyla ilgili şikayetlerinizi bildirebilirsiniz.

sigortasız i̇şçi çalıştırma i̇hbar dilekçesi örneği

sigortasız i̇şçi çalıştırma i̇hbar dilekçesi örneği

Dilekçe örneği indirmek için TIKLAYINIZ!

CİMER Üzerinden İhbar

Sigortasız işçi çalıştırma konusunda yapacağınız ihbarları dilerseniz CİMER, yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. SGK şikayet mail hizmeti olmadığı için online ihbarları CİMER aracılığıyla yapabilirsiniz.

  • Şikayetinizi internet üzerinden CİMER’e ilettiğiniz takdirde en kısa sürede ilgili mercilere gönderilmektedir.
  • CİMER başvurusu yapmak için öncelikle aşağıda vermiş olduğumuz bağlantı üzerinden sayfaya erişim sağlayabilirsiniz.
  • Sayfaya giriş yapmanızın ardından açılacak olan sayfada istenen ad, soyad, T.C. kimlik numarası, telefon ve annenizin evlenmeden önceki soy isminin ilk ve son harflerini yazmalısınız.
  • Bunun ardından sigortasız işçi çalıştırma ihbarınızı dile getirebilirsiniz.
  • CİMER’e gerçekleştirdiğiniz başvurunuz 30 gün içerisinde cevaplanacaktır. Başvurunuzun durumunu yine sayfanın sağ köşesinde bulunan “Başvuru Sorgula” butonundan kontrol edebilirsiniz.

CİMER sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

CİMER Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

Sigortasız İşçi Çalıştırma Nasıl İspat Edilir?

Sigortasız işçi çalıştırmayı nasıl kanıtlarım diye düşünenlerin herhangi bir ihbarda bulunmadan önce ispat yöntemlerini araştırması gerekir. Eğer fiilen çalıştırılmış olduğunuz iş yerinde sigorta kaydınız açılmadıysa Alo 170’i arayarak durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletebilirsiniz. Çünkü SGK uzmanlarının bu konuda bir inceleme ve denetim başlatıp istenilen sonuca ulaşabilmeleri için öncelikle bu konuda bir ihbar ve bu ihbarı destekleyecek kanıtların olması gerekir. Bu konuda genel olarak sunulan kanıtlar ise şu şekildedir:

  • Sigortasız çalıştırılan kişinin iş yerinde fiilen çalıştığına dair şahit
  • İş yerinden alınmış olunan bir maaş bordrosu, dekont ya da maaş alındığına dair bir belge
  • İş yerinde çalışıldığını gösteren kamera kayıtları
  • İş yerinden alınan kargo ya da posta dekontu sigortasız çalıştırmayı ispatlayabilmek için yeterli kanıtlardır.

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl kanıtlarım diye merak edenler için bir diğer önemli husus ise ihbarın süresidir. Çünkü sigortasız işçi çalıştırma şikayet süresi şikayetin nereye yapılacağı konusunda bir değişiklik yaratır. Eğer sigortasız çalıştırıldığınıza ilişkin Alo 170 hattına bir ihbarda bulunacaksanız bu ihbarı çalıştığınız süre içerisinde gerçekleştirmeniz gerekir. Aksi halde bu tarz şikayetlerden sonuç alınamamaktadır. İşi bıraktıktan sonra sigortasız çalıştırılmanın şikayet merci ise iş mahkemeleridir.

Sigortasız İşçi Çalıştıranları Şikayet Edenlere Ödül Verilir Mi?

Sigortasız çalıştırma işçi açısından büyük olumsuzluklar taşımasının yanı sıra ülke ekonomisi açısından da büyük maliyetlere neden olmaktadır. Bu nedenle tüm ekonomilerde olduğu gibi ülkemiz ekonomisinde de kayıt dışı istihdama karşı mücadele edilmektedir. Söz konusu mücadelenin en önemli aktörlerinden birisi olan Sosyal Güvenlik Kurumu ise bu konuda yapılan istismarların önüne geçebilmek için sigortasız işçi çalıştırma ihbar edene ödül mekanizması oluşturmuştur. Sigortasız işçi çalıştırma ihbar ödülü Vergi Kanunu esaslarına göre düzenlenmekte olup ödül miktarı ise kesilen ceza tutarına göre belirlenmektedir.

Ayrıca sigortasız işçi çalıştırma konusunda toplu şekilde ihbarda bulunan kişilerin herhangi bir şekilde maddi ya da manevi zarara uğramamaları açısından SGK toplu şikayetlerde kimlik gizliliğini sağlamaktadır. Fakat bireysel yapılan şikayetlerde kimlik bilgileri gizli tutulmamaktadır. Toplu ihbarlarda kimlik bilgilerinin gizliliği hem Alo 170 hattına yapılan şikayetler hem de kuruma dilekçe verme yoluyla gerçekleştirilen şikayetler için geçerlidir.

sigortasız i̇şçi çalıştırmanın cezası

sigortasız i̇şçi çalıştırmanın cezası

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir?

Sigortasız işçi çalıştırma cezası sektörlere göre belirlenmekte ve duruma göre farklılık göstermektedir. Ancak her ne kadar sektörlere göre farklılık gösterse de sigortasız işçi çalıştırma cezası, günümüzde oldukça büyük yaptırımlar ve para cezaları içermektedir. Bu nedenle firmalar personellerini işe aldıkları ilk günden itibaren sigortalarını bildirmekle ve sigorta ile ilgili gerekli tüm işlemlerini yapmakla yükümlüdür. Bu yasal zorunluluğa uymayıp yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler hakkında cezai müeyyideler uygulanmaktadır. Bu müeyyideler ise şu şekildedir: 

  • Bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü olan işverenin sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edildiğinde; 1 sene ve bir sigortasız işçi için 38 asgari ücret ödeme cezası
  • Diğer defterleri tutmakla sorumlu olan işverenlerin sigortasız işçi çalıştırdıkları tespit edildiğinde; 1 sene ve 1 sigortasız işçi için 32 asgari ücret ödeme cezası
  • Defter tutmakla yükümlü olmayan işverenlerin sigortasız olarak işçi çalıştırdıkları tespit edildiğinde ise; 1 sene ve 1 işçi için 29 asgari ücret ödeme cezası verilmektedir.

Bu cezaların yanı sıra sigortasız işçi çalıştıran iş yerleri için farklı kanuni ceza ve yaptırımlar da bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:

  • Sigortaya ilişkin gerekli belgelerin süresinde kuruma verilmemesinden doğan maliyeti karşılayan para cezaları
  • Sigortasız olarak çalıştırılan kişinin geçirmiş olduğu bir iş kazası ya da yakalandığı meslek hastalığı sonucunda ortaya çıkan zararın işverene ödetilmesi
  • İşçinin sigortasız olarak çalıştırıldığı döneme ilişkin tüm primlerin gecikme zammı ve cezası ile birlikte işverenden tahsil edilmesi
  • Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işveren ve iş yerinin bir yıl süre ile hiçbir devlet teşvikinden yararlanmaması

Görüldüğü gibi sigortasız işçi çalıştırma gerçekten de işveren için çok büyük cezaları beraberinde getirmektedir. Bu nedenle eğer sigortasız çalıştırılıyorsanız bu duruma son vermek için oluşturulan kanallardan birisini kullanarak durumunuzu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bildirebilirsiniz.

Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbarı Nasıl Yapılır? 2024 Sigortasız İşçi Çalıştırma Şikayet Süresi

Yorumlar

  1. Mehmet Selim dedi ki:

    Sigortasız çalışan arkadaşlarımı biliyorum iş vereni şikayet etsem bir sonuç alır mıyım?

  2. Burak aksoy dedi ki:

    Ben bir kimya şirketine girdim. İşe girerken bu sektörde hiç tecrübem olmadığını ve bana 1 ay süre vermesini söyledim. Tamam dedi ancak bir ayda benden satış yapamadığım için iş aktime son verdi. İşe girerken bana maaş, yol, ve yemek parası vereceğini söyledi. Bana seni 1 ay sonra sigorta yapabileceğini söyledi. Bende diğer hakları kaybetmemek için kabul ettim. Ancak daha bir ay içinde bana 450 tl ödeme yaptı ve bana satış yapamadığım için iş aktime son verdiğini ve başka para alamayacağımı söyledi. Hem 1 ay sigortasız sokaklarda firmaları gezdim. Hemde maaşımı alamadım, hemde işsiz kaldım. ne yapmam gerekiyor.

  3. FEVZİ dedi ki:

    Sgk.hizmetleri güźel teşekkürler.

  4. Hasan dedi ki:

    Kaç defa şikayet ettim çalışırken boş dava zenginlere dokunulmaz

  5. Derviş dilsiz dedi ki:

    Ben şikayet etim bir sonuç çıkmadı bunasil iş her ay ongun eksik yatıyor inşahatlarda bazen bir ayda 10gon gösteriyor kılıfına uydurmuş puandasş sistemi

  6. Tekin dedi ki:

    Ben birsürü sigortasız atölye biliyorum şikayet etsem ödül alırmıyım bunu bilmek istiyorum belki 100 atölye var kaçak çalışan

  7. AHMET DENİZ dedi ki:

    HERTARAF PİSLİK İÇİNDE HİÇ TEMİZLİK HİÇ YOK ELİNE BIÇAK ALAN KASAP OLUYOR SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRIYOR BİLGİNİZE.

  8. ismail dikici dedi ki:

    defalarca ihbarda bulunduğum halde ev de temizlik işinde çalıştırılan kişiye ve çalıştırana her hangi bir yaptırım yapmadılar

  9. yılmaz dedi ki:

    sahte rapor alan çok

  10. Burak dedi ki:

    Ankara Altındağ bostancık uluçınar fırını yabancı uyruklu çalışan 8 kişi bunların kimlikleri bile yok biz sigortalılar işten çıkartılıyoruz devletbunlara bir durdesin lütfen şimdi kış günü işsiz kaldım