yardım başvurusudevlet yardımları

SGK Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur? 2024 Tahsis ve Talep Formu Doldurulmuş Örneği

SGK Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur? 2024 Tahsis ve Talep Formu Doldurulmuş Örneği
A+
A-

SGK Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur? Tahsis ve Talep Formu Doldurulmuş Örneği; SGK tahsis talep formunu nasıl dolduracaklarını araştıran kişiler için detaylı bir yazı paylaştık. Ölüm aylığı tahsis talep formu nasıl doldurulur, ölüm aylığından yararlanma şartları nelerdir gibi birçok sorunun cevabı yazımızda.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tahsis talep formu emeklilik maaşı başvurusu yapmak için doldurulur. Söz konusu emeklilik maaşı başvurusunu; emekli olacak sigortalı kişiler (ilk defa işe giriş tarihine göre emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı, sigortalılık süresi, yaş şartı gibi başlıca şartları sağladığında) ve anne, baba, eş ya da çocuğu üzerinden ölüm aylığı alacak kişiler yapabilirler. Bu bağlamda, SGK tahsis talep formu sigortalı kişiler ve ölen sigortalı kişilerin 18 yaşından büyük yakın akrabalarına bağlanacak gelir ile aylıkları kapsayan bir evraktır.

Emekli maaşı başvurusunun geçerli sayılması için tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurmak ve ilgili SGK birimlerine ulaştırmak gerekir. Doğru bir şekilde doldurulmuş SGK tahsis talep formu olmadan tarafınıza emeklilik maaşı bağlanamaz. Bu yüzden de SGK tahsis talep formu terimleri, formun nasıl doldurulacağı gibi detaylar oldukça merak edilir.

SGK İşten Çıkış Kodları Nelerdir? Güncel SGK İşten Çıkış Kodları Listesi

SGK Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur?

SGK emeklilik tahsis ve talep formu, yazılı olarak ya da internet üzerinden doldurulabilir. İnternet üzerinden emeklilik tahsis ve talep formu doldurmak istiyorsanız e-Devlet sistemini kullanmanız yerinde olacaktır. 

sgk tahsis talep formu nasıl doldurulur?

sgk tahsis talep formu nasıl doldurulur?

e-Devlet Üzerinden SGK Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur?

Teknolojinin hayatımızın her alanında yarattığı kolaylıklara Sosyal Güvenlik Kurumu da adapte oldu ve pek çok hizmetini internet üzerinden sunmaya başladı. e-Devlet üzerinden SGK tahsis talep dilekçesi doldurma hizmeti de bu işlem için SGK birimlerine gitme zahmetini ortadan kaldırdı. e-Devlet sistemi ile SGK tahsis talep formu doldurmak için aşağıda verilen adımları izleyebilirsiniz.

  • Aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak “SGK Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” hizmet sayfasına ulaşın.

  • e-Devlet sistemine giriş yapmak için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayın.

epf2comolja5z9swfktjffkr7drbnibshjhfbnte

  • Sisteme giriş yapabilmek için ilgili alanlara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin ve “Sisteme Giriş Yap” diyerek ilerleyin. e-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız T.C. kimlik kartınız ile herhangi bir PTT şubesine giderek kapalı zarfta şifrenizi alabilirsiniz ve sonrasında sistemden değiştirebilirsiniz. Sisteme giriş için e-imza, mobil imza, internet bankacılığı seçeneklerini de kullanabilirsiniz. 

rhb5a2pjnvbpejjt4cef4fh2c97zir2rfotqptpe

  • Sisteme giriş yaptığınızda, eğer adınıza yapılan bir başvuru yoksa, sayfa boş görünecektir. Sağ üst köşedeki “Yeni Başvuru” sekmesine tıklayarak form talebinde bulunun.

masqj8yaj1cn4ygqbovurclqpsmkpkxd34lfxcu7

  • Açılan sayfada sizden “Tahsis Talep Türü” ve “Sigortalı Türü” bilgileri istenecektir. Tahsis talep çeşidi olarak yaşlılık aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı, evlenme ödeneği, cenaze ödeneği, ihya borçlanması gibi pek çok seçeneğin arasından size uygun olanı seçin. Eğer emekli maaşı başvurusu yapacaksanız yaşlılık aylığı, hak sahibi iseniz ölüm aylığı, iş göremezlik raporu ile başvuracaksanız sürekli iş göremezlik geliri, malulen emekli olmak istiyorsanız malullük aylığını seçmeniz gerekir.
  • Sigortalı türünden de “4/A SSK” ya da 4/B BAĞ-KUR seçerek sigortalı kişinin numarasını ilgili alana girin. “İlerle” butonuna tıklayın.
  • Sonrasında “Sigortalı Bilgi Formu” menüsünde ilgili sigortalı kişinin hizmet durumu (hizmet süresi, çalışılan yerler vs.) bilgilerini girmeniz gerekir. Hak sahiplerinin sigortalı kişinin ölüm tarihini gün/ay/yıl biçiminde yazması ve yakınlık derecesi kısmını doldurması gerekir. İlgili alanları doldurduktan sonra “İlerle” yazısına tıklayın.
  • SGK tahsis talep formunu onayladığınızı ve maaşı alacağınız banka bilgilerini teyit edin. Tahsis talep formu başvurunuzu tamamladınız.

e-Devlet üzerinden SGK tahsis talep belgesi formu doldurmak için TIKLAYINIZ!

Ölüm Aylığı Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur?

SGK ölüm aylığı tahsis talep formu doldurmanın e-Devlet dışındaki diğer yolu ise ilgili SGK formunu yazılı olarak doldurmaktır. Ölüm aylığı tahsis talep formunu yazılı olarak doldurmak için aşağıda verilen adımları takip edebilirsiniz. 

  • Aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak “SGK Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi”ni indirin.

  • En başta tahsis talep formu göndereceğiniz SGK İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’nin adını yazın.
  • T.C. kimlik numarası kısmında hem sigortalı kişinin hem de ilgili hak sahibinin bilgilerini doldurun.
  • Aynı şekilde, ad soyad kısmında da her iki bölmeyi doldurun.
  • “Gelir/Aylık Talep Türü” kısmında “Ölüm Aylığı” seçeneğini işaretleyin.
  • “Ödenek Talep Türü” kısmında hak sahibi olarak size uygun olanı seçin.
  • “Ölüm veya maluliyette üçüncü kişilerin kastı var mı” kısmını durumunuza uygun şekilde işaretleyin.
  • Hak sahibi olarak çalışıp çalışmadığınızı ya da bunun haricinde bir gelire sahipseniz gelir türünüzü seçin.
  • Sigortalı kişinin hizmet durumu bilgilerini doldurun. Sigorta kapsamını, (SSK 4/A, BAĞ-KUR 4/B, Emekli Sandığı 4/C, diğer sandıklar ya da yabancı ülkelerde geçen hizmetler) hizmet sürelerini, çalışılan yerleri, borçlanma durumunu, sigortalı kişinin numarasını ilgili alanlara yazın. “Yabancı Ülkelerde Geçen Hizmetler” kısmında “Aylık kurum aracılığı ile mi ödeniyor” kısmını doldurmaya dikkat edin.
  • Ölüm aylığını alacağınız banka ya da PTT tercihini yapın. Banka ya da PTT size uygun değilse, “Diğer” kısmını doldurarak durumunuzu anlatabilirsiniz. 
  • Beyanlarınızın doğruluğunu ve beyanlarda değişiklik olması durumunda SGK’ye bildireceğinizi teyit edin. Beyanlar gerçeğe aykırıysa ya da beyanlardaki değişiklikleri SGK’ye bildirmezseniz sizden yasal faiziyle birlikte ödeme istenecek ve hakkınızda işlem yapılacaktır, dikkat edin.
  • Son olarak adresinizi ve iletişim bilgilerinizi girerek formu imzalayın. 
  • SGK ölüm aylığı tahsis talep formunu bağlı bulunduğunuz SGK İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderin. SGK İl Müdürlükleri’nin adres bilgilerine aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Unutmayın ki SGK tahsis talep dilekçesi beyanlarının doğruluğunu her zaman araştırabilir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunmamak ve beyanlardaki değişiklikleri kuruma hemen bildirmek sizin yararınıza olacaktır. 

Ölüm aylığını teslim alacağınız banka ya da PTT tercihi yerine “Diğer” seçeneğini işaretlemeniz ya da herhangi bir tercihte bulunmamanız halinde, ilk defa bağlanacak olan ölüm aylıkları T.C. Ziraat Bankası şubelerine gönderilir.

SGK Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi indirmek için TIKLAYINIZ!

SGK İl Müdürlükleri iletişim bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Ölüm Aylığından Yararlanma Şartları Nelerdir?

Ölüm aylığı SGK yaşlılık aylığı ya da geliri alırken hayatını kaybeden veya sigortalıyken vefat eden insanların hak sahiplerine belli şartları sağladıkları takdirde bağlanır. Hak sahibi olmak anne, baba, çocuk gibi yakın akrabalık statüsüne sahip olmayı gerektirir ve ölüm aylığını alabilmek için aşağıdaki şartları da sağlamak gerekir.

  • 2008 yılı ekim ayı içinde ve sonrasında ölen sigortalı kişilerin hak sahiplerine en az 1800 gün yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları primi bildirildiği takdirde aylık bağlanır. Diğer şart da eski SSK kapsamında (4/A) sigortalı olan kişilerin, her türlü borçlanma süresi hariç, en az 5 yıldır sigortalı olup toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olmasıdır.
  • Sigortalı kişinin ölüm tarihinde yasal evlilik bağlantısı olan eşi ölüm aylığı alma hakkına sahiptir.
  • 5510 Sayılı Kanunun 5’inci maddesine göre iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kapsamındaki çalışmaları hariç, 5510 Sayılı Kanun kapsamında ya da yabancı bir ülke yasasına göre çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, orta öğretim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukları hak sahibidir (evli olup olmadıklarına bakılmadan).
  • Fakat SGK kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybettiği teyit edilen erkek çocukları başka bir şart aranmaksızın hak sahibi olarak değerlendirilir.
  • Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, boşanan ya da dul kalan kız çocukları hak sahibidir.

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?(Detaylı)

Hak sahiplerinin tahsis talep formu dışında aşağıdaki belgeleri de hazırlayarak forma eklemesi gereklidir.

  • Reşit olmayanlar hariç, lise ve dengi kurumlarda öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların okudukları kurumdan alacakları öğrenci belgesi
  • 15 yaşından küçük çocuklar haricindekilerin bir adet vesikalık fotoğrafı
  • Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu
  • Anne ve babaların hak sahipliği konusunda SGK tarafından çıkarılan tebliğde belirtilen belgeler

Ölüm aylığı başvurusu yapmak isteyen hak sahipleri bu belgeler ve ilgili formla beraber işlemlerini tamamlayabilirler.

 

SGK Cenaze Yardımı Nasıl Alınır?

Ölüm İzni Kaç Gündür? Kimlere Verilir?

SGK Danışma Hattı

 

Emeklilik Başvurusu e-Devlet Üzerinden Yapılır mı?

Evet.

Emekli Olmak İçin İlk Nereye Başvurulur?

Bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna başvurmanız gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.