yardım başvurusudevlet yardımları

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir? 2024 Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir? 2024 Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir? Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır? Ülkemizde veraset ilamı sayesinde pek çok kişi mirastan haberdar olabilmektedir. Yasal haklarınızı gösteren bu belge hakkında sizlere ayrıntılı bilgileri derledik… Veraset İlamı Nereden Alınır? Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Mirasın Reddi Nasıl Olur gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Mirasçılık belgesi, kişinin öldükten sonra ardında bıraktığı mirasın paylaşımını gösteren bir belgedir. Bu belgenin çıkartılması basit bir işlemdir ancak mirasçıların edinmesi gereken belgeler ve bilmeleri gereken bazı hususlar vardır. Bütün bu işlemler süresince doğru ve uygun adımları atmak adına mirasçıların hukuki bir yardım almaları daha yararlı olur.

Soy Ağacı Sorgulama – E Devlet Alt Üst Soy Bilgisi

Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı, yakınlarına miras bırakarak ölen birinin mirasının yasal olarak kime ve ne oranda kaldığını gösteren bir belgedir. Ölüm durumunda mirasçının kim olduğu, mirastan kimlerin yararlanma hakkının olduğu gibi bilgiler bu belgede yer alır.

Herhangi ters bir durum olmadığı sürece veraset ilamında adı geçen kişilerin mirastan pay alma hakları vardır. Ayrıca bu belgede kimin hangi oranda mirastan pay alacağı da bellidir. Bu oranlara göre miras, belgede adı geçen kişilere paylaştırılır. Bu belgeyi çıkarmak için varislerin hepsinin olması gerekmez tek bir varis belgeyi çıkarttırabilir. Aşağıda bir veraset ilamı örneği bulunuyor.

veraset ilamı örnek

Veraset İlamı Nereden Alınır?

Veraset ilamını almanın 2 farklı yolu vardır. Biri Sulh Mahkemeleri’ne giderek almak diğeri ise noterden almak. Eskiden veraset ilamını sadece Sulh Mahkemesi’nden almak mümkünken sonradan bu belgeyi noterden alabilme hakkı da doğmuştur ve noterden almak daha kısa olan yoldur. Ancak burada da bazı şartlar söz konusudur. Mirasçı olan kişiler arasında yabancılık unsurunun bulunmuyor olması gerekir. Yabancılık unsuru, mirasçılardan birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması ya da Türkiye’de yaşamıyor olması anlamına gelir. Nüfus kayıtlarında yabancılık unsuru olan bilgiler varsa ve bilirkişi incelemesi ya da şahit dinlenmesi gerekli olduğu durumlarda noterler veraset ilamı veremezler. Böyle bir durumla karşılaşıldığında Sulh Mahkemesi’ne başvuru yapılmalıdır. Ayrıca yurt dışında yaşayan mükellefler veraset ve vergi beyannamelerini bulundukları ülkedeki Türkiye Konsolosluklarına da verebilirler.

veraset i̇lamı

veraset i̇lamı

Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler

  • Aile nüfus kayıt örneği
  • Ölüm belgesi
  • Veraset ilamı talep dilekçesi

Bu evraklar Sulh Mahkemesi’ne sunulur. Mahkemenin belirlediği günde bir adet şahitle dava gerçekleştirilir. Ancak gayrimenkul paylaşımı söz konusu ise belediyeye emlak beyanı verilmelidir:

  • Emlak beyanı
  • Veraset ilamı
  • Mirasçıların isim, soyisim ve imzalarının olduğu bir kağıt

Bu belgelerle belediyeye başvurulur. Emlak beyanının arkalı önlü 2 adet fotokopisi çektirilir. Belediye belgeleri mühürle onaylar ve tahakkuk fişi verir.

Peki veraset ilamı noterden nasıl alınır? Bunun için gerekli belgeler şunlardır:

  • T.C kimlik belgesi
  • Temsilen başvuruluyorsa vekaletname ya da miras bırakan kişinin kimlik numarası
  • Noterde dolduracağınız formlar
  • Noter tarafından doğrulanmış mirasçılık belgesi

Veraset ilamı kaç günde çıkar diye düşünüyorsanız, Sulh Mahkemesi’ne yapılan başvurunun ardından yaklaşık 1 hafta içerisinde, notere yapılan başvurularda ise aynı gün içinde kolayca alınır.

Veraset ilamı süresi 1 aydır. Bu süre mirası bırakan kişinin ölümüyle, ya da mirasçı olan kişinin mirasçı olduğunu öğrenmesi ile başlar. Bilinenin tersine veraset ilamı cezası yoktur. Ancak gayrimenkuller için veraset beyanı vergi dairesine 3 ay içinde verilmelidir. Aksi halde cezai yaptırım uygulanır. Vergi dairesine götürülmesi gereken belgeler şunlardır:

  • Tapular
  • Vefat eden kişinin bankada parası varsa buna dair hesap dökümü, hisse senetleri ve araba gibi mallarının dökümü
  • Veraset ilamının aslı
  • Ölüm belgesi
  • Tasdikli emlak beyanı

Mirasın Reddi Nasıl Olur?

Mirasçılar mirası kabul etmeme hakkına sahiptir. Ancak miras bırakan kişi vefat etmeden böyle bir hak doğmaz. Veraset ilamını aldığınızda eğer herhangi bir mal-mülk veya para kalmaması, aksine banka ya da vergi borcu gibi borçlar kalması halinde mirasçılar olarak reddi miras yapabilirsiniz. Bu davada yetkili mahkeme vefat eden kişinin son ikamet ettiği yerdeki Sulh Mahkemesi olur.

Bu işlemi murisin ölümünü öğrendiğiniz andan itibaren 3 ay içerisinde mahkemeye yazılı veya sözlü olarak bildirebilirsiniz. Bu süre içerisinde yaptığınız ret beyanı mahkeme kütüğüne yazılır ve size reddettiğinize dair bir belge verilir. Ancak reddi miras yaparak ölen kişinin sadece borçlarından muaf olmazsınız, eğer alacakları varsa onlardan da muaf olursunuz. Bu işlem biraz karışık bir süreci ve durumları içerdiği için her halükarda hukuki bir yardım almanız en iyisidir.

E-Devlet Mirasçılık Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Veraset İlamı Ücreti Ne Kadar?

Veraset ilamı için ortalama 250 ile 400 TL arasında bir ücret alınmaktadır.

Veraset İlamı Süresi Ne Kadardır?

Veraset İlamı süresi 1 ay olarak belirtilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.