Sorgulamalar

e-Devlet İcra Dosyası Sorgulama 2024 UYAP İcra Dosyası Kapatma

e-Devlet İcra Dosyası Sorgulama, UYAP İcra Dosyası Kapatma, UYAP İcra Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Cebri İcra Nedir? İcra Takibine İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır? İcra Dosyası Ne Zaman Düşer ve Düştüğünü Nasıl Öğreniriz ve daha fazlası yazımızda...

e-Devlet İcra Dosyası Sorgulama, UYAP İcra Dosyası Kapatma; UYAP İcra Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? İcra Süreci Nasıl İşler? İcra Takibi Ne Kadar Sürer? Eve İcra Gelirse Ne Yapmalıyım gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Alacaklı ile borçlu arasındaki alışverişin usule uygun olarak çözülemediği durumlarda alacaklı durumda olan kişi, borçlu hakkında icra takibi başlatabilir. İcra dosyasının açılmasıyla birlikte borçlu olduğu iddia edilen kişinin borca itiraz etmesi ya da borcu ödemesi gerekir. Tüm bu süreçte icra dosyalarının takibi e-devlet sistemi üzerinden ya da UYAP’ın SMS servisi aracılığıyla sağlanabilir.

e-Devlet İcra Dosyası Sorgulama

İcra dosya sorgulama işlemlerinizi E-Devlet sistemi aracılığıyla hızlı ve ücretsiz şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • E-Devlet icra sorgulama işlemi için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın ve sistemin ilgili sayfasına geçiş yapın.

u3s3vbavdpyfox4rxkxnfttzp4jcbqfppcfneimt.jpeg

  • Üstüme icra var mı? sorusunu yanıtlyacağınız sorgulamayı yapabilmek için sisteme giriş yapmanız gerekir. Bunun için karşınıza çıkan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayarak giriş sayfasına geçiş yapın.

0g6tppfcnnvgsdref0qgqymqs4femxi8ybzjna9m.jpeg

  • E-Devlet şifresi ve TC ile icra sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ilgili boşluklara kimlik numaranızı ve E-Devlet parolanızı girin. Daha sonra sağ alt bölümde mavi renkli buton içinde yer alan “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Eğer henüz bir E-Devlet şifresine sahip değilseniz icra sorgulama işlemini bu sistemden yapabilmek için size yakın bölgede yer alan PTT merkezlerinden herhangi birisini mesai günü ve saati içerisinde ziyaret edebilirsiniz. PTT merkezine gittiğinizde yetkili personele kimlik belgenizi göstermeniz durumunda içerisinde parolanızın yazılı olduğu zarfı satın alabilir, buradaki parola ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Eğer daha önce bir E-Devlet şifresi oluşturduysanız ve şu anda bu şifreyi hatırlayamıyorsanız icra borcu sorgulama işleminizi sürdürebilmek için giriş ekranında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayabilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistem, tarafınızdan birtakım kimlik bilgilerinize ek olarak yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını talep eder. Bu bilgileri doğru şekilde girdikten sonra cep telefonunuza bir güvenlik kodu gönderilir ve bu kodu da ilgili boşluğa yazarak yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer cep telefonu numaranız E-Devlet sisteminde tanımlı değilse bu işlemi yapmanız mümkün olmadığı için tekrar PTT merkezine gitmek ya da diğer alternatif giriş yöntemlerini denemek zorundasınız.
  • İcra takiplerim hakkında bilgi almak istiyorum diyorsanız E-Devlet şifresi dışında T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, mobil imza ve elektronik imza seçenekleriyle de sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu opsiyonlar arasından size uygun olanı seçin ve talimatları takip ederek giriş yapın.

e4lsud52fx6mc67b8tgr0h0iccu7z8eowscfgwsy.jpeg

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak icra takibi sonucunuz karşınıza gelecektir. Eğer hakkınızda uygulanan ya da tarafı olduğunuz bir ya da birden fazla icra davası söz konusu ise bu sayfada tüm davalar liste halinde karşınıza gelir.
  • İcra davası ile ilgili detayları öğrenmek için davanın yer aldığı satırın sağında yer alan “detay” butonuna tıklayabilir ve davayla ilgili daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Ayrıca hakkınızda açılmış ya da müdahil olduğunuz bir icra davası olmaması halinde yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. Eğer bir davaya müdahil iseniz ve yukarıdaki uyarı ile karşılaşıyorsanız avukatınız aracılığıyla ya da bizzat Adalet Bakanlığı ile iletişime geçerek sorunun düzeltilmesini talep edebilirsiniz.

E-Devlet sisteminden icra takibi sorgulamak için TIKLAYINIZ!

E Devlet Şifresiniz Yoksa: E Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

TC Kimlik Numaranızı Bilmiyorsanız: TC Kimlik Numarası Sorgulama

UYAP İcra Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

UYAP SMS bilgi sistemi ile icra dosyanızla ilgili tüm detayları sorgulayabilir ve öğrenebilirsiniz. Kurumun sizi davalarınızla ilgili SMS ile bilgilendirmesini istiyorsanız T.C. kimlik numaranızı yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra ABONE yazarak 4060’da mesaj göndermeniz yeterlidir.

Bu sorgulama sonrasında tarafınıza gönderilecek her kısa mesaj 1 TL ile ücretlendirilir.

UYAP İcra Dosyası Kapatma

Vatandaş portalı üzerinden online ödeme yaparak icra dosyasını kapatabilirsiniz. Haricen tahsil harcı ödenerek dosya kapatılabilmektedir.

İcra Masraf Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

İcra takibinin başlatılması esnasında bazı harç ve masrafların peşin ödenmesi gerekir. Peşin olarak yapılan bu ödemeler icra dosyasına eklenir ve ilk etapta alacaklı tarafından karşılanır. Dosyanın açılması için talep edilen harç ve masraflar, takibin türüne göre değişiklik gösterir. İlamsız icra takibinde başvuru harcı, vekalet suret harcı, peşin harç, baro pulu ve dosya giderleri söz konusu iken ilamlı takiplerde ise yalnızca peşin harç ödenir. Alacaklı icra takibini bizzat başlatacaksa vekalet suret harcı ve baro puluna ihtiyaç duyulmayacağı için bu masraflar söz konusu olmaz.

İcra dosyası açarken peşin harç hesaplaması ise şu şekilde yapılır:

Alacak tutarı x (5/1000)

Yani peşin harcın değeri alacak tutarının binde beşidir. Bu ücret alacaklı kişiden tahsil edilir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse 150.000 Türk Lirası tutarındaki alacağı için icra takibi başlatmak isteyen bir vatandaşın dosya açılışında ödemesi gereken peşin harç 150.000’in binde beşi tutarındadır ve bu tutar 750 TL’ye tekabül eder.

 i̇cra dosyası
i̇cra dosyası

İcra Süreci Nasıl İşler?

Alacaklı, bulunduğu yerleşim merkezindeki icra müdürlüğüne giderek takip işlemini başlatabilir. Bunun ardından icra müdürlüğü bir ödeme emri hazırlar ve borçluya gönderir. Borçlunun yedi günlük itiraz süreci bulunur ve eğer borçlu olduğu iddia edilen kişinin borcu yoksa bu süreç içerisinde itiraz dilekçesi verip takibin durdurulmasını istemesi gerekir. Eğer bu itiraz yapılmazsa takip kesinleşir ve borcun ödenmesi gerekir. Ödeme emrine itirazlar ödeme emrini gönderen icra dairesine yapılır.

Cebri İcra Nedir?

Cebri icra, hukuki açıdan borçlu kişinin borcunu ödememesi ve mahkemenin açıkladığı hükme riayet etmemesi halinde borcun devlet aracılığıyla zorla alınmasıdır. Hukuki yöntemler haricinde hiçbir alacaklı borcunu zorla tahsil edemez. Cebri icra görevi yalnızca devlete aittir ve devletin yetkili kurumları olan icra daireleri vasıtasıyla gerçekleştirilir.

İcra İnkar Tazminatı Nedir?

Borcun ödenmediği ve icra takibinin yapıldığı durumda borçlu kişi haksız yere borca itiraz ederse icra inkar tazminatı gündeme gelir. Borçlu kişi, haksız yere alacaklıyı yıldırmak ya da borcunu ötelemek amacıyla borcunu inkar edip duruma itiraz ederse alacaklı bu itirazın kaldırılması için dava açabilir ve açılan bu davada borçlunun tazminat ödemesine hükmedilir.

İcra Takibine İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İlamsız icra dosyalarında alacaklı olduğunu belirten taraf, borçlu olduğunuza ve en az yedi gün içerisinde aksiyon almadığınız halde borcun kesinleşeceğine dair tarafınıza yazı gönderir. Bu yazıya binaen icra itiraz dilekçesi yazılmazsa, borçlu olduğu iddia edilen kişinin herhangi bir borcu olmasa bile itiraz edilmediği için borç kesinleşmiş kabul edilir.

İcra takibiyle karşılaştığınızda yazmanız gereken itiraz dilekçesini aşağıdaki bağlantı yardımıyla indirebilir ve bu dosyadaki boşluklara kendinize ait bilgileri yazarak dilekçenizi ilgili birimlere verebilirsiniz.

İcraya itiraz dilekçesi örneğini indirmek için TIKLAYINIZ!

İcra Dosyası Ne Zaman Düşer ve Düştüğünü Nasıl Öğreniriz?

İcra takip tarihinden başlamak şartıyla ödeme emrinin tebliğine kadar 3 senelik bir zaman geçtiyse, bu 3 yıllık süreçte zaman aşımını kesen herhangi bir işlem söz konusu olmadığından zaman aşımıyla ilgili itirazın kabulüne yönelik hüküm verilebilir ve dava düşebilir.

Davanın düşüp düşmediğini E-Devlet aracılığıyla ya da avukatınızdan yardım alarak öğrenebilirsiniz.

İcra Takibi Ne Kadar Sürer?

Borçlu konumunda olan kişinin itiraz ettiği durumda takip işlemi durduğu için alacaklının yeniden dava açması gerekir. Bu dava 6 ay içinde İcra Mahkemesine açılır ve itirazın kaldırılması talep edilir, sonrasında ise genel mahkemelerce 12 ay içinde itirazın iptali istenir.

İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?

İcra borcunun ödenmediği durumlarda mahkemenin cebri icra kararı vermesi halinde borç ve tazminat ücretleri borçludan devlet tarafından zorla tahsil edilir. Eğer kişinin banka hesaplarında borç ve tazminatı karşılayacak kadar parası bulunuyorsa devlet banka hesabına el koyar ve ödenmesi gereken tutarı tahsil eder, hesapta artan para yine borçlu tarafından kullanılabilir.

Banka hesabında yeteri kadar para olmaması halinde borçluya ait değerli eşyaların haczi söz konusu olabilir. Bu yolla da borç tahsil edilemezse sürecin sonunda kişi hapse girebilir.

Eve İcra Gelirse Ne Yapmalıyım?

Eve icra memurlarının gelmesi halinde borçlu kişiyle aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireyleri için gerekli olan eşyalara haciz konamaz. Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı, koltuk takımı gibi ev için lüzumlu eşyaların haczi mümkün değildir. Fakat LCD televizyon, kurutma makinası gibi eşyalar ya da diğer değerli materyallerin haczi mümkündür.

Bu tip durumlarda haciz işlemine aykırı bir durum olup olmadığı gözlenmeli ve bir aykırılık söz konusu ise icra mahkemesine şikayet davası açılmalıdır.

Eve gelen icra nasıl durdurulur?

Eve gelen haczi durdurmanın kanunda üç yöntemi vardır:

  • Borcun kapatılması
  • Alacaklının hakkından feragat etmesi
  • Kanunen haczin kaldırılmış olması

Bunların dışında herhangi bir yöntemle icra işlemlerini durdurmak mümkün değildir.

Borcu Ödenen İcra Dosyası Ne Zaman Kapanır?

Borçlu, icra müdürlüğüne giderek borcunu ödedikten sonra dosya ile ilgili hukuki sorumluluğu sona erer. İcra müdürlüğüne verilecek dosya kapatma dilekçesi ile birlikte dosyanın kapanma süreci başlar. Bu süreç dosyanın durumuna göre değişebilir.

Mahkeme – Dava Sorgulama

Adli Sicil Kaydı Sorgulama

İcra İhlalelerinden Hacizli Mal Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu