yardım başvurusudevlet yardımları

Adli Sicil Kaydı Nedir, Nasıl Alınır? 2024 Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?

Adli Sicil Kaydı Nedir, Nasıl Alınır? 2024 Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?
A+
A-

Adli Sicil Kaydı Nedir, Nasıl Alınır? Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır? Bazı kamu kurum ve kuruluşları tarafından özellikle istenen adli sicil kaydı aslında kişinin temiz kağıdı anlamına gelmektedir. Bu kaydı, iş alımlarında özel kurumlar da istemektedir. Sabıka Kaydı Nedir? Sabıka Kaydı Nereden Alınır? Sabıka Kaydı Nasıl Alınır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hepimiz hayatımızda en az 1 kere mutlaka bir devlet kurumuyla resmi bir ilişkiye gireriz; işe başlarız, askere gideriz, emekli oluruz, ehliyet alırız vs. Bu ilişkilerde bizden istenen pek çok belge arasında “adli sicil kaydı” da bulunur. Halk arasında sabıka kaydı ya da GBT gibi pek çok değişik isimle anılması, her birinin başka bir evrak olduğu izlenimi yaratır. “GBT sorgulama nasıl yapılır, temiz kağıdımı nereden alırım?” sorularıyla çok sık karşılaşırız.

SGK, SSK Sicil No, SGK İş Yeri Sicil No Sorgulama

Sabıka Kaydı Nedir?

5352 sayılı Adli Sicil Kanunu gereğince, vatandaşların Türk veya yabancı mahkemelerin verdiği ve kesinleşen mahkumiyetleri, cezaları ya da haklarında uygulanması gereken güvenlik tedbirlerine dair bilgilerin tümüne adli sicil kaydı (temiz kağıdı) denir. İlgili kanunun 15. maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı Adli Sicil Yönetmeliği, bu bilgilerin nasıl toplanacağının, neye göre sınıflandırılacağının ve nasıl değerlendirileceğinin usullerini ortaya koyarak, hangi birimlerle paylaşılabileceğinin esaslarını belirler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla birlikte, Türkiye’de suç işlemiş olan yabancıların adli bilgilerinden oluşan sabıka kayıtları da, önce suçun işlendiği yerde bilgisayar ortamına kaydedilir. Ardından bu bilgiler Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nde yer alan Merkezi Adli Sicil’e aktarılır.

Vatandaşların sabıka kayıtlarının güncelleştirilmesinden, düzeltilerek ve düzenlenerek mahalli adli sicil birimlerine ulaştırılması, Merkezi Adli Sicil’in sorumluluğundadır. Mahalli Adli Siciller, adli bilgileri bilgisayara aktararak merkezi sicile iletmek ve talep edilmesi halinde vatandaşlara ve kurumlara vermekle yükümlüdür.

Sabıka Kaydı Nereden Alınır?

Sabıka kaydı nüfus müdürlüğünden alınır mı? Sabıka kaydı almak isteyenlerin 2 seçeneği var:

1. e-Devlet kapısından

2. Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve kaymakamlıklardan, yurt dışında bulunan elçilikler ve konsolosluklardan, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nden

Kendileri isteyecek durumda olmayanların adli sicil kayıtları, ne sebeple istendiğinin açıkça belirtildiği vekaletname olması şartıyla vekilleri tarafından istenebilir. Yasada belirtildiği şekilde, devlete ait kurum ve kuruluşlarla, devlet kurumu statüsündeki meslek kuruluşları yine yasada belirtilen hallerde bir kişinin sabıka kaydını isteyebilirler. Yabancı devletler tarafından istenen adli kayıtlar ise, iki devlet arasındaki karşılıklılık esasına dayanarak verilebilir. Gerçek kişiler ya da vekilleri, bir başkasına ait adli sicil kayıtlarını isteyemezler.

Sabıka Kaydı Nasıl Alınır?

İnternetten Sabıka Kaydı Nasıl Alınır?

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. arasında imzalanan protokol, sabıka kayıtlarına, e-devlet kapısı üzerinden erişime imkan verir.

sabıka kaydı almak

  • E-devlet adli sicil kaydı almak için öncelikle e-devlet kapısı sistemine kayıtlı olmanız gerekir. Böylece TC ile sicil sorgulama yapılabilir. Bunun için herhangi bir PTT şubesinden alınan e-devlet şifresine sahip olmak yeterli. Elektronik imza (e-imza) ya da mobil imza (m-imza) sahibi olanlar ise, şifresiz sabıka kaydı sorgulama işlemini yine e-devlet kapısı üzerinden yapabilirler.

sabıka kaydı almak

  • Kimlik doğrulama işlemiyle sisteme girdikten sonra, adli sicil kaydı sayfasına ulaşmak için “hizmet arama motoru”ndan faydalanabilirsiniz.

sabıka kaydı almak

  • Adli sicil kaydı sorgulama sayfasındaki yönergeleri dikkatle okuyarak, sonraki adımda nelerle karşılaşacağınızı öğrenebilirsiniz. Devam et tuşuyla bir sonraki aşamaya geçilir.

sabıka kaydı almak

  • Bu sayfada sicil kaydını neden istediğinizi ve hangi makama ileteceğinizi doğru bir şekilde seçmelisiniz.

sabıka kaydı almak

  • Sorgula butonuna basarak ulaştığınız son aşamada, üzerinde barkod numarası bulunan sabıka kaydınıza ulaşırsınız. Sayfanın üst tarafından belgeyi bilgisayarınıza indirebilir ve çıktı alabilirsiniz.

E-Devlet Kapısı Üzerinden Adli Sicil Belgesi Almak İçin TIKLAYINIZ!

adli sicil kaydı nedir, nasıl alınır?

adli sicil kaydı nedir, nasıl alınır?

Sabıka Kaydı Almak Ücretli midir?

e-Devlet ya da Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınan adli sicil kaydı için herhangi bir ücret ödenmez.

Adli Sicil Kaydının Silinmesi

Adli sicil bilgileri;

  • Mahkumiyet cezası ya da güvenlik tedbiri cezasını tamamlamak,
  • Etkin pişmanlık,
  • Kişinin mahkumiyetine sebep olan şikayetin geri alınması,
  • Zaman aşımı,
  • Genel af hallerinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından silinir ve arşiv kaydına alınır.

Sabıka kaydıyla ilgili bilgiler;

  • Kişinin ölümü halinde tamamen silinir.
  • Yabancı mahkemeler tarafından verilmiş olan hapis cezaları, ceza süresinin dolmasıyla birlikte Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından adli sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Para cezaları ise adli sicil kaydına alınmadan direk arşive kaydedilir.

Arşiv bilgileri, bizzat ya da vekalet sahibi tarafından, hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma varsa Cumhuriyet Başsavcılıkları, hakim veya mahkemeler tarafından ya da yetkili seçim kurullarıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından istenebilir. 18 yaşından küçüklerin adli sicil ve arşiv kayıtları ise sadece haklarında soruşturma ve kovuşturma varsa istenebilir.

Arşiv bilgileri;

  • İlgilinin ölümü,
  • Yasada açıkça belirtilen zaman aşımı sürelerinin dolması,
  • Cezaya sebep olan eylemin kanunla suç olmaktan çıkarılması,
  • Yeniden yargılama kararı sonucu kişinin beraat etmesi hallerinde tamamen silinir.

Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Sorgulama, Belge Çıkarma

 

Adli Sicil Kaydı Cezanın İnfazından Ne Kadar Sonra Silinir?

Kişiye ait adli sicil kaydı cezanın infaz durumundan sonra arşiv kaydına alınır ve bu kayıt 5 yıl sonra silinmektedir.

Her Suç İçin Arşiv Kaydı Silinir mi?

Hayır, bu mümkün değildir. Bazı suçlarda arşiv kaydı silinmemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.